Galvojama, kaip padėti nėščioms moterims, kurias kas rytą stipriai pykina.

Neseniai atliktas tyrimas atskleidė, kad kasmet apie 10 000 nėščiųjų kenčia nuo ypatingai stipraus rytinio pykinimo, apie 5 000 nesulaukia jokios pagalbos, o dalis dėl to ryžtasi abortui.

Tyrime „Neištverčiau daugiau nė dienos“ rašoma, kad dėl užsitęsusio rytinio vėmimo (hyperemesis gravidarum; HG) apie 1 000 moterų per metus darosi abortą.

Kas gi yra užsitęsęs rytinis pykinimas? Tai retas negalavimas, sukeliantis stiprią dehidrataciją, svorio mažėjimą, dėl jo kraujyje ar šlapime susikaupia toksinų. Manoma, kad šį negalavimą sukelia didelis nėštumo hormono HCG kiekis. Pirmas 12 nėštumo savaičių rytinis pykinimas yra įprastas.

Tikriausiai daugelis pamena, kad pernai K. Middleton dėl rytinio blogumo teko atšaukti kelis svarbius renginius per pirmus tris nėštumo mėnesius. Ją paguldė į ligoninę, medikai neleido jos organizmui dehidratuoti. Deja, tyrimas rodo, kad daugelis nėščiųjų iki šiol nesulaukia pagalbos.

Tyrime rašoma: „Kembridžo hercogienės atvejis paskatino atkreipti dėmesį į HG. Deja, tai neatspindi realios padėties, kad daugelis (kenčiančių nėščiųjų) nesulaukia tinkamo gydymo.“ Tyrėjai pateikė šokiruojančią išvadą – kad dalis moterų kenčia rytinį pykinimą, o dalis apsisprendžia nutraukti nėštumą.

Tyrėjų teigimu, neturi būti teisiamos, smerkiamos tos, kurios nusprendė, kad abortas – geriausia išeitis, tačiau jie pabrėžė, kad visos moterys, kenčiančios nuo HG, privalo gauti tinkamą gydymą ir priežiūrą.

Belieka tikėtis, kad K. Middleton patirtis iš tiesų paskatins suprasti, kad užsitęsęs rytinis pykinimas – iš tiesų dažnas negalavimas.