„Visur su savimi nesinešioju profesionalios kameros, nes kasdienybės akimirkoms išsaugoti man užtenka išmaniojo telefono. Pats esu technologijų fanas, bet tikiu, kad fotografuojant reikia atkreipti dėmesį ne tik į techninius telefono parametrus – lygiai taip pat svarbu pastebėti detales, spėti jas pagauti, išsaugoti emociją. Juk fotografuoja ne telefonas, o žmogus“, – kadrų gaudymo paslaptis ir gudrybes atskleidė G. Žilinskas.

Mados fotografas praktinių mokymų metu dalijo patarimus ir rodė, kaip išnaudoti išmaniojo telefono kameros galimybes išgaunant maksimaliai profesionalų rezultatą. Fotomenininkas G. Žilinskas įvardijo 6 pagrindinius akcentus, svarbius siekiant tobulo kadro.
Gediminas Žilinskas

1 patarimas: kompozicija ir kadravimas

Svarbiausia yra pasirinkti tai, ką tiksliai norima fotografuoti. Akys mato labai plačiau, tačiau telefono objektyvas – tik tą kvadratą, kurį matome ekrane. Svarbu aiškiai numatyti, ką iš tikrųjų norime fotografuoti, išskirti pagrindinį objektą ir atsisakyti nereikalingų detalių.

2 patarimas: tikslus ryškumo suvedimas į pagrindinį fotografuojamą objektą

Nors daugelis mano, kad užtenka ištiesti ranką su telefonu ir paspausti mygtuką, tačiau antras svarbus akcentas - nustatyti tinkamą kadro ryškumą. Tai padės ryškiai sufokusuoti objektą, kurį norima įamžinti.

3 patarimas: šviesos nureguliavimas

Kadro tamsumo ir šviesumo sureguliavimas yra fotografijos valdovas. Nereikia bijoti ieškoti skirtingo to paties kadro apšvietimo, tai padės išsaugoti detales, kurios netinkamame apšvietime gali pradingti arba atvirkščiai – parodyti tai, ko nenorima.

4 patarimas: „auksinis“ fotografavimo momentas

Taip vadinamas užrakto spustelėjimas – nuotraukos padarymo momentas. Fotografuojantis žmogus turi išlaukti paties tinkamiausio momento kadrui – galbūt tai bus fone pravažiuojantis automobilis, galbūt – pati džiugiausia besišypsančio draugo emocija. Būtent „auksinio“ momento išlaukimas padės išgauti nuoširdžiausią kadrą, sukelsiantį stipriausias emocijas.

5 patarimas: drąsa improvizuoti

Skirtingi to paties kadro variantai suteikia laisvės išsirinkti geriausią nuotrauką iš fotogalerijos. Turint tik vieną ar kelias nuotraukas galiausia galima neišsirinkti nė vienos, kuri patiktų. Drąsa improvizuoti padovanos geriausią įmanoma kadrą.

6 patarimas: nuotraukos redagavimas

Išsirinkus geriausią kadrą iš visų padarytų paskutinis žingsnis – spalvinių efektų panaudojimas. Filtrai yra emocijos ir atmosferos stiprikliai, leidžiantys pagyvinti nuotrauką ir jos nuotaiką, pabrėžti perduodamą emociją. Paprasto redagavimo būdu, kurį suteikia pačiame telefone esanti redagavimo programa, itin greitai galima sureguliuoti nuotraukos spalvas ir išgauti labiausiai tenkinantį rezultatą.

„Naujausi išmanieji telefonai fotografuojant leidžia sutaupyti begalę laiko ir labai palengvina darbą, juose apgalvotos visos svarbios smulkmenos, tačiau ne visi sugeba tai išnaudoti. Tam tikrais atvejais išmaniojo telefono kamera gali atstoti fotoaparatą bei padėti išgauti pakankamai profesionalų rezultatą“, – sako G. Žilinskas.