39 metų filmo „Piktadarės istorija“ („Maleficent“) žvaigždė pirmadienį leidinyje „New York Times“ išspausdino ilgoką straipsnį pavadinimu „Angelina Jolie Pitt: Operacijos istorija“, kuriame aiškina savo apsisprendimo motyvus. Savo atvirame ir labai asmeniškame esė šešių vaikų mama rašo, kad po kiaušidžių ir kiaušintakių pašalinimo dabar ji išgyvena ankstyvą menopauzę.

2013 metų gegužę Brado Pitto žmonai buvo pašalintos abi krūtys, kadangi kiek anksčiau jai buvo nustatyta genų mutacija, lemianti gerokai didesnę krūties vėžio riziką. Aktorė aiškina, kad dėl BRCA1 geno mutacijos krūties vėžio rizika siekė 87 procentus, o kiaušidžių vėžio – 50 procentų. Vėžys pasiglemžė A. Jolie motinos, senelės ir tetos gyvybes.

Ji rašo jau kurį laiką planavusi ryžtis kiaušidžių pašalinimo operacijai, tačiau prieš dvi savaites sulaukusi savo gydytojo skambučio apsisprendė akimirksniu. Kraujo tyrimo metu buvo nustatytos galimos su baltymu CA-125 susijusios anomalijos. Aktorės gydytojas primygtinai siūlė jai susitikti su chirurgu, gydžiusiu jos velionę motiną.

„Išgyvenau tai, ką, kaip galiu įsivaizduoti, patiria tūkstančiai moterų, – rašo ji. – Stengiausi išlikti rami, būti stipri ir įtikinti save, kad nėra priežasties manyti, kad nepamatysiu kaip užauga mano vaikai, neišvysiu savo anūkų“.

Kai Angelina paskambino vyrui, jis tuo metu buvo Prancūzijoje. Ji papasakojo sutuoktiniui apie savo nuogąstavimus dėl sveikatos ir paragino iškart grįžti į Los Andželą, kad galėtų būti šalia jos. Po eilės tyrimų ir skenografijų aktorė išgirdo džiugią žinią, kad vėžio ląstelių pas ją dar nėra.
„Man palengvėjo, tačiau aš vistiek turėjau galimybę rinktis savo kiaušidžių ir kiaušintakių pašalinimą ir aš tai padariau“, – rašo šešių vaikų mama.

Praėjusią savaitę A. Jolie buvo atlikta operacija, vadinama laparoskopine abipuse salpingooferoktomija. Ji taip pat atskleidė, kad vienoje kiaušidėje buvo aptiktas nedidelis auglys, tačiau vėliau paaiškėjo, kad jis gėrybinis. Jokių vėžio požymių audiniuose nebuvo aptikta. Aktorė apsisprendė gimdos šalinimo atsisakyti, nes jos šeimoje gimdos vėžio atvejų nepasitaikė.

Siekiant kompensuoti kiaušidžių netekimą A. Jolie buvo pradėta taikyti pakaitinė hormonų terapija. Ji taip pat atvirai pasakoja, kad daugiau negalės susilaukti vaikų: „Nepaisant pakaitinės hormonų terapijos, kuri man dabar taikoma, aš išgyvenu menopauzę. Daugiau nebegalėsiu turėti vaikų ir galiu tikėtis kai kurių fizinių pokyčių. Tačiau kad ir kas nutiktų, esu pasirengusi viską ramiai priimti ne todėl, kad esu stipri, o dėl to, kad tai yra mano gyvenimo dalis. Nėra ko bijoti“.

Kai Angelinai prieš dvejus metus buvo atlikta dviguba mastektomija, medikai pastebėjo, kad išaugo šios prevencinės operacijos skaičius, pacientės darėsi ją net tuomet, kai tam nebuvo būtinybės.

Savo pirmadienio straipsnyje Jungtinių Tautų ambasadorė atvirai papasakojo, kad sprendimą ryžtis kiaušidžių pašalinimo operacijai padiktavo ne vien BRCA1 geno mutacija, ir pridūrė, kad moterims yra galimybė rinktis ir kitas, nechirurgines priemones, pavyzdžiui, kontraceptines tabletes, alternatyvius gydymo metodus ir dažnus pasitikrinimus. Turint omenyje jos šeimos istoriją, geriausias variantas jai pačiai buvo operacija, teigia aktorė.

„Visada yra daugiau nei vienas bet kokios sveikatos problemos sprendimo būdas, – rašo ji leidinyje „New York Times“. – Svarbiausia yra išsiaiškinti visas galimybes ir pasirinkti tai, kas yra geriausia tau asmeniškai“.

Aktorė pažymi, kad ši operacija neeliminavo jos natūralaus polinkio vėžiui, tačiau bent jau viena jo forma ji tikrai nesirgs. „Žinau, kad mano vaikams niekada neteks pasakyti: „Mano mama mirė nuo kiaušidžių vėžio“, – rašo Brado Pitto žmona.