Susikūriau elgesio modelį, pagrįstą noru, kad mane girdėtų ir gerbtų. Būtent todėl „pagarba“ yra vienas iš pirmųjų dalykų sąraše „Ko norėčiau idealiuose santykiuose“.  nenorėtų, kad partneris (-ė) ją (jį) gerbtų? 

Tolesnėje tarpusavio santykių kelionėje supratau, kad ne mažiau nei abipusė pagarba santykiuose svarbus abipusis žavėjimasis.

„Pagarba“ yra labai stiprus žodis, kuris kartais gali būti netgi atšiaurus. Gerbti galima žmogų, kurio nemėgsti, o žavėjimasis yra šiltas jausmas. Žavimės žmonėmis, kurie yra malonūs, ir kuriems pritariame.

Garsus porų terapeutas dr. Johnas Gottmanas atliko tyrimą, kuriame išsiaiškino, kad švelnumas ir žavėjimasis yra du svarbiausi laimingų ilgalaikių santykių komponentai. Jei šių komponentų nėra, santykių išgelbėti neįmanoma. 

Kaip sustiprinti žavėjimąsi partneriu (-e)? 

Reikia jam (jai) rodyti ir išsakyti dėkingumą ir pagarbą.

Patariame pradėti rašyti sąrašą, kodėl didžiuojatės savo partneriu (-e), už ką jį (ją) gerbiate, ir kaip jam (jai) atsiradus jūsų gyvenime, gyvenimas pasikeitė į gerąją pusę.

Kartais, kai bus tinkama proga, paskaitykite dalykus iš šio sąrašo savo partneriui (-ei). Pavyzdžiui, kai kartu vakarieniaujate, galite pasakyti, kad labai vertinate, kad jis (ji) labai stengiasi darbe tam, kad galėtumėte kurti bendrą ateitį. Arba kad labai didžiuojatės juo (ja) už tai, kad jis (ji) šią savaitę peržengė ribą ir pradėjo rūpintis savo sveikata ir sportuoti. Kas jus jame (joje) bežavėtų, dažnai ir garsiai tai sakykite.

Tai ir yra sveikų ir laimingų santykių paslaptis. Manau, kad verta pabandyti kiekvienai moteriai, norinčiai gražios ir šiltos šeimos.