Psichologai ir porų santykių ekspertai teigia, kad yra keletas gudrybių (arba formulių), kurios jums padės puoselėti meilę, draugystę bei atsidavimą vienas kitam.

1. Viską nugalinti meilė

Pirma taisyklė, be kurios neįmanomi jokie santykiai, tai besąlygiška meilė, kurią jaučia ABU partneriai. Jeigu tai tik vieno iš poros labai stiprūs jausmai, santykiai bus nieko verti arba nepilnaverčiai. Nėra nieko baisiau, kai savo mylimo žmogaus akyse matai dvejones, nuogąstavimus, netvirtumo jausmą... Santuokos, prasidėjusios be tvirtos vieno iš partnerių meilės, dažniausiai baigiasi skyrybomis. Tokių porų, pasirodo, esama labai daug. Tereikia pažvelgti į skyrybų Lietuvoje statistiką. Kas trečia šeima pasuka skirtingais keliais!

2. Lyg du vandens lašai

Neišsigąskite, tai jokiais būdais nereiškia, kad jūs privalote būti lyg dvyniai, panašūs tiek išore, tiek vidumi. Taip jau yra, kad poroje dažniausiai susitinka du labai skirtingi žmonės. Vienas atkeliauja iš Marso su savo keistumais, buities įpročiais ir pomėgiais, o kitas iš Veneros su savo draugais, nuostatomis bei humoro jausmu. Jei šie du žmonės tikrai tinka, jie pamažu perims vienas kito senojo gyvenimo įpročius, jei ne pasuks skirtingais keliais dėl interesų nesutapimų. Šiuo atveju svarbiausia nepasistatyti abejingumo ir kategoriškumo sienos. Domėkitės, kas rūpi jūsų antrajai pusei, kartu su juo išbandykite naujus hobius, laisvalaikio praleidimo formas ir t.t. Kita gudrybė raskite būdų, kaip užsimerkti prieš tai, kas jus erzina. Čia prireiks nemažai tolerancijos.

Nuotr. Shutterstock

3. Atminkite: gauname tai, ką duodame

Paprastas dėsnis, kuris galioja ir meilės santykiuose, ir bendrai ryšyje su visuomene. Iš senovės Rytų atėjęs požiūris, kad visose gyvenimo situacijose reikia stengtis kitiems suteikti gero, kitus džiuginti maloniais darbais ir nenukreipti viso dėmesio tik į save.Tai galioja ir vyro bei moters santykiuose. Jei svajojate, kad tik vyras neš gėles, apipils jus dovanomis ir kasdien žarstys komplimentus, o jūs tik abejingai susirinksite šias gėrybes, darote vieną didžiausių santykių klaidų. Stenkitės, kad parodytas dėmesys ar gražus poelgis būtų pastebėtas, įvertintas. Svarbiausia atsilyginkite tuo pačiu. Jei poroje stengiasi tik vienas iš partnerių, jis labai greitai pajunta, kad kvailai daužo galvą į sieną.

4. Viskas prasideda nuo pasitikėjimo

Santykiai tiesiog negali būti sėkmingi, jei juos supa nepasitikėjimas ir pavydas. Tai dvi blogiausios ydos, galinčios užgesinti net ir kaitriausiai liepsnojantį santykių laužą. Gal jūsų nerimui yra kažkoks pagrindas? Tuomet privalote kuo greičiau viską išsiaiškinti. Nuoširdžiai pasikalbėkite su savo antrąja puse, išsakykite, kas jums neduoda ramybės, kodėl baiminatės. Jei pagrindo pavydui nėra, laikas nusiraminti. Atminkite kognityvinės psichologijos teorijas, teigiančias, kad mes patys pasąmonėje programuojame savo sėkmę. Jei nuolat galvosite, kad partneris bando jus išduoti, tai vieną dieną gali virsti realybe.

5. Neapleiskite vienas kito

Gyvename pasaulyje, kuriame visi nuolat kažkur skuba, lekia, siekia karjeros aukštumų, neranda laiko poilsiui, šeimai, akimirkoms ramybėje. Tai ne tik išbalansuoja žmogų kaip asmenybę, tačiau ir labai smarkiai sutrikdo gražius poros santykius. Koks gali būti dviejų žmonių ryšys, jei jus susitinkate tik vakare lovoje? Pirmiausia stenkitės atrasti laiko savo mylimam žmogui. Mažiau dėmesio sutelkite į buities darbus ar karjeros galimybes, geriau tą dėmesį ir energiją skirkite patiems svarbiausiems sutuoktiniui ir vaikams. Gal ir banaliai skamba posakis, kad karjera ir pinigai prie jūsų neprisiglaus, nepabučiuos, nepasakys gero žodžio, tačiau juose labai daug teisybės.