Tarchunas – saldus nealkoholinis gazuotas gaivusis gėrimas, gaminamas iš vandens, citrinos rūgšties, cukraus ir vaistinio kiečio.

Šį gėrimą 1887 m. sukūrė Tbilisio vaistininkas Mitrofanas Lagidzė, kuris į gazuotą vandenį su sirupu sumanė įpilti savo gamybos Kaukaze augančio vaistinio kiečio (vienas jo pavadinimų – tarchunas) ekstrakto. Iki Pirmojo pasaulinio karo Lagidzės gėrimas tarptautinėse parodose ne sykį gavo aukso medalius.

Pasigaminti naminį Tar­chuną labai paprasta. Tad jei vaistinis kietis, arba dar kitaip - pelet­rū­nas žaliuoja jūsų sode, tik­rai rekomenduojame pasigaminti šį gėrimą.

Ingredientai:

pun­de­lis švie­žio pelet­rūno
3 citri­nos
6 šaukštai rudojo cukraus
žiupsnelis sodos

Gaminimas:

Žoleles sutrinti su cuk­rumi. Masę užpi­lti puse litro ver­dan­čio van­de­ns. Sumesti griežinėliais supjaustytą citri­ną, įberti sodos. Palikti nakčiai.

Gėrimą nukošti. Jį galima skiesti su paprastu arba gazuotu mineraliniu vandeniu.