Išsirinkus sveikatai palankius maisto produktus, gaminant būtina išsaugoti jų maistinę vertę ir neužteršti kenksmingomis medžiagomis. Todėl būtina kontroliuoti technologinio proceso temperatūrą ir apdorojimo laiką.

„Visi yra girdėję, kad maistas, apdorotas iki 45 laipsnių temperatūros, išsaugo vertingas maistines medžiagas. Todėl būtina ruošiant maisto produktus teikti pirmenybę, kuo mažiau apdorotam maistui, taikyti tausojančios gamybos principus – virti garuose, kepti konvekcinėje krosnelėje, žemose temperatūrose ir kontroliuoti terminio apdorojimo laiką, nes nusipirkus sveikatai palankų brokolį, jį pervirus iki košės konsistencijos, gaunamas palankumą sveikatai praradęs produktas, kuriame mažiau maistinių medžiagų, jis greičiau pasisavinamas ir mažiau laiko būsite sotūs. Taip pat būtina maistą ruošti šviežiai ir laikytis privalomųjų maisto saugos ir kokybės reikalavimų ne tik gamintojams, bet taip ruošiant maistą namuose. Vengtinos maisto produktų ruošimo technologijos: skrudinimas, gruzdinimas, virimas riebaluose ir kiti kenksmingų medžiagų atsiradimą skatinantys gamybos būdai“, – patarimais dalinasi R. Bogušienė.

Ką gaminti šeimai, kad būtų ne tik sveikatai palanku, bet ir skanu?

I variantas. Pilno grūdo avižų dribsnius apipilame augaliniu pienu, užberiame aguonų, įpjaustome bananą, obuolį kubeliais, pabarstome daigintais grikiais, bei pasaldiname medumi.

II variantas. Supjaustome įvairių vaisių ir uogų (vynuogės, įvairios uogos), užpilame šviežiai spaustomis obuolių ir apelsinų sultimis, užbarstome kepintų ir smulkintų saulėgrąžų ir linų sėmenų sėklų.
III variantas. Iškepame viso grūdo miltų blynus ir patiekiame juos su namine obuolių tyre, kuri ruošiama sutrynus keptą orkaitėje obuolį su prieskoniais, pavyzdžiui, cinamonu bei augaliniu pienu.

Pietūs ar vakarienė

I. Šviežiai ruošta žuvis, rudieji ryžiai, troškinti špinatai (lašiša, upėtakis, erškėtas, menkė, karpis, plekšnė)

Žuvį išdarinėjame, pabarstome citrininiais pipirais. Aptepame natūraliu sojų padažu ir nerafinuotu cukrumi. Žuvį dedame į keptuvę ir vis tai uždėdamos tai nuimdamos puodo dangtį apkepame, kad nesusidarytų degėsiai, bet žuvis būtų standi ir skani. Žuvį būtina nuimti nuo ugnies, kol ji dar ne visai iškepusi. Taip neišsausės ir liks daugiau maistinių ir skoninių medžiagų. Sūdytame su druska ir lydytu sviestu vandenyje išverdame visagrūdžius ruduosius ryžius, vandenį nupilame, špinatus patroškiname avižų grietinėlėje, pabarstome daržovių prieskoniais ir tiekiame ant stalo.

II. Kalafioro kepsnys su krapais bei burokėlių garnyru

Kalafiorą supjaustome į tris dalis išilgai, pamarinuojame krapų, druskos bei pipirų marinate su alyvuogių aliejumi. Kepame griliaus keptuvėje su grioveliais, kol suminkštės. Virtus burokėlius sutarkuoti stambia tarka, pabarstome druska ir kvapniais pipirais, actu, aliejumi ir porą gramų nerafinuoto rudojo cukraus.

III. Kalakutienos ir daržovių šašlykas su balzaminiu pesto

Kalakutienos krūtinėlę supjaustyti vienodos formos gabalėliais pamarinuoti su balzaminiu actu ir nerafinuotu ruduoju cukrumi, suverti ant metalinio iešmelio. Įvairias daržoves supjaustyti venodo storio riekelėmis, pamarinuoti česnakų tyrėje bei prieskoniuose, suverti ant metalinio iešmelio. Iešmelius kepti orkaitėje 150 laipsnių temperatūroje, kol vištiena ir daržovės suminkštės. Kepimą pabaigti griliaus funkcija. Patiekti su daržovių salotomis, trintų bruknių bei klevų sirupu ir citrinos sulčių padažu.

IV. variantas Orkaitėje kepta bulvė, įdaryta lydytu sviestu, česnakais ir žolelėmis

Bulvę su lupena įpjauti trikampio formos įpjovimu, paliekant tarpą per vidurį. Žoleles ir česnakus susmulkinti, sumaišyti su lydytu sviestu ir ištepti bulvės vidų. Bulvę įvynioti į foliją pašlakstyti vandeniu ar augaline grietinėle. Foliją užsukti ir kepti 200 laipsnių temperatūroje apie valandą, kol bulvė taps minkšta, folijos viršų praverti. Padidinti karštį ir šiek tiek palaikyti kol bulvės taps šviesiai auksinės spalvos. Orkaitę išjunti, leisti bulvei atvėsti. Galima pateikti lėkštėje su folija, tinka su raugintais ar troškintais kopūstais. Prieš patiekiant galima apibarstyti migdolų drožlėmis.

Desertas

Obuolys, cinamonas, graikiniai riešutai, citrinų sultys, medus
Medų ištirpiname citrinų sultyse ir įberiame į jį cinamono, obuolį supjaustome plonomis riekelėmis, riešutus susmulkiname. Obuolio riekeles įtriname medumi su citrina ir cinamonu, apiberiame graikiniais riešutais, dedame į dėžutę neštis į darbą. Laikyti šaldytuve, puikus užkandis bent dvi dienas.

„Svarbiausia mėgaujamės valgomu maistu ir ragaujame kiekvieną kąsnį su nauju pažinimu“, - teigia sveikatai palankaus maisto virtuvės šefė Aida Matulevičiūtė.

Todėl įstaiga VšĮ „Sveikatai palankus“ siekia didinti visuomenės sveikos mitybos raštingumą, požiūrio plėtimą per suvokimą, kas yra žmonėms sveikatai palanki mityba ir nuo šio pavasario pradedami seminarų ciklai su sveikatai palankaus maisto gaminimu ir degustacijomis, kurie, tikimės, praplės visuomenės požiūrį apie sveikatai palankų maistą, kuris yra ne tik sveikas, bet ir skanus. Taip pat dalyviai sužinos, ką rinktis, kaip gaminti, kad maisto produktų nesugadintų, kaip valgyti ir kiek suvalgyti, kad išsaugotų sveikatą. Socialinio tinklo „Facebok“ bendruomenė „Sveikatai palankus“ plečiasi ir jungia žmones, kuriuos domina maisto produktų, viešojo maitinimo paslaugų vertinimai pagal sveikatai palankaus maisto kriterijus”, – informuoja įkūrėja „Sveikatai palankus“ Raminta Bogušienė.