„Kaip Kate taip pavyksta?“, klausė Jungtinės Karalystės leidinys „The Daily Mail".

Akivaizdu, kad Kate padėjo profesionali stilistė, kuri atvyko pas ją į ligoninę ir padarė tobulą šukuoseną ir makiažą. Netgi galima spėti, kad ji šį kartą labai kruopščiai apgalvojo, kokius drabužius parinkti, nenorėdama vėl išprovokuoti sprogimo žiniasklaidoje. Po pirmojo karališkojo gimdymo jos „drąsus“ sprendimas rodė, kad moterų gimdos praėjus valandai po gimdymo stebuklingai nesusitraukia. Nors Kate, greičiausiai, kaip ir kiekviena moteris, norėjo patogios suknelės po gimdymo.

Tačiau be to, kaip Kate atrodė po gimdymo, daugumos mūsų pagarbą kėlė jos normali savijauta. Žinoma, profesionaliai sušukuoti plaukai padėjo, tačiau ji tikrai neatrodė išsekusi, jos eisena nepriminė posakio „pas mane ten ką tik baigėsi karas“, kas daugeliui gimdžiusių moterų tokia savijauta yra pažįstama. Moteris avėjo aukštakulnius ir neatrodė, kad būtų ištinusiais gurneliais.

Gimdymas mums asocijuojasi su dalyvavimu mūšyje, mes manome, kad naujai iškeptos mamos būna praėjusios pragarą ir atrodo tarsi iš pragaro. Žinoma, vaiko gimdymas nėra lengvas darbas, tačiau nebūtinai yra taip, kai buvo rašoma viename komentare: „Manau, buvo nuostabu net tai, kad ji stovėjo“.

Visai nesiekiant sumenkinti su gimdymu susijusių pastangų ir to, koks sunkus jis gali būti, būtina priminti, kad gimdymas nebūtinai privalo būti siaubingas. Pagimdžius kūdikį tikrai įmanoma atrodyti „normaliai“, netgi jeigu ir nepriklausai karališkajai šeimai. Ir štai kodėl:

1. Ne visi gimdymai yra ilgi ar užsitęsę

Gimdymas gali trukti kad ir šešiolika valandų, vien stūmimo etapas virš keturių. Po tokio gimdymo gali atrodyti tikrai tarsi iš pragaro. Kembridžo hercogienei pavyko pagimdyti vos per kelias valandas nuo atvykimo į ligoninę, tad tikrai galima sakyti, kad jos gimdymas buvo greitas ir sklandus.

Nuotr. Vida Press

2. Jeigu gimdoma be epidūrinės nejautros, atsigaunama lengviau

Kaip pranešama, hercogienei gimdymo metu nebuvo taikoma epidūrinė nejautra, kas galėjo jai padėti atsigauti šiek tiek greičiau, nei mes visi galėjome tikėtis. Kad ir koks stebuklingas išradimas būtų ta epidūrinė nejautra, tačiau stūmimo stadija dėl to sulėtėja, o tai didina traumų ir komplikacijų riziką. Dėl to po gimdymo moteris ilgiau nesikelia iš lovos ir, apskritai, atsigavimui po gimdymo prireikia daugiau laiko. Kai kurioms moterims prireikia ilgų valandų, kol epidūrinė nejautra praeina, tad tas faktas, kad hercogienei tokia nuskausminimo priemonė nebuvo taikyta, reiškia, kad ji labai greitai pakilo iš lovos, greitai valėsi jos organizmas, tai leido sumažinti patinimus ir greičiau prasidėjo gijimo procesas.

Nuotr. Vida Press

3. Jeigu neleidžiama intraveninė infuzija, mažiau tinstama

Daugelį gimdžiusių motinų pakerėjo Kate puiki išvaizda ir aukštakulniai, kurie pabrėžė visai neištinusių kojų grožį, nors ne vieną moterį ištinusios kojos kankina dar kelis mėnesius po gimdymo. Tiesą sakant, kartais moteris ištinusių kojų problema po gimdymo kankina net labiau nei nėštumo metu. Tačiau mažai kas žino, kad prie to nemenkai prisideda intraveninė infuzija, kuri taikoma ne vienai moteriai. Jeigu gimdai šešiolika valandų ir tau visą tą laiką lašinamas skystis, taikoma epidūrinė nejautra, kuri reikalauja dar daugiau skysčio, o paskui po gimdymo duodami gimdos susitraukimą skatinantys vaistai, žinoma, kad neištinti tikrai neįmanoma. Anglijoje nėra įprasta gimdyvėms lašinti intraveninį skystį, tad ir Kembridžo hercogienei jis greičiausiai nebuvo leidžiamas.

Nuotr. Vida Press

4. Grįžti namo po kelių valandų yra normalu

Kai kurios žiniasklaidos priemonės piršo nuomonę, kad Kate tarsi stebuklinga lazdele pamojus buvo leista grįžti namo praėjus vos šešioms valandoms nuo gimdymo, tačiau Londone tai nėra toks jau retas reiškinys. Iš tiesų, visai normalu be komplikacijų pagimdžiusias moteris išleisti iš ligoninės praėjus kelioms valandoms po gimdymo. O štai Jungtinėse Amerikos Valstijose tokios praktikos nėra.

Nuotr. Vida Press

5. Epiziotomija ar plyšimas turi didelę įtaką

Epiziotomiją patyrusios moterys žino, kad paskui kelias savaites iš skausmo norisi verkti. Skausmą kelia kiekvienas judesys, tad nulipti grakščiai laiptais, kaip tai padarė Kate, būtų tikrai neįmanoma. Vis dėlto, kai pagimdai be plyšimų ar epiziotomijos, vaikščiojimas ar kiti judesiai iškart nekelia jokio skausmo. Ir viena, ir kita patyrusi moteris, gali pasakyti, koks tai skirtumas.
Trumpai tariant, Kembridžo hercogienė negimdė kaip nors išskirtinai ar stebuklingai vien todėl, kad ji yra karališkos šeimos atstovė. Žinoma, ji gali būti genetiškai apdovanota ir turėti banguotus gražius plaukus, apie kuriuos daugelis moterų gali tik svajoti, tačiau jos šypsena ir „nepriekaištinga“ išvaizda po dukrelės gimdymo labiau susijusi ne su tuo, kad ji yra princesė, o su faktu, kad ji gimdė natūraliai, be nereikalingos intervencijos ir padedama akušerės.

Nuotr. Vida Press