Pasirodo, taip – galima tai daryti srebiant sriubas. Manekenės lieknuolės paskubėjo jas nurašyti, bet viena salotų maniakė draugė neseniai net iš gydytojo girdėjo – gražuole, atskiesk tas salotas sriubomis ir nebevargink manęs skundais dėl žarnyno problemų.

„Ta salotų manija jau eina per toli“, – atsidusau, vienoje žinomoje kavinėje už daug pinigų gavusi kelis taškelius lašišos su keliais žiupsneliais žalių lapų.

Šiuolaikinės salotos dažnai ne tiek skanios ir naudingos, kiek brangios ir madingos, stebinančios netikėtais deriniais, o jų skonis vis tiek panašus į tūkstančio salotų prieš tai. Neapsigaukite, aš išties labai mėgstu salotas, bet tas visuotinis manymas, kad jos ir tik jos padeda lieknėti, o be salotų organizmui beveik nieko daugiau ir nereikia, pridaro daugiau žalos nei naudos.

Neseniai mano salotų maniakė draugė apsilankė pas gydytoją, besiskųsdama pilvo ir žarnyno skausmais. Po maratono pokalbių ir tyrimų medikas išsiaiškino, kad jos pietų meniu dažniausiai apsieinama be sriubų. Mat sriubos – per riebios, o salotos, aišku, pats tas sveikatos ir grožio idealo siekiančiam organizmui. Gydytojas palingavo galvą, peršvietė skrandį ir paskelbė nuosprendį – sriubas teks pamėgti. Ir nesuklydo, pasirodo, salotų derinimas su sriubomis yra puikiai svorį mesti padedantis, žarnynui švelnus sprendimas.

Man tikrai pritartų ir Holivudo žvaigždžių treneris Joel Harper, kuris neseniai aiškino apie sriubų naudą: jų skystis padeda virškinimui, nesunkiai pasišalina, padeda atsikratyti užkandus salotų dažnai pasireiškiančio išpampimo ir numesti svorio. Aišku, jis savo treniruojamoms žvaigždėms labiau buvo linkęs siūlyti egzotiškesnes sriubas, kad viskas neskambėtų taip paprastai, bet nepamiršo ir tokių, kurios įprastos mums. Pavyzdžiui, senos geros šviežių kopūstų. 

Sriubos nuobodu? Peržiūrėjusi žvaigždžių trenerio pasiūlymus, radau kelis paprastus, bet netikėtus derinius: špinatų sriuba su rozmarinu, detoksituojanti morkų su imbieru, pagardinta kedrinėmis pinijomis, juodųjų pupelių ir saldžiųjų bulvių sriuba su šlakeliu lieso jogurto paskaninimui. Pati neseniai atradau pakaitalą mėsos sultiniui burokėlių sriuboje: šiek tiek miško grybų, kurių kiekvieno lietuvio šaldytuve slūgso keli maišai, šviežių burokėlių su lapeliais ir koteliais, ir – tadam – kepintų sėklų. 

Naršydama sveikų ir nekaloringų sriubų receptų, radau amerikiečių atliktą apklausą, parodžiusią, kad prieš pagrindinį pietų valgymą užkrimtus salotų, pagrindinio patiekalo kalorijos deginamos 12 proc. efektyviau. O ir kimšti norisi mažiau. Užtat pirma suvalgius sriubos, paskui sukremti 20 proc. mažiau kalorijų. 

Apie trisdešimt kilogramų nusipurčiusi Kelly Osbourne ištrimitavo savo lieknėjimo būdą – jokio badavimo, mažesnės porcijos ir daugiau „nekaltų“ sriubų. Tikrai ne tų, kurios gardinamos šoninės gabalėliais, netgi labiau vegetariškų ir veganiškų, valgomų ne vien pietums, bet ir tarp pagrindinių patiekalų užsimanius užkąsti. Tokioms sriuboms tinka kokosų pienas – jis duoda tirštumo ir sotumo, bet nėra toks riebus kaip grietinė ar pienas, taigi – jokios kaltės valgant. Geras išsigelbėjimas ir aštri daržovių sriuba, ir įvairiausių pupelių variacijos – sotu, bet išvengiama kalorijų sprogimo.

Kai dar ėjau į mokyklą, su mama atradome liekninantį talijas, bet ne pinigines receptą – „Prezidento“ sriubą. Vienoje televizijos laidoje buvo pasakojama, kad tokią žmona verda Lenkijos prezidentui, ir nors ši svarbi persona to niekada nepatvirtino, patikėjome. Paprasčiau nebūna: pasipjaustai kopūsto, paprikos, pomidoro, svieste lengvai pakepini žiupsnį svogūno – galima ir nekepinti, bus dar liesiau. Viską suverti į puodą, primauni visokių žalių žolelių, išvirus šliūkšteli lašelį grietinės ar jogurto. Viskas. Ir pavalgai, ir palieknėji.

Ir nereikia manyti, kad liekninančios sriubos turi būti šlykštaus skonio, kaip galima suprasti skaitant visus tuos patarimus „Kopūstų sriubos dieta“, „Salierų sriubos dieta“, „Dilgėlių sriubos dieta“ (ir kuri gi būdama paauglė neišbandė visų šių kankinimų?). Arba, atvirkščiai, kad lieknina sriubos, penkias valandas ruoštos geriausių virtuvės šefų, pabarstytos aukso dulkėmis. Užtenka tiesiog nustoti kasdien melstis salotų dievui ir išsrėbti lėkštę riebalais neblizgančios sriubos.

Beje, geriau pasiknisusi internete, radau dietologų verdiktą kopūstų sriubos dietai: „Šios dietos nepatariama derinti su sportu, aktyviai mankštintis laikantis tokio mažo kaloringumo dietos nėra gera idėja – jūsų organizmas neturės pakankamai energijos. Prieš imdami pjaustyti kopūstus žinokite, kad tokia griežta dieta jūsų organizmo neaprūpins visomis reikiamomis maistinėmis medžiagomis, kad jis būtų sveikas“. Kopūstų sriubos dieta tinka tik iškrovos dienai, o paprasta kopūstų sriuba – salotų dietai pagerinti. Tik atsargiai berkite druską – kuo jos daugiau, tuo didesnis pavojus niekais paversti visą gerą sriubos poveikį.