Galbūt greitai gimdysi ar jau pagimdei. Tikriausiai perskaitei ne vieną knygą, išklausei galybę patarimų (kuriuos žmonės dalino prašom ir neprašomi), na bet ir mes pateiksime kelis naudingus patarimus, kaip po gimdymo stiprinti tam tikrus raumenis.

1. Baigsis šokinėjimo ant batuto dienos

Galbūt čiaudint teks atsistoti, o sportuoti su įklotais. Deja, tokia realybė pagimdžius – moterims dažnai prasideda šlapimo nelaikymas. Bet tai nereiškia, kad nieko neįmanoma pakeisti. Amerikiečių ginekologė Alyssa Dweck pataria daryti Kėgelio pratimus, kurie stiprina dubens dugno raumenis, padeda sulieknėti ir stiprina organizmą po gimdymo. Galiausiai yra operacijų bei vaistų, kurie irgi padeda.

2. Pratimai gražins seksualinio gyvenimo džiaugsmus

Nėštumas ir gimdymas stresas dubens dugno raumenims. Šie raumenys svarbūs šlapinantis, gimdant, svarbūs ir geram seksualiniam gyvenimui, taigi jie turi būti stiprūs. Pasitarkite su gydytoju, ir jei jis leis, galima naudoti specialų prietaisą šiems raumenims stiprinti (prietaisas įvedamas į makštį, o tad 5 min. įtempiami ir atpalaiduojami raumenys). Yra prietaisų, kuriuos galima prijungti prie išmaniojo telefono „iPhone“ ir matyti pratimų naudą.

3. Galimas sausumas

Kad ir kaip esi susijaudinusi, po gimdymo galimas makšties sausumas. Nors praėjus pusantro mėnesio po gimdymo vėl galima mylėtis, hormonai dar greičiausiai nebus susibalansavę, ypač jei maitini krūtimi. Medikai rekomenduota naudoti lubrikantus ar kremus su estrogenu.

4. Gali savęs neatpažinti

Neišsigąs, jei makštis pakeis spalvą – tai visiškai normalu. Po gimdymo ji patamsėja, ypač aplink lytines lūpas ir tarpvietėje. Tai visiškai nepavojinga, taip nutinka dėl hormonų pokyčių. Kai hormonai stabilizuosis, gali grįžti ankstesnė spalva. O jei ir negrįš, jaudintis nėra ko.

5. Keisti kvapai – normalu

Pusantro – du mėnesius po gimdymo bus išskyrų, kurios gali netgi turėti kvapą. Jei kvapas labai stiprus, kreipkitės į gydytoją ir pasitikrinkite, ar neįsimetė infekcija.

6. Viskas susitvarkys savaime

Makštis – stulbinamas organas, kuris linkęs atsinaujinti. Ji gana greitai pati sugyja, ko nepasakysi apie kitus žmogaus organus. Na gal ne viskas bus taip, kaip anksčiau, tačiau su pokyčiais galima susigyventi.