Niekam ne paslaptis, kad plaukų dažai su amoniaku ypač kenkia plaukams, tačiau dauguma alternatyvų arba dažo prastai, arba spalva išsilaiko vos kelias dienas. Vis dėlto atsiranda mokslininkų, kurie stengiasi, kad plaukus dažančios moterys būtų ir gražios, ir sveikos.

Viena tokių laboratorijų, kurioje stengiamasi sukurti kuo labiau tausojančius plaukų dažus, įsikūrusi ne taip ir toli – saulėtojoje Ispanijoje. Čia įsikūrusioje farmacijos bendrovėje „Phergal Laboratorios“ atliekami moksliniai tyrimai, kuriais remiantis kuriami ir tobulinami natūralūs ilgalaikiai plaukų dažai be amoniako. 

Ieško alternatyvų kenksmingoms medžiagoms

Neseniai Lietuvoje viešėjo „Naturtint“ atstovai – Farmacijos pramonės studijų centro (CESIF) profesorius ir dermatologinės kosmetikos magistras Juan Diego Hoyos Plaza bei šio prekės ženklo eksporto vadovas Eduardo Marquez Cácere. Jie pasakojo, kad skirtingose planetos vietose moterų grožio samprata šiek tiek skiriasi, tačiau visas jas vienija paprastas noras – turėti sveikus plaukus.

„Įprasti ilgalaikiai plaukų dažai turi labai daug agresyvių cheminių junginių. Tad mes dirbame taip: žiūrime, kokie junginiai yra kenksmingiausi, juos pašaliname ir ieškome pakaitalų. Tai nėra paprasta, daug investuojame į mokslinius tyrimus, inovacijas. Mums svarbu gaminti tokius plaukų dažus, kurie būtų ne tik sveiki, bet ir veiksmingi“, – teigė vyrai, kurių darbas moterims leidžia gražiai atrodyti ir gerai jaustis.

Amoniakas, rezorcinolis, parabenai – tai cheminės medžiagos, kurios plaukus padeda nudažyti efektyviai, tačiau kartu šios medžiagos pažeidžia plaukus, galvos odą, kelia alergijas. O savo sudėtyje šių medžiagų neturintys plaukų dažai plauko kutikulus atveria ir užveria dėl skirtingų pH. Šarminis dažų pH juos atveria, o rūgštinis fiksatoriaus-balzamo ir šampūno pH – užveria. Taip nepažeidžiama plaukų struktūra, jie išlieka sveiki ir gyvybingi. 

Sezono topas – natūralumas 

Pasak specialistų, svarbiausia tokių plaukų dažų ypatybė yra jų sudėtis – kuo mažiau dirginančių ir kuo daugiau natūralių medžiagų – saulėgrąžų, linų sėmenų ir citrinų ekstraktų, kviečių baltymų, augalinių aliejų. Kiekvienai plaukų dažų spalvai čia naudojamas skirtingas kiekis vandenilio peroksido – būtent tiek, kiek reikia konkrečiai plaukų spalvai išgauti ir nė lašelio daugiau.

„Galima plaukus dažyti kokia tik nori spalva, tačiau jei jie bus pažeisti, gražu nebus. Tad svarbiausia, kad plaukai būtų sveiki, nepažeisti chemijos, o galvos oda nesudirginta. Tuomet ir rezultatas bus geras“, – kalbėjo J. D. H. Plaza.

Šį sezoną ekspertai rekomenduoja pabrėžti natūralumą ir plaukų spalvomis stengtis paryškinti savo veido bruožus. Šviesios odos merginos turėtų rinktis šviesius atspalvius ir nesislėpti po tamsiais, su oda kontrastuojančiais plaukais. Strazdanomis nubučiuotoms puikiai tiks natūralūs rudi atspalviai, o tamsios odos ir rudų akių moterims vertėtų brunetės įvaizdį pagyvinti šviesiomis, lyg saulės paliestomis, sruogelėmis. Na, o nebijančios išsiskirti gali drąsiai rinktis madingus raudonus tonus.

Dažai be amoniako – grožio pramonės ateitis

Pasak specialistų, žmonės vis labiau rūpinasi savo sveikata, suvokia, jog visada galimos pasekmės, todėl įprasti plaukų dažai su amoniaku ir kitais agresyviais chemikalais anksčiau ar vėliau nukeliaus į užmarštį.

„Mes esame vis labiau alergiški, o visa grožio pramonės chemija išties daro didžiulę įtaką. Taip, plaukų dažai be amoniako kol kas yra nišinis produktas, tačiau ši kategorija auga labai sparčiai. Užtenka pasakyti, kad, mūsų duomenimis, 8 iš 10 vartotojų, išbandžiusių tokius plaukų dažus, nebegrįžta prie įprastųjų, kurių sudėtyje yra amoniako ir kitų agresyvių chemikalų. Taigi ateities perspektyva yra aiški“, – teigė E. M. Cáceres.