Pacientus svorio ir antsvorio klausimais konsultuojanti dietologė pabrėžia, jog nėra tokios „greitos, stebuklingos“ dietos, kurią rekomenduotų gydytojas.

DIETA - NE SAVĘS DŽIOVINIMAS

„Greitas svorio metimas yra nesveikas. Daugelis dietų yra antifiziologiškos. Jų veikimo principas yra ne svorio mažinimas, bet skysčių iš organizmo šalinimas, sąmoningas savęs džiovinimas, dehidratacija“, - aiškina dietologijos klinikos „Dietos Sistema“ gydytoja J. Dobrovolskienė.

Garsiosios baltyminės dietos ne vienai pacientei sukėlė inkstų funkcijos sutrikimus visam gyvenimui

Todėl kad ir kaip gražiai bebūtų aprašomos, beveik visos dietos yra tiesiog elementarus organizmo dehidratavimas, kuris daro organizmui žalą.

Prieštaringai vertinama netgi garsioji daktaro Roberto Atkinso dieta. Tokios dietos, anot pašnekovės, yra momentinės.

„Jos nėra laimintinos, tačiau toleruotinos. Bet apie ilgalaikį tokių dietų laikymąsi niekas nekalba“, - sako dietologė.

Sveikiems žmonėms per savaitę lemiamų sveikatos pakitimų galbūt tokios dietos ir nepadarys, bet asmenys, sergantys lėtiniais susirgimais, kardinaliai pakeitę savo mitybą gali pakenkti savo sveikatai. Pavyzdžiui, garsiosios baltyminės dietos ne vienai pacientei sukėlė inkstų funkcijos sutrikimus visam gyvenimui.

J. Dobrovolskienė pabrėžia, kad dietologas dietų nesiūlo. Graikiškos kilmės žodis „diata“ reikšmė – gyvenimo būdas.

„Taigi, dietologai ne gadina sveikatą, bet bando ją pataisyti, atgaivinti sveikos subalansuotos mitybos įpročius. Rekomenduojama badauti išskirtinių klinikinių situacijų metu. Tačiau pacientas badauja su medikų priežiūra, jam lašinami specialūs tirpalai, stebimos gyvybinės organizmo funkcijos, - aiškina ji. - Tik tokiu atveju badavimas yra pateisinamas. Kitais atvejais mes neturime moralinės ir juridinės teisės žaloti žmones“.

APSIŠAUKĖLIŲ NORAS PASIPELNYTI

Koks gydytojų požiūris į moterų pamėgtą nevalgymą po 18 valandos? Dietologai nevalgyti rekomenduoja iki miego likus trims valandoms.

„Žmogus nėra automatas. Jis gyvas organizmas, prisitaikęs gyventi pagal tam tikrą šviesos ritmą. Visos biologinės organizmo reakcijos susiformavo per ilgą evoliucionavimo kelią, kurio nepaisyti nevalia, - sako gydytoja. - Vakarienė likus trims valandoms iki miego - tai biologinė organizmo teisė nebūti apkrautam naktį. Todėl jei žmogus miegoti eina 22-23 valandą, jis gali drąsiai valgyti ir 20 valandą.“

Žmogaus skrandžio talpa yra apytikriai 350 ml. Todėl turėtume orientuotis į tokio dydžio porcijas.

Kiek yra tiesos dietose pagal kraujo grupę? Pasak medikės, tokios dietos neturi jokios moksliškai pagrįstos tiesos. Tokia dieta buvo sukurta ne medikų: „Tai tik apsišaukėlių noras pasipelnyti. Kai kurių žmonių fantazijos yra labai lakios – vieni rašo knygas, kiti kuria dietas“.

Kiekvieno žmogaus organizmas paveldi skirtingus genetinius kodus. Tarp jų ir polinkį pilnėti. Tėvai neretai puikuojasi savo putliais ir apkūniais vaikais, kurių išvaizda esą byloja, jog jie yra sveiki ir valgūs. Tačiau gydytoja sako, kad toks požiūris yra prastas. Kuo anksčiau bus susirūpinta vaiko mityba, tuo jam pačiam bus lengviau ateityje.

„Kūdikio vystymusi bei būsima sveikata reikėtų susirūpinti dar tada, kai jis nešiojamas moters įščiose“, - sako dietologė. Gydytoja pabrėžia, kad perteklinis maisto vartojimas ir antsvorio turintys žmonės naudingiausi yra verslininkams.

SVARBIAUSIA NEIŠTAMPYTI SKRANDŽIO

Pas dietologus dažniausiai pagalbos kreipiasi žmonės dėl nutukimo ir jų sukeliamų širdies kraujagyslių susirgimų, cukrinio diabeto.

Tuomet kaip žmonėms mesti svorį? Geriausia išeitis sportuoti, subalansuoti savo mitybą. Suvartoti tiek kalorijų, kiek ir sueikvoji. Tada viskas susitvarko ir eina kaip iš pypkės. Bet ne per greitai – perteklinio svorio mažėjimas vertinamas teigiamai, jei svoris mažėja ne daugiau 4 kg per mėnesį.

Be to, galima nepamiršti ir persivalgymo daromos skriaudos. Žmogaus skrandžio talpa yra apytikriai 350 ml. Todėl turėtume orientuotis į tokio dydžio porcijas. Visais kitais atvejais būna persivalgymas ir skrandžio pertempimas. Per dieną reikėtų valgyti ne mažiau 4 kartų per dieną, ne dažniau kaip 2 val. ir ne rečiau kaip 4,5 val. intervalu.