Žmonės nuo neatmenamų laikų valyti organizmą bandė įvairiomis liaudiškomis priemonėmis, nes tobulesnių metodų nebuvo žinoma. Dar žiloje senovėje Hipokratas propagavo detoksikaciją namų sąlygomis: išskaptuodavo moliūgą, į jį pripildavo šilto vandens ir su nendrės stiebu, kuris atstodavo žarnelę, atlikdavo klizmą.

Dabar detoksikuoti organizmą galima saugiais aparatais klinikose su specialistų priežiūra. Šią procedūrą reikėtų atlikti porą kartų per metus.

Daugelis bando detoksikacijos kursą praeiti ir namų sąlygomis. Tačiau natūralios medicinos šalininkė Jelena Tulčina sako, kad įvairūs žolelių užpilai ir vonelės nėra veiksmingos.

„Žmogaus organizmas užsiteršia, kai jis valgo daug ir chaotiškai, renkasi maistą, netinkantį jo imuninei sistemai. Tokiais atvejais maistas skrandyje nesuvirškinamas, todėl storojoje žarnoje prasideda puvimo procesas. Nesuvirškintas pūvantis maistas skleidžia toksinus į organizmą. Jie su krauju išnešiojami į inkstus, plaučius, smegenis“, - pasakojo J. Tulčina

Pasak jos, norint toksinus pašalinti iš organizmo, pirmiausiai reikia išvalyti storąją žarną, kur kaupiasi nesuvirškintas pūnantis ir toksinus gaminantis maistas.

„Iš organizmo toksinai pasišalina tik po keleto žarnyno valymo sesijų“, - pasakoja J. Tulčina.

Tačiau jei vis dėlto žmogus nori detoksikacijos namų sąlygomis, kažkiek galima išvalyti organizmą sportuojant, lankantis pirtyse - tuomet nuodingos medžiagos pasišalina per odą su prakaitu.

Taip pat galimas, bet nerekomenduotinas būdas - klizma. Ar geriant vidurius laisvinančias žoleles, pavyzdžiui, senos lapus. Dirglioji medžiaga sudirgina žarnyną, sukelia viduriavimą ir su vandeniu pašalina toksinus.

Razinos, slyvos, abrikosai ir figos bei įvairūs uogų ar žolelių užpilai taip pat nepadeda detoksikuoti organizmo. Jie tik gali pagerinti tuštinimosi procesą. Tačiau J. Tulčina pabrėžia, kad ji liuosuojančių preparatų taip pat vartoti nerekomenduoja.