Taigi, kai kalbama apie strijas, yra du keliai neleisti joms atsirasti, o jei atsiranda, pasistengti neskausmingai jų sumažinti. Nes visiškai išnaikinti neįmanoma ne šiuolaikinėmis priemonėmis.

Kremai ne visada padės, reikės atlikti ir kitus būtinus žingsnius. Čia panašiai kaip ir laikantis dietos: vien mitybą sutvarkyti nepakanka, būtina ir daugiau judėti, ir skysčių gerti.

Atsiradimo priežastys

Viena iš priežasčių, lemiančių strijų atsiradimą, svorio padidėjimas nėštumo metu arba hormonų pokyčiai, šiek tiek jų atsiranda dėl antsvorio.

Staigūs svorio svyravimai taip pat gali išprovokuoti tų ne itin estetiškų rausvų ir baltų dryželių atsiradimą („šviežios" strijos būna rausvos, o laikui bėgant pabąla, būna tokie balti ilgi brūkšneliai).

Svarbiausia suvokti, dėl kokių veiksnių jos atsirado, o tuomet bus galima ir veiksmingiau naikinti. Paprastai strijos atsiranda dėl sumažėjusios kolageno ir elastino gamybos. Jeigu strijos atsiranda dėl endokrininės sistemos pakitimų, reikia kreiptis į gydytoją vadinasi, strijas suformuoja pernelyg intensyvi antinksčių hormonų gamyba.

Kur jos dažniausiai atsiranda? Ant pilvo, klubų, šlaunų, krūtų, taip pat gali būti ant rankų, kaklo. Strijų (skirtingai nei celiulitą) gali turėti tiek vyrai, tiek moterys.

Profilaktika nėštumo metu

Žinoma, geriausias būdas išvengti strijų. Todėl būtina taisyklingai prižiūrėti odą, kūną, svorį nuo pat pirmų nėštumo mėnesių.

* Dėvėkite liemenėlę, pilvukui didėjant, nešiokite specialias kelnaites, juoskitės elastinėmis juostomis, kurios neleis odos tempti, jai tampytis.

* Kad odos audiniai būtų sveiki, darykite specialų krūtų masažą su šiurkščiu rankšluosčiu.

* Stenkitės reguliuoti svorį, nepriaugti nereikalingų kilogramų (norma 810 kg).

* Odos būklę pagerinsite ir išvengsite strijų, jei maistą praturtinsite baltymais tai pagrindas elastino ir kolageno gamybai.

* Oda pagerės, jei atsisakysite bandelių ir saldumynų. Valgykite daugiau daržovių.

Treniruotės

Ar gali sportas su svarmenimis, sunkumais taip pat išprovokuoti strijų susidarymą? Jei raumenis nuspręsite suformuoti labai greitai, oda nesuspės prisitaikyti. Todėl po jėgos treniruočių būtina 12 dienų pertrauka, tačiau tada rinkitės nebe svarmenis, bet kitus pratimus tempimo, lankstumo, kvėpavimo.

Kremai

Kosmetikos priemonės stebuklų nesukurs padės tik sumažinti strijų, padarys, kad jos mažiau matytųsi, tačiau visiškai išnaikinti nepajėgia.

Todėl dar nėštumo metu ir žiemą tepkite specialią kosmetiką, kuri drėkintų odą. Tokių priemonių sudėtyje turėtų būti kolageno ir elastino, kurie maitintų odą.

Be kremų, galima naudoti ampules, kurių turinys įtrinamas į odą, o paskui dar tepamas kremas. Tokios priemonės pagerina odos paviršių: sumažėja strijų, užkertamos galimybės naujoms susidaryti.

Vienas iš būdų grožio salonai, kuriuose atliekamos specialios procedūros.

Lazeris

Odos šlifavimas lazeriu kažin ar pagelbėtų, nes tik iš dalies nuvalo odos paviršių. Pagaliau nuo odos būklės, moters amžiaus ir strijų senumo priklauso, kokio efekto galite tikėtis.

Tačiau iš esmė estetiką pagerės: oda pajaunės, strijos bus mažiau pastebimos.

Mezoterapija

Strijas, randus, pooperacines siūles galima koreguoti ir mezoterapija. Po oda esanti tuštuma, išretėjimas yra užpildomas jungiamuoju audiniu. Jei tai padaroma laiku, organizme suaktyvinama kolageno ir elastino gamyba.

Iš esmės strijų naikinimas daug kantrybės ir laiko reikalaujantis procesas. Reikalinga kompleksinė programa, kuri susidarytų iš kelių procedūrų.