AVINAS

Avinai, pripratę prie savo organizmo stiprybės ir ištvermės, dažnai yra patys kalti dėl savo sveikatos problemų. Jie per daug dirba, per mažai miega, ignoruoja teisingos mitybos principus, o reguliariai sportuoti jiems trūksta kantrybės.

Beveik visi Avinai anksčiau ar vėliau patiria galvos traumas. Be to, šio ženklo žmonės yra linkę sirgti migrena ir akių ligomis, tačiau kreiptis į gydytojus vengia, verčiau lengvabūdiškai pasirenka gydytis patys, dažniausiai vadovaudamiesi principu „savaime praeis“.

Dėl Avinų potraukio skaniam, bet nesveikam maistui, jų oda, ypač veido, dažnai būna išberta.
Avinui pasiseks, jei šalia jo bus žmogus, gebantis taktiškai ir neįkyriai priminti apie būtinybę ilsėtis, pasivaikščioti, reguliariai ir teisingai maitintis – žodžiu, rūpintis savimi.

JAUTIS

Jaučių organizmas yra stiprus ir ištvermingas ir tam, kad išliktų sveiki, daugumai iš jų užtenka ilgų pasivaikščiojimų gryname ore.

Mieste gyvenantys Jaučiai dažnai serga gerklės, nosies ir viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Lėtinių ligų paūmėjimai yra reti, bet praeina sunkiai ir būna ilgai nepagydomi. Jaučiai pasitiki gydytojais ir netrukdo gydymui, be to, jų nuovokumas ir organizuotumas leidžia naudoti homeopatiją.

Paprastai Jaučių virškinimas yra puikus, bet dauguma iš jų turi antsvorio ir, mėgdami komfortą bei vertindami skanų maistą, jie nesiruošia riboti savęs dieta ar kankinti fiziniais pratimais.

Kitos Jaučių ligotos vietos yra kojos, kulkšnys, nugara ir stuburas. Taip pat galimos ir lytinių organų ligos, nors paprastai Jaučiai laiku kreipiasi į gydytoją ir neleidžia ligoms tapti lėtinėmis.

DVYNIAI

Dvynių charakterio dvilypumas dažnai išprovokuoja konfliktus jų aplinkoje, kurie turi ypač pragaištingų pasekmių ir pačių šio ženklo atstovų sveikatai – Dvynių nervų sistema dažnai neišlaiko krūvio. Daugelį Dvynių visą gyvenimą persekioja nemiga ir apskritai beveik visi jie tiesiog nesugeba gerai pailsėti.

Dėl dažno įpročių kaitaliojimo bei pomėgio maistui kenčia Dvynių virškinimo sistema, jiems yra ypač didelė žarnyno ligų grėsmė.

Dvyniams yra reikalingas grynas oras ir saulės šviesa, bet svarbiausia – aktyvus gyvenimo būdas, sportas ir bendravimas.

Dėl to, kad Dvyniai tiesiog nesugeba būti rūpestingi ir atsargūs, jiems dažnai nutinka nelaimingi atsitikimai.

VĖŽYS

Vėžių jautrumas yra problema, visų pirma, jiems patiems: nuolatinis jaudinimasis tampa depresijų priežastimi ir tiesiog atima iš Vėžio jėgas, padarydamas jį pažeidžiamesniu visoms įmanomoms infekcijoms. Iš kitos pusės, laimingas Vėžys, net ir sirgdamas pačia rimčiausia liga, tiesiog akyse pasveiksta ir išlieka sveikas bei pakilios dvasios iki gilios senatvės.

Daugiausiai problemų Vėžiams kelia oda – visų pirma, ji dažnai yra jautri ir imli uždegimams, net patys menkiausi įpjovimai ir mėlynės gyja ilgai. Kita pažeidžiama vieta – krūtinės ląsta. Be to, šio ženklo žmonės pasižymi silpnais inkstais ir šlapimo pūsle ir būtent tarp Vėžių yra didelis skaičius sergančių įvairiomis opomis.

Vėžiui yra būtinas grynas oras ir ypač poilsis prie vandens. Jūra yra pajėgi išgydyti Vėžį nuo ligas sukeliančio liūdesio greičiau, nei sėkmė darbe ar net šeimyninė laimė, kuri šio ženklo žmonėms yra labai svarbi.

LIŪTAS

Liūtai nuo gimimo pasižymi stipria sveikata, bet šio ženklo žmonės nemano, kad reikia ja rūpintis. Atsisakyti vakarėlio tik tam, kad išsimiegotų, arba vietoj skanaus patiekalo rinktis naudingą – visai nebūdinga Liūtui. Be to, žvelgdami į viską iš aukšto, Liūtai ir gydytojus retai laiko nusipelniusius jų dėmesio ir apleidžia ligas todėl, kad nepažįsta specialisto, kuriam galėtų patikėti gydymą.

Liūtai dažnai tampa infekcinių ligų aukomis, turbūt dėl to, kad jų bendravimo ratas yra per daug platus, o imunitetas, deja, silpnokas, ypač tais retais periodais, kai Liūtų nekamuoja jokie rūpesčiai. Užsiėmęs daugybe reikalų, tegu ir nenaudingų, Liūtas tampa tarsi neįveikiamas ligoms, tačiau poilsio ir linksmybių metu jis greitai praranda sveikatą.

Pačios pažeidžiamiausios Liūtų vietos – jų širdis, ausys ir galva.
Taip pat verta pridurti, kad Liūtai dažnai tampa nelaimingų atsitikimų aukomis. Jų daliai tenka daug traumų ir lūžių. Vis dėlto šią nesėkmę kompensuoja gebėjimas greitai pasveikti.

MERGELĖ

Mergelės nėra ypač ligotos, bet yra linkusios į hipochondriją 9pernelyg didelis susirūpinimas sveikata, ligų įsikalbėjimas). Jos per daug dirba, beveik nesiilsi ir dažnai piktnaudžiauja alkoholiu, bet ir tai nėra pati svarbiausia problema. Daug blogiau yra tai, kad Mergelės visai netausoja savo jautrios nervų sistemos, nesuteikdamos jai poilsio ir ramybės. Sunku pasakyti, kas kenkia Mergelėms labiau – pernelyg dideli krūviai ar nuolatinis pesimizmas.

Vis dėlto Mergelių neapkaltinsi abejingumu savo sveikatai: jos lankosi pas gydytojus ir nuolankiai, net skrupulingai, vykdo jų nurodymus, jei, žinoma, tai netrukdo dirbti. Kiek gydytojas berekomenduotų Mergelei pailsėti, šio ženklo žmogus vis tiek darbuosis, kol turi jėgų.

Pažeidžiamos Mergelės vietos – virškinimo organai, plaučiai, kojų sąnariai. Be to, Mergelės dažnai serga peršalimo ligomis, yra linkusios sirgti bronchitais ir pleuritais.

SVARSTYKLĖS

Paprastai Svarstyklės negali skųstis nei psichine, nei fizine sveikata ir stengiasi saugoti save nuo nereikalingų krūvių ir pervargimo. Vis dėlto polinkis į vienatvę sunkiais gyvenimo momentais kartais sukelia joms depresiją, kuri „smogia“ per pažeidžiamas Svarstyklių vietas – kepenis ir inkstus.

Svarstyklės, ypač tos, kurioms nepavyksta išvengti fizinio darbo, kenčia nugaros skausmus, be to, dažnai gana stiprius. Kitos moka už sunkų darbą stipriais galvos skausmais, kurie būna kartais atsparūs gydymui, o kartais tarsi savaime išnyksta gana ilgam laikui.

Tarp Svarstyklių praktiškai nėra liesų žmonių: dauguma jų kenčia nuo persivalgymo ir suinteresuotumo sportu trūkumo, kiti už pernelyg didelę meilę alkoholiniams gėrimams sumoka savo sveikata.

SKORPIONAS

Jei Skorpionas gimė sveikas (o dažniausiai taip ir būna, gamta negaili šio ženklo atstovams gyvybinės jėgos), galima neabejoti, kad jis iki senatvės bus atsparus ligoms: atrodo, tarsi jų organizmas būtų apdovanotas gebėjimu akumuliuoti sveikatą. Be to, paprastai Skorpionai yra geros fizinės formos, jaučia malonumą sportuodami ir patirdami protingus fizinius krūvius. Tiesa, suaugę jie yra linkę tukti.

Likimas už gamtos dovanas atsilygina Skorpionams prasta sėkme, negailėdamas jiems nelaimingų atsitikimų, o taip pat sunkių išbandymų, pažeidžiančių nervų sistemą. Skorpionas gali laikytis dietos, kasdien mankštintis ir sveikiausiai gyventi, tuo pačiu žlugdydamas save nemaloniais apmąstymais, o kartais dar ir narkotikais.

Skorpionai serga ir širdies ligomis, kurios taip pat paaštrėja sunkiausiais gyvenimo periodais. Dar viena visų Skorpionų skausminga vieta - nugara ir kojos. Suaugus ir senatvėje daug rūpesčių kelia stuburo ligos ir varikozė (venų išsiplėtimas).

ŠAULYS

Apskritai Šauliai nedaug serga, patys didžiausi jų priešai - drėgmė ir šaltis. Šauliai lengvai persišaldo, be to, tai gana retai apsiriboja vien tik sloga bei kosuliu ir virsta rimtomis plaučių ir gerklės ligomis. Ypač sunku yra rūkantiems Šauliams, nes jie yra linkę pataikauti savo silpnybėms ir sirgdami neatsisako cigarečių.

Serga Šauliai ir reumatu, kuris neretai yra įpročio būti menkai apsirengus ir praleisti daug laiko gryname ore pasekmė. Ne lengviau yra ir tiems, kurių darbas sėdimas – juos kamuoja pečių ir nugaros skausmai.

Apskritai, tam, kad būtų sveiki, Šauliams reikia ramaus, nuovokaus žmogaus pagalbos, kuris prižiūrės juos ir tramdys jų energiją. Šaulių nerimastingumas turi įtakos jų psichinei sveikatai – artėjant gyvenimo pabaigai, juos užklumpa nervų ligos, kurios dažnai yra atsparios gydymui.
Nelaimingi atsitikimai Šauliams nutinka gana dažnai, jų pasekmės paprastai turi ilgalaikį poveikį jų sveikatai. Laimei, Šauliai yra apdovanoti optimizmu, kuris padeda jiems sunkiai sergant neprarasti vilties.

Dažniausiai Šaulių oda nėra labai gera; dauguma jų serga dermatologinėmis ligomis.

OŽIARAGIS

Būtų klaidinga teigti, kad Ožiaragiai yra silpnos sveikatos, bet serga jie dažnai; šaltis ir drėgmė – štai pagrindiniai šio ženklo žmonių priešai: pats šilčiausias lietutis, silpniausias vėjelis jiems baigiasi ne tik peršalimu, bet turi ir daug rimtesnių pasekmių.

Nekenčiantys rūpintis savo išvaizda ir darbui save aukojantys Ožiaragiai vengia tokių „lengvabūdiškų“ dalykų, kaip masažas, dieta, sportas. Be to, pas gydytojus jie lankosi taip pat retai. Vis dėlto Ožiaragiams yra ypač svarbu, kad jų oda būtų švari, o raumenys turėtų tonusą, stebėti, kad mityba būtų įvairi.

„Silpnos“ Ožiaragių vietos yra oda (didelis jautrumas, porų išsiplėtimas, aknė), dantys ir kaulai (kalcio perteklius lemia dantų akmenų atsiradimą, gumbų augimą ir patinimą), skrandis. Ypatingą dėmesį reikia skirti nervų sistemai. Dėl Ožiaragių padidėjusio nuovargio, alergijos, virškinimo sutrikimų ir galvos skausmų yra kaltos emocijos, kurioms santūrumas ir išorinis šaltumas neleidžia prasiveržti į išorę.

Ožiaragiams reikėtų skirti saikingas lengvabūdiškumo ir nerūpestingumo dozes, tačiau kadangi tabletėmis jų negamina, reikia naudoti kitas priemones. Aktyvus gyvenimo būdas, grynas oras, saulės šviesa ir sveikas miegas padės Ožiaragiui pasijusti ne tik sveiku, bet ir laimingu.

VANDENIS

Vandenių nepavadinsi sveikata trykštančiais stipruoliais; iš prigimties būdami gana ribotos stiprybės, šie žmonės dar ir dosniai ją švaisto, todėl, būdami labai jauni sužino, kas tai yra chroniškas nuovargis, nemiga, padidėjęs greitas nuovargis. Vandeniams yra būtina saugoti nervų sistemą, bet jiems nepatinka pripažinti savo silpnumo ir dėl to jie kenčia dar labiau.

Daugumai jų kyla rimtų regėjimo problemų, taip pat jie suserga kraujotakos sistemos ligomis. Pagyvenusius Vandenius dažnai vargina kojų skausmai, varikozė, kraujagyslių užsikimšimo ligos.
Tam, kad išsaugotų sveikatą, Vandeniams reikia ne tiek ir daug – nesijaudinti dėl menkniekių, gerai miegoti, daugiau judėti ir sportuoti. Vis dėlto, net ir tokių paprastų taisyklių šio ženklo žmonės laikosi neilgai: susidomėję kuo nors nauju, jie sugeba pamiršti apie sveiką gyvenimo būdą, be to, jie yra linkę išbandyti ginčytinus ir net rizikingus gydymo būdus.

Vandeniai retai rūpinasi teisinga mityba, todėl jiems kyla skrandžio problemų. Dažnai savijautą apsunkina dietos, kurių Vandeniai nemato reikalo aptarti su gydytoju. Tiesa, šio ženklo žmonėms apskritai yra būdingas atsargus požiūris į gydytojus. Net ir profilaktinį apsilankymą pas dantistą jie yra linkę atidėti meteliams kitiems, o jei kas nors kelia nerimą, jie geriau jaudinsis ir kankinsis, nei leis specialistams nustatyti diagnozę ir paskirti gydymą.

ŽUVYS

Rimtą grėsmę Žuvims kelia alkoholis ir narkotikai – šio ženklo žmonės nesugeba atsispirti žalingiems įpročiams ir elgtis protingai. Užtat jie yra nelinkę persivalgyti ir, jei ir turi mitybos problemų, tai tik dėl apetito stokos.

Apskritai Žuvims reikia stengtis pasirūpinti savo mitybos racionu. Vitaminų ir naudingų medžiagų stoka gali būti pražūtinga jų silpnam organizmui ir turėti katastrofiškų pasekmių. Tą patį galima pasakyti ir apie gryną orą, saulės šviesą ir protingus fizinius krūvius.

Žuvų plaučiai yra silpni, o imunitetas - menkas: jie labai lengvai suserga, be to, jie nenori kreiptis į gydytoją. Tiesą sakant, atsižvelgiant į jų išorinį silpnumą, organizmas yra ganėtinai stiprus, kad susidorotų su liga.

Žuvys jautriai reaguoja į supančią aplinką ir gali susirgti, nes jiems trūksta šviesos ir šilumos, o kartais, pavyzdžiui, dėl to, kad kambarys, kuriame jie gyvena ar dirba, yra blogai apstatytas. Žuvis nesupranta to, todėl nesiima reikiamų priemonių, bet, jei kas nors atspės jos negalavimų priežastį ir pataisys padėtį, ji akimirksniu atsigaus.

Nemiga daugeliui Žuvų tampa rimta problema. Tokiu atveju geriau rekomenduoti vakarinius pasivaikščiojimus gryname ore, nedidelį fizinį krūvį ir kvėpavimo pratimus, o ne vaistus: šio ženklo žmonėms piktnaudžiavimas vaistais yra labai pavojingas.