Jūsų dėmesiui – kelios ištraukos iš istorinės Viktorijos laikų knygos, kurioje pateikiami patarimai moterims. Nusprendėme išsiaiškinti, ar senoviniai receptai gali varžytis su šių laikų produktais.

Džinas veidrodžiams blizginti

Senovėje buvo patariama suvilgyti šilkinę skepetaitę į džiną su vandeniu ir švelniai patrinti veidrodį, kad jis būtų švarus. Alkoholis ištirpdo visas riebalų dėmeles.

Deja, šilkinės skepetaitės neturiu. Komodoje radau šilkines kelnaites. Tikiuosi, nesigailėsiu. Pamirkau kelnaičių kampą į skystį ir imu trinti apmūsijusį veidrodį. Po kelių sekundžių jis spindi, o kambaryje sklando malonus aromatas. Šiuo patarimu ir toliau naudosiuosi, tik įsigysiu skudurėlių.

Šiuolaikinis metodas: yra specialių skysčių, bet nuo jų veidrodis taip neblizga.

Verdiktas: senovinis būdas veiksmingas.

Rabarbarai voniai

Mano sena emaliuota vonia nusėta dėmėmis. Ar tikrai jas išvalytų rabarbarai?

Rašoma, kad reikia įdėti į vonią rabarbarą, pastatyti kelis puodus su verdančiu vandeniu ir palikti kelioms valandoms. Kaip toks metodas veikia? Rabarbaruose yra oksalio rūgšties, kurios dedama į daugelį valymo priemonių.

Įdedu šešis rabarbarus į vonią, atsuku karšto vandens čiaupą. Vanduo pasidaro rožinis, vonios kambarys pasidaro panašus į žmogžudystės sceną detektyviniame romane. Neketinu taip greitai pasiduoti, toliau leidžiu verdantį vandenį, bet jokios naudos. Net po kelių valandų mirkymo vonia tebėra dėmėta. Dar gerai, kad dėmės nepasidarė raudonos.

Šiuolaikinis metodas: šiuolaikiniai valikliai.

Verdiktas: šiuolaikiniai metodai veiksmingesni.

Kiaušinių lukštai – oro gaiviklis

Atsukus termoso dangtelį pasklinda nemalonus kvapas – lyg arbata būtų sumaišyta su pomidorų sriuba, nors visada kruopščiai išplaunu termosą.

Na, o mūsų pirmtakės pataria sutrinti dviejų kiaušinių lukštus, suberti į termosą ir užpilti actu, tada užsukti dangtelį, gerai suplakti, palikti pastovėti kelias valandas, o tada kruopščiai išplauti.
Sutrinti kiaušinių lukštai turėtų pašalinti maisto likučius, o actas – natūrali dezinfekavimo priemonė.

Po trijų valandų atsuku termosą, į nosį tvokstelį dar keistesnis kvapas, nei prieš tai buvęs. Na, bet kai išplaunu termosą karštu vandeniu, acto kvapo, o ir apskritai jokio kvapo nelieka.

Šiuolaikinis metodas: išplovusi termosą šepetėliu, palieku apie valandą mirkti dubenyje su karštu vandeniu, įpylusi specialaus ploviklio. Rezultatas – prastas kvapas išliko.

Senas metodas veiksmingesnis.

Arbatžolės kilimams valyti

Seniau panaudotų ir išdžiovintų arbatžolių užberdavo ant kilimo ir iššluodavo su dulkėmis. Išgėrusi arbatos, arbatžoles išdžiovinu. Išdžiūvusių arbatžolių užberiu ant nešvaraus kilimėlio laiptų apačioje. Kai šluoju, arbatos lapeliai surenka dulkes.

Šiuolaikinis metodas: siurblys. Puikiai surenka dulkes, o užtrunku tik penkias minutes.

Dulkių valymas su duonos trupiniais

Pažvelgusi už radiatorių pamatau dulkių kamuolius. O kaip kampeliai, kuriuos sunku pasiekti su dulkių siurbliu? Padarykite rutuliukų iš baltos duonos ir prispauskite prie dulkėtų kampučių. Drėgmė duonoje sutrauks dulkes.

Pabandau – dulkė limpa prie duonos rutuliukų lyg prie magneto. Deja, visur pritrupinta duonos...

Šiuolaikinis metodas – net su mažiausiu dulkių siurblio šepetėliu nesusiurbiu tiek dulkių, kiek jų surinko duonos rutuliukai.

Senas metodas veiksmingesnis.

Laikraščiai langams valyti

Į dubenį lygiomis dalimis įpilkite vandens ir acto, išmaišykite ir užpurkškite ant nešvarių langų. Actas nuvalys purvą ir riebalus. Paskui nublizginkite langus laikraščiais. Anot Viktorijos laikų šeimininkių, laikraščiai greitai sugeria drėgmę, ant langų nelieka dėmių.

Gal ir teisybė, bet nuo acto man ašaroja akys, dar nė nepradėjus valyti langų. Kai galiausiai imu trinti langus su laikraščiu, pirštai pajuoduoja nuo tušo. Visgi acto kvapas greitai išgaruoja, laikraščiai sugeria drėgmės likučius, o langai spindi.

Šiuolaikinis metodas – specialus langų valiklis, po kurio visgi lieka šiek tiek dėmių.

Senas metodas veiksmingesnis.

Tarkuotos bulvės dėmėms išimti

Man labai patinka kvapios žvakės, tik visas svetainės kilimas nutaškytas vašku. Ar tarkuotos bulvės pašalins dėmes?

Sutarkuoju dvi bulves, į masę įpilu stiklinę vandens, išmaišau ir palieku pastovėti 1 valandą. Paskui užtepu masės ant dėmių, palieku išdžiūti, o paskui švelniai nuvalau drėgnu skuduru. Paskui dar kartą pakartoju visą procedūrą. Užtrunku, bet dėmių nebelieka.

Šiuolaikinis metodas: užpurkšti specialaus valiklio ir nuvalyti kempine. Kilimas švarus, bet vaško dėmės lieka.

Senas metodas veiksmingesnis.