Anksčiau kavinėse ilgai žiūrėdavom vienas į kitą, laikydavomės už rankų, o jei padavėja užtrukdavo, perskaitydavome visus ant stalo padėtus lankstinukus. Dabar šyptelime vienas kitam ir ilgai žiūrime į savo išmaniuosius telefonus, rankos pasiruošusios juos griebti, jei tik kas parašys, o lankstinukai nuo stalų išnyko kaip dinozaurai. Net per romantišką vakarienę įsigudriname žvilgtelėti į ekraną. 

Net pasipykti normaliai neišeina – anądien skėliau moralą apie tai, kad eidamas į parduotuvę pomidorų neklausinėtų, kiek tiksliai vienetų man reikia, o jis pusę to laiko buvo įsikniaubęs į telefoną. Lygiai taip pat elgiausi ir aš, kai veždamas į darbą, bandė išsiaiškinti, kokie mano šiandienos planai. Abu kartojome: aš tavęs klausausi, girdžiu, bet iš tiesų truputį melavome.
Reta pora savo santykių greitkelyje išvengia avarijų. Bene dažniausiai – komunikacijos ir sekso nesusipratimų. Kiekvieni santykiai turi kalvų ir duobių, bet sėkmingos poros žino jų poveikį sušvelninančių kelio ženklų. Bent jau taip sako sutuoktinių poras konsultuojantis psichoterapeutas Mitch Temple, rašantis knygas apie tai, kaip atrasti tuos kelio ženklus. Atsiverčiu jo patarimus. 

Pirmoji psichoterapeuto minima poros santykių duobė – komunikaciniai prasilenkimai. Sunku susišnekėti su antra šalia sėdinčia puse, kai žiūri į akis „Facebook“ draugams, televizijos herojams ar tikrini orų tinklalapius kompiuteryje. Sunku šnekėtis nekeliant balso, nepertraukinėjant, nesimuistant.

Sprendimų strategija? Pamėginkite įsivaizduoti, kad atėjote į darbo pokalbį, kuriam reikia viso įmanomo dėmesio, ir bent penkiolikai minučių nutildykite telefonų garsus, išjunkite dėmesį blaškančius prietaisus, pasprukite nuo vaikų. Gali atrodyti, kad nebus apie ką kalbėtis. Tai ir nekalbėkite, žiūrėkite vienas kitam į akis. 

Taisyti komunikacijos spragas nekeliant balso bus lengviau, jei eisite pasišnekėti į biblioteką, parką, restoraną ar kitas riksmams neatlaidžias vietas. Nors... kartą sugebėjome susipykti vienoje Čekijos pilyje ir garsiai bartis smalsių turistų akivaizdoje. Bet paskui buvo šiek tiek gėda ir kelti balsą viešumoje liovėmės.

Dar mokomės nepertraukinėti vienas kito, klausydami nežvilgčioti į šalis, nerakinėti nagų, ir, kas svarbiausia, išgirdę kokią kraują virinančią frazę, pasitikslinti: „Klausyk, aš viską supratau taip ir taip, ar tikrai tą turėjai omenyje?“ Patikėkite, šis kelio ženklas veikia puikiai – pasirodo, intonacija, kūno kalba, žodžiai kartais sukuria visai kitokią komunikacinę žinutę, nei norėjome. Paaiškinimas padeda nesusirieti.

Kita porų konsultantams įgristi baigianti santykių duobė – seksas. Mary Jo Fay, knygos „Prašau, brangusis, ne šiąnakt“ autorė atskleidžia, kad pasitikėjimo savo seksualinėmis galiomis stoka ir aukštesnis išsilavinimas jų prikuria daugiau. 

Sprendimų strategija? Planuokite, planuokite, planuokite. Susitarkite dėl intymaus vakaro, tik ne tuomet, kai esate pervargę. Raskite kam patikėti vaikus, arba prisiminkite, koks karštas būdavo seksas automobilyje pirmųjų pasimatymų laikais. Porų konsultantai sako, kad toks suplanuotas seksas, „įrašytas“ į darbo kalendorių, priverčia žmones mėgautis laukimu. Patirtis sako, kad planai dažnai žlunga.

Galite susidaryti sąrašėlį dalykų, kurie jus abu iš tiesų užveda. Ne filmų herojus – jus. Visai smagu fantazuoti dviese ir mėginti viską įgyvendinti.

Išmeskite iš galvos prietarus, kad jūsų seksas nuobodus. Daugelio porų intymumas yra gana rutininis ir neišradingas. Daugeliui porų to visiškai užtenka, problemų kyla tuomet, kai žmonės prisiskaito istorijų apie „laukinį ir nevaržomą“ seksą paplūdimyje, aistras automobiliuose, parkuose, tūkstančio žvakių šviesoje, mylėjimąsi visuose buto kampuose skirtingomis pozomis kasdien. Dažniausiai viskas vyksta daug paprasčiau, žmonės tiesiog mėgaujasi vienas kitu, o ne dalyvauja kokiose nors išradingiausiai besimylinčių varžybose.

Ir išjunkite televizorių, kai įpuolate į intymius žaidimus. Vyrai paprastai jam pasidaro kurti, bet moteris sekso ir žinių, laidų apie gyvūnus, Antrąjį pasaulinį karą ar provincijos bobučių ginčus derinys trikdo. Tiesiog išjunkite ir išspręsite iškart dvi – netinkamos komunikacijos ir nevykusio sekso problemas.