Jei žodis „viduriavimas“ suaugusių žmonių tarpe sukelia tik supratingą galvos linkčiojimą, tai visai kitaip į jį reaguoja tėvai, auginantys mažus vaikus. Šis organizmo negalavimas ypač pavojingas gali būti mažiems vaikams (pagal dažnumą viduriavimas yra antroje vietoje, pirmoje – karščiavimas). Svarbu žinoti, kas sukelia šį sutrikimą, kiek ši patologija pavojinga vaikų (ir ne tik) sveikatai, kiek svarbu kuo greičiau atkurti prarastų skysčių kiekį bei žarnyno gleivinės vientisumą.

NEGALAVIMO KALTININKAI – LABAI KLASTINGI

Tikriausiai kiekviena mamytė ir tėvelis žino,kad viduriavimas pakankamai dažnas vaikų sveikatos sutrikimas, kuris jauniems vaikams dažnai sukelia skysčių trūkumą ir būtinybę gydyti ligoninėje. Kas jo kaltininkai? Paprastai ūmus viduriavimas vaikams išsivysto dėl nespecifinių virusinių ir bakterinių infekcijų bei infekcinių žarnyno ligų: rotavirusinės, adenovirusinės, norovirusinės infekcijos, salmoneliozės, šigeliozės, ešerikijozės, jersinijozės, kampilobakterijozės. Vaikams ūmus viduriavimas neretai prasideda dėl disbakteriozės, kurią sukelia gydymas antibiotikais.

Šiuo metu į tikimybę viduriuoti reikia žiūrėti ypač atsakingai, mat bakterinės kilmės viduriavimai dažnesni vasarą (karštuoju laikotarpiu), tuo tarpu virusinės kilmės viduriavimai būdingi žiemą, pavasarį. Jei šiuo metu ruošiatės atostogauti, savo vaistinėlėje privalote nepamiršti ir vaistų, kurie išgelbėtų prasidėjus staigiam viduriavimui. 

Dar vis pasitaiko manančių, kad tai tik labai mažų vaikų liga, kuri mažyliui augant nebekelia jokio pavojaus. Tai mitas, kurį medikai negailestingai griauna. Bakteriniais viduriavimais serga labai įvairaus amžiaus vaikai, tuo tarpu virusinės kilmės viduriavimai būdingesni jaunesniems (dažnai lopšelinio, darželinio amžiaus) vaikams. Ūmus viduriavimas 5 metų amžiaus nesulaukusiems vaikams pasireiškia vidutiniškai tris kartus per metus. 

Nuotr. Shuttertock

PAVOJINGIAU, NEI DAUGELIS MANO

Jei manote, kad viduriavimas  tai negalavimas, kuris praeina savaime arba pakeitus tam tikrus mitybos įpročius, labai klystate. Viduriuodamas vaikas greitai netenka didelio kiekio organizmo skysčių, o 60 proc. kūdikių ir mažų vaikų kūno masės sudaro intraląstelinis skystis. Praradus kūno skysčius, sumažėja ciruliuojančio kraujo tūris, krinta arterinis kraujospūdis, sutrinka gyvybiškai svarbių organų aprūpinimas krauju ir kyla reali grėsmė ligonio gyvybei. 

Viduriavimo metu netenkami skysčiai ir elektrolitai – kalis, natris, dažnai išsivysto hipoglikemija (mažas gliukozės kiekis kraujyje). Šie simptomai dažnesni ir grėsmingesni kūdikiams ir vaikams iki 2–3 metų. Per mažas kalio kiekis gali sukelti širdies komplikacijas, kurios yra pavojingos gyvybei. Jei viduriavimas dažnas ir vaikas dar labai jaunas, būtina atstatyti skysčius lašinant juos į veną.

Pavojingiausia yra rotavirusinė infekcija, nes jos metu ryškiausi elektrolitų sutrikimai, ilgiausiai trunka viduriavimas ir karščiavimas. Rotaviruso sukeltu viduriavimu praserga visi vaikai nuo 6 mėn. iki 2 m. amžiaus, nes tai visuomenėje paplitusi infekcija. Dėl šios priežasties net buvo sukurti skiepai nuo šios infekcijos.

Taigi, kovoje su ūminiu viduriavimu svarbiausi du dalykai: gerosios žarnyno mikrofloros gyvybingumo palaikymas ir normalios organizmo skysčių pusiausvyros atstatymas.

REKOMENDACIJOS, NORINTIEMS GREITAI PASVEIKTI

Jeigu viduriavimas jau prasidėjo, tiek suaugusiam žmogui, tiek vaikui būtina pagalba. Siekiant kuo greičiau atkurti įprastą gerosios žarnyno mikrofloros būklę, labai naudingi specialūs produktai (maisto papildai) su probiotikais ir prebiotikais. Kuo mūsų sveikatai ypatingos šios medžiagos?

Probiotikai – gyvos, įprastos žarnyno mikrofloros bakterijos, kurios patekusios į organizmą įsikuria žarnyne, ima daugintis ir taip atkuria normalią gerosios žarnyno mikrofloros būklę. O tam, kad šis procesas būtų kuo spartesnis ir sėkmingesnis, reikalingi prebiotikai – medžiagos, būtinos gerųjų bakterijų aktyvumui ir gyvybingumui palaikyti.

Šiuo metu daugiausiai mokslinės visuomenės dėmesio sulaukia į natūralią žarnyno mikroflorą panašūs mikroorganizmai – unikaliomis savybėmis pasižymintis mieliagrybiai Saccharomyces boulardii.

Saccharomyces boulardii – unikalus, nepatogeninis mieliagrybis, išskiriamas iš tam tikrų tropinių augalų rūšių. Tai ypač gyvybingas mikroorganizmas, kurio augimui ir dauginimusi reikalinga 37 laipsnių temperatūra. Maždaug tokia temperatūra ir yra vidiniame žarnyno spindyję, todėl, patekęs į žmogaus žarnyną, šis mieliagrybis ima aktyviai daugintis. Be to, šios rūšies naudingieji mieliagrybiai yra natūraliai atsparūs daugumai šiuo metu žinomų antibiotikų ir kitų antimikrobiniu aktyvumu pasižyminčių cheminių junginių. Aktyvusis jų poveikis gerosios žarnyno mikrofloros būklei išlieka net ir tada, kai vartojami antimikrobiniai vaistai, naikinantys ne tik patogeninius sukėlėjus, bet ir gerąsias žarnyno mikrofloros bakterijas. Dar viena svarbi Saccharomyces boulardii savybė, lemianti jų gyvybingumą per visą virškinimo sistemos ilgį, – atsparumas skrandžio sienelės sekretuojamos druskos rūgšties poveikiui.

Labai svarbu laiku nustatyti, kokio tipo viduriavimas jus kankina. Jei virusinės kilmės viduriavimo gydymas yra simptominis, tuo tarpu bakterinės kilmės viduriavimo gydymas, jei jis reikalingas, yra etiologinis – reikalingi ir antibiotikai. Yra daug įrodymų, pagrįstų klinikinių tyrimų duomenimis, kad probiotikai skatina žarnų gleivinės gijimą veikdami per žarnyno imuninę sistemą ir didindami IgA išsiskyrimą. Probiotikų vartojimas nuo virusinio viduriavimo pradžios sutrumpina viduriavimo trukmę ir pagreitina sveikimą.

KAM PAVOJINGIAUSIA?

Labai rimta grėsmė gali kilti ir mažam vaikui, ir vyresnio amžiaus senoliui. Medikai įspėja, kad bakteriniai viduriavimai pavojingi nusilpusiems vyresnio amžiaus ar labai jauniems kūdikiams ir vaikams. 

Jei vidutinio amžiaus žmogų pradeda kamuoti dažnos viduriavimo problemos, metas kreiptis į savo šeimos gydytoją, mat virusinės kilmės viduriavimas suaugusiems žymiai retesnis nei kūdikiams, nes su amžiumi vystosi imunitetas dėl dažnai sutinkamų visuomenėje paplitusių virusų. Tai pirmieji pavojaus varpai, kad jūs galite sirgti ir rimtesne liga. Viduriavimų priežastis suaugusiems gali būti ir visai ne infekcinė-lėtinės uždegiminės žarnyno ligos, o piktybiniai augliai, žarnų divertikuliozė ir polipozė bei daug kitų priežasčių. Užsitęsus simptomams, būtina gydytojo konsultacija net ir tuo atveju, jei susirgo ne vaikas ar brandaus amžiaus senolis.

Nuotr. Shutterstock

KELIAUTOJŲ DIARĖJA – GALI UŽKLUPTI PER ATOSTOGAS

Keliautojų viduriavimas nustatomas 20–50 proc. žmonių, susiruošusių į svetimą šalį. Dažniausia keliautojų viduriavimo priežastis – su vandeniu ir maistu patekę mikrobai. Dažniausias sukėlėjas – enterotoksinė Escherichia coli. Ne tik higieniniai įgūdžiai, tinkamai paruoštas maistas, bet ir profilaktika probiotikais padeda išvengti viduriavimo. 

Klinikiniai tyrimai su probiotikų mišiniais ar vienos rūšies probiotikais – Lactobacillus GG ar Saccharomyces boulardii, įrodė teigiamą profilaktinį ir gydomąjį poveikį keliautojų viduriavimo atveju. Vartojant Saccharomyces boulardii, keliautojų viduriavimas nustatytas 28,7 proc. lyginant su 39,1 proc. žmonių placebo grupėje. Remiantis tyrimų metaanalizės duomenimis, probiotikai ypač efektyvūs bet kokio ūmaus viduriavimo metu tiek suaugusiems, tiek vaikams.

Saccharomyces boulardii paskirtas per pirmąsias 48 val. (lyginant su paskirtu per 96 val.) akivaizdžiai sumažino ūmaus kolito (karščiavimo, viduriavimo) požymius vaikams (85 proc./40) ir viduriavimo trukmę suaugusiems (4,8 d./3,6 d.). 

Kas nori savo atostogas susigadinti vien dėl to, kad tenka valandų valandas praleisti tualete? Niekas! Dauguma keliaujančiųjų nori išvis išvengti viduriavimo, todėl profilaktika probiotikais yra saugiausias ir pigiausias sprendimas. Profilaktinė probiotikų dozė – pusė gydomosios, kartojama visos kelionės metu, o suviduriavus – dozė padvigubinama.

Nuotr. Shutterstock