Kavinėse ar kepyklėlėse aš sąmoningai neužsisakau „Napoleono“, nes iki šiol dar niekur neragavau tokio torto, kokį gamina mano mama“, – kartą prie kavos puodelio išsidavė bendradarbė.

Suintriguota, paprašiau tobulo mamos „Napoleono“ recepto, kuriuo su džiaugsmu dalinuosi ir su „5 braškių“ skaitytojomis. Tokio burnoje tirpstančio šventinio kepinio nebuvome ragavusios.

Ingredientai:

0,5 kg sviesto
0,5 kg miltų
0,1 l kefyro
1 l grietinės
2 stiklinės cukraus
Vanilinio cukraus
3-4 šaukštai raudonųjų serbentų žele
Citrinų žievelės.
Druskos 2-3 g

Gaminimas:

Paberkite ant stalo miltų ir ant jų su burokine tarka sutarkuokite sviestą. Viską peiliu sukapokite. Kai nebelieka sausų miltų, padarykite viduryje duobutę ir į ją supilkite kefyrą, įberkite mažą žiupsnelį druskos ir suminkykite. Iš tešlos padarykite apvalius blynelius kočiojimui (jų dydis turi būti toks, kokio skersmens norėsite torto).

Blynus sudėkite į lėkštę ir per naktį laikykite šaldytuve. Kitą dieną iš tešlos blynų iškočiokite apvalius ir labai plonus paplotėlius. Ant jų uždėkite lėkštę (norimo skersmens) ir suformuotus paplotėlius sudėkite į orkaitę (paplotėlius geriausiai užvynioti ant apvalaus ir ilgo daikto, kad nesusilamdytų ir lengvai persineštų ant skardos). Orkaitėje kepti keliais aukštais, kad greičiau iškeptų. Norint išvengti pūslių tešloje, galima ją pabadyti su šakute. Tačiau pūslės torto negadina, pertepimo metu jos susitraiško.

Kepti blynelius, kol paruduoja (170 laipsnių temp.). Išėmus iš orkaitės sudėti ant lentelių ar stalo, kad atvėstų (iškepa greitai, todėl reikia sekti, kad nepajuoduotų).

Paskutines tešlos atraižas iškočioti ir iškepti ypatingai plonai. Šie paplotėliai bus sutrupinti ir jais apibarstytas torto viršus.

Paplotėlius pertepkite grietinės kremu (sulig kiekvienu pertepimu paplotėlius gerai prislėgti). Sudėjus 4-5 paplotėlius, pertepti raudonųjų serbentų žele (galima ir juodųjų serbentų).

Uždėti lėkštę ir suformuoti tortą apipjaustant paplotėlių šonus. Paplotėlių likučiais ir trupiniais apklijuoti torto šonus. Ant torto viršaus suberti iš paskutinio paplotėlio sumaigytus smulkius trupinėlius. Galima pabarstyti kokoso drožlėmis.

Grietinė pertepimui:

Į grietinę supilti vanilinį cukrų ir cukrų, sutarkuoti citrinos žievelę ir išplakti iki tirštumo. Tokia mase pertepami visi paplotėliai, išskyrus vieną, kurį pertepu serbentų žele.

Serbentų žele imti iš stiklainio ir dėti ant paplotėlio, kad apsiteptų visas paviršius.

Tortas "Napoleonas"

Taip pat siūlome jums iškepti „Napoleoną“ pagal receptą iš senos knygos.

Ingredientai:

700 g miltų,
1/2 kg sviesto (galima maišyti perpus su margarinu)
1 kiaušinis
4 šaukštai grietinės
5 g druskos.

Virtam vaniliniam kremui: 1/2 kg sviesto, 120 g miltų, 350 g cukraus, 1 stiklinė pieno, 2 tryniai, 1 pakelis vanilinio cukraus (galima truputį įpilti spanguolių ar citrinos sulčių parūgštinimui).

Tešlos gaminimas:

Ant virtuvinės lentos paberiami miltai, užbarstoma druska, padarius duobutę, supilama grietinė, įmušamas kiaušinis, padedamas atšaldytas sviestas ir kapojama, kol tešloje neliks sausų miltų.

Tada tešla suspaudžiama, padedama ant lėkštės ir, pridengus skepetėle, atšaldoma. Po poros valandų iš tešlos iškočiojami 3 vienodo dydžio papločiai, perkeliami į vandeniu suvilgytą skartą, subadomi šakute ir kepami karštoje krosnyje, kol pagelsta. Iš skardos išimami, kai atšąla.

Kremui skirtas sviestas ištirpinamas puode, beriami miltai ir maišant pakaitinama, kol miltai pradeda gelsti. Atskirai užvirinamas pienas su cukrumi ir supilamas į sviestą, smarkai maišant. Dar kiek pakaitinus, nukeliama nuo ugnies ir mediniu šaukštu sukama, kol kremas atvėsta. Tada po vieną sumušami kiaušinių tryniai ir gerai išsukama. Kartu po truputį pilamos sultys bei vanilinis cukrus ir sukama, kol kremas pasidaro purus.

Atšalę papločiai pertepami kremu ir palaikomi porą valandų paslėgti. Tada kremu aptepami torto šonai ir viršus. Šonai apklijuojami trupiniais. Ant viršaus pro šabloną dviejų spalvų trupiniais išbarstomi įvairūs ornamentai.