Išsirinkus sveikatai palankius maisto produktus, gaminant būtina išsaugoti jų maistinę vertę ir neužteršti kenksmingomis medžiagomis. Todėl būtina kontroliuoti technologinio proceso temperatūrą ir apdorojimo laiką.
Ką gaminti šeimai, kad būtų ne tik sveikatai palanku, bet ir skanu?
I variantas. Pilno grūdo avižų dribsnius apipilame augaliniu pienu, užberiame aguonų, įpjaustome bananą, obuolį kubeliais, pabarstome daigintais grikiais, bei pasaldiname medumi.
II variantas. Supjaustome įvairių vaisių ir uogų (vynuogės, įvairios uogos), užpilame šviežiai spaustomis obuolių ir apelsinų sultimis, užbarstome kepintų ir smulkintų saulėgrąžų ir linų sėmenų sėklų.
III variantas. Iškepame viso grūdo miltų blynus ir patiekiame juos su namine obuolių tyre, kuri ruošiama sutrynus keptą orkaitėje obuolį su prieskoniais, pavyzdžiui, cinamonu bei augaliniu pienu.
Pietūs ar vakarienė
I. Šviežiai ruošta žuvis, rudieji ryžiai, troškinti špinatai (lašiša, upėtakis, erškėtas, menkė, karpis, plekšnė)
II. Kalafioro kepsnys su krapais bei burokėlių garnyru
Kalafiorą supjaustome į tris dalis išilgai, pamarinuojame krapų, druskos bei pipirų marinate su alyvuogių aliejumi. Kepame griliaus keptuvėje su grioveliais, kol suminkštės. Virtus burokėlius sutarkuoti stambia tarka, pabarstome druska ir kvapniais pipirais, actu, aliejumi ir porą gramų nerafinuoto rudojo cukraus.
III. Kalakutienos ir daržovių šašlykas su balzaminiu pesto
Kalakutienos krūtinėlę supjaustyti vienodos formos gabalėliais pamarinuoti su balzaminiu actu ir nerafinuotu ruduoju cukrumi, suverti ant metalinio iešmelio. Įvairias daržoves supjaustyti venodo storio riekelėmis, pamarinuoti česnakų tyrėje bei prieskoniuose, suverti ant metalinio iešmelio. Iešmelius kepti orkaitėje 150 laipsnių temperatūroje, kol vištiena ir daržovės suminkštės. Kepimą pabaigti griliaus funkcija. Patiekti su daržovių salotomis, trintų bruknių bei klevų sirupu ir citrinos sulčių padažu.
IV. variantas Orkaitėje kepta bulvė, įdaryta lydytu sviestu, česnakais ir žolelėmis
Bulvę su lupena įpjauti trikampio formos įpjovimu, paliekant tarpą per vidurį. Žoleles ir česnakus susmulkinti, sumaišyti su lydytu sviestu ir ištepti bulvės vidų. Bulvę įvynioti į foliją pašlakstyti vandeniu ar augaline grietinėle. Foliją užsukti ir kepti 200 laipsnių temperatūroje apie valandą, kol bulvė taps minkšta, folijos viršų praverti. Padidinti karštį ir šiek tiek palaikyti kol bulvės taps šviesiai auksinės spalvos. Orkaitę išjunti, leisti bulvei atvėsti. Galima pateikti lėkštėje su folija, tinka su raugintais ar troškintais kopūstais. Prieš patiekiant galima apibarstyti migdolų drožlėmis.
Desertas
Obuolys, cinamonas, graikiniai riešutai, citrinų sultys, medus
Medų ištirpiname citrinų sultyse ir įberiame į jį cinamono, obuolį supjaustome plonomis riekelėmis, riešutus susmulkiname. Obuolio riekeles įtriname medumi su citrina ir cinamonu, apiberiame graikiniais riešutais, dedame į dėžutę neštis į darbą. Laikyti šaldytuve, puikus užkandis bent dvi dienas.
„Svarbiausia mėgaujamės valgomu maistu ir ragaujame kiekvieną kąsnį su nauju pažinimu“, - teigia sveikatai palankaus maisto virtuvės šefė Aida Matulevičiūtė.
Todėl įstaiga VšĮ „Sveikatai palankus“ siekia didinti visuomenės sveikos mitybos raštingumą, požiūrio plėtimą per suvokimą, kas yra žmonėms sveikatai palanki mityba ir nuo šio pavasario pradedami seminarų ciklai su sveikatai palankaus maisto gaminimu ir degustacijomis, kurie, tikimės, praplės visuomenės požiūrį apie sveikatai palankų maistą, kuris yra ne tik sveikas, bet ir skanus. Taip pat dalyviai sužinos, ką rinktis, kaip gaminti, kad maisto produktų nesugadintų, kaip valgyti ir kiek suvalgyti, kad išsaugotų sveikatą. Socialinio tinklo „Facebok“ bendruomenė „Sveikatai palankus“ plečiasi ir jungia žmones, kuriuos domina maisto produktų, viešojo maitinimo paslaugų vertinimai pagal sveikatai palankaus maisto kriterijus”, – informuoja įkūrėja „Sveikatai palankus“ Raminta Bogušienė.