Pagrindinis buvo „ne išvaizda, o vidus svarbiausia“ – mat prisiskaičiau meilės romanų, prisižiūrėjau bjauriųjų ančiukų filmukų ir taip bandžiau melagingai save nuteikti. Tada pradedant kalbėti apie dietas sakydavau: „ juk šitokia neteisybė, kai liekni valgo ką nori, o mes turim badauti“.

Kaliausi tai sau ir kitiems į galvas, lyg kovodama prieš kokią tai įsivaizduojamą gamtos diskriminaciją. Vėliau pradėjau ginti savo tingumą apgaudinėdama save „kokia man iš tiesų nesvarbi ta figūra, kokia savimi esu patenkinta ir kaip gerai jaučiuosi“. Faktas kaip blynas – sveikas ir stiprus kūnas yra geriau už bet kokį kitą jausmą. Tiesa, kiekvienas savimi būtume patenkintas labiau, jei ne reklamos ar televizijos įtaka. Kovodami su savimi ir šaukdamiesi VALIĄ, mes visgi turime daug daugiau kenkėjų, kurie stovi mums skersai kelio į sveiką gyvenseną.

Mums yra grūste grūdami tobulų kūnų stereotipai, naujausios mados tendencijos ir kiti bereikalingi niekai. Niekam nevalia sakyti, kad tik nulinio dydžio merginos ir raumenų masę užsiauginę vaikinai yra tikri grožio ir standartų pavyzdžiai. Rašydama savo baigiamąjį darbą aš išilgai įstrižai išnagrinėjau, kaip ir kokią įtaką žmogui daro reklamos.

Pagalvokite, kaip reklama jus paveikia. Stendas sako: „Tik šviežiai atrinktų bulvių traškučiai – švelnaus grietinėlės, sūrio ir svogūnų skonio. Puikus užkandis vakarėlyje, su šeima ar draugais“.
Ai ai, kaip viliojančiai skamba!

Pagalvokite, ar tai jus viliotų, jei būtų įvardinta tikroji šio užkandžio sudėtis – nemaistingi ir nuodingi traškučiai, turintys daug kalorijų ir didinantys cholesterolio kiekį. Dažnas vartojimas gali sudaryti nutukimą. Nuodykitės patys ir pasiūlykite apsinuodyti artimiesiems.

Tiesa yra ta, kad mūsų organizmas ir yra tuo nuostabus, kad jis visuomet kovoja su mūsų suvartotais nereikalingais ir nesveikais produktais. Dėl to gali pasireikšti labai palengva. Traškučių skonis ir kvapas toli gražu nepagamintas iš natūralių produktų. Mes tiesiog į save, kaip į šiukšlių dėžę, metam nereikalingus produktus. Vaizdas ir kvapai mus įtikina, kad to norime, tada mes pradedame kimšti visą tą šlamštą ir sunkiai apkrauname vargšą organizmą. Reklamos mus įtikina tuo, kad skoniai yra išskirtiniai, todėl paragavę mes bene alptume iš malonumo. 

Nuotr. Fotolia

O kas tada? Kita reklama šaukianti susirūpinti savo svoriu ir sveikata. Jūs nustembate taip, lyg niekada nesate apie tai girdėję, ir tada… jums prireikia liekninamosios tabletės su žolelėmis, padedančios atsikratyti kalorijų neapsikraunant sportu ir neatsisakant skanaus maisto.

O jei dar pamatote, kaip reklamoje gerai pasportavusi porelė užsidėję vibruojančius pilvų diržus lengvai meta svorį nieko kito neveikdami, kaip tik žiūrėdami televizorių.

Ir tik tada, kai išgėrėt kapsules ir diržo vibravimas pradėjo eiti per nervus – reklama praneša apie naują greito maisto restoraną, kuris tiekia amerikietiško dydžio bei pagamintus burgerius jūsų mieste!

Taip ir liekate mėtomi į visus šonus, tai pritraukiami tai atitraukiami nuo produktų, leisdami pinigus, bet vistiek nors ir nenorom, nors ir su lengvu pasipriešinimu – jūs paklūstate reklamai. Yra labai svarbu suprasti nenaudą ir pasverti pliusus bei minusus prieš kažką darant. Prieš paimdami saują traškučių ar šokoladą pagalvokit, kad jų skonis ir kvapas yra dirbtinas, jie jūsų kūno neaprūpins vitaminais, o tik priešingai – apnuodys ir apsunkins jį. Nuodys lėtai, kol ankščiau ar vėliau vienaip ar kitaip jūs tai skaudžiai suprasite. 

Riebaliukai ant jūsų kūno ir įvairiausi bėrimai, kaip sakoma, yra tik vanduo, palyginus, kaip tai paveikia organizmą iš vidaus. Reikia nusistatyti prieš šių produktų vartojimą ir pastebėsit, kad į tai pradėsite žiūrėti taip pat neigiamai.

Mano buvusi bendradarbė mane visada labai stebino savo maisto pasirinkimu. Galima sakyti, ji valgydavo tik salotas, košes ir virtą mėsą. Kas keisčiausia, moteris įkopusi į 40 atrodė ne vyresnė nei 30, jos veido oda tiesiog švytėjo, kūno linijos buvo idealiai proporcingos ir ji visada trykšdavo energija. Viso to rezultatas yra skausminga ir liūdna praeitis. Prieš aštuonerius metus, ji buvo jauna ir žavi moteris, mėgstanti pasmaguriauti, neatsisakydama proginės taurelės ir nesiskundžianti sveikata. Atsitiko taip, kad vieną dieną ji pasijuto labai silpna ir jai vis dažniau pradėdavo suktis galva. Shantelle pasakojo, kad net neįpusėjus darbo dienai ji pradėdavo jaustis tokia išsekusi, lyg būtų nemiegojusi ir dirbusi kiaurą parą. 

Nuėjo pas gydytojus pasiteirauti dėl šių simptomų, tačiau jie tik išrašė maisto papildų ir vaistų nuo galvos skausmo. Žinoma, sveikatai nepagerėjus moteris užsirašė į privačią kliniką. Tyrimams ir vaistams ji sumokėjo triženklę pinigų sumą, o tikslios priežasties gydytojai vis nerado.

Sveikata visiškai pakriko. Vieną dieną Shantelle ištiko koma. Po savaitės ji atsibudo, tačiau ligoninės lovoje išgulėjo net pusę metų, kol galiausiai gydytojai ištyrė, kad jai grėsė „baltoji mirtis“. Tai reiškia, kad jos organizmas buvo sunkiai apnuodytas druska ir cukrumi. 

Shantelle pasakė, kad jei to nebūtų sužinojusi, turbūt šiai dienai jos jau čia nebebūtų. Pradėjus maitintis tik sveikai, visiškai atsisakius alkoholio ir druskos bei cukraus, gyvenimas nusidažė kitomis spalvomis. Be to, ji paminėjo, kad sykį išgėrus pusę taurės vyno, nuo cukraus kiekio, jos kūną vėl ištiko panašus šokas ir jai  tiesiogine prasme teko galvą gesinti šalto vandens kriauklėje.

Cukrus ir stalo druska yra didžiausi nuodai. Cukrus natūraliai nėra baltas. Jis nudažomas dažikliais ir skaidrinamas cheminiais elementais. Rudas cukrus – dar blogiau. Jis šviesinamas, skaidrinamas ir tik vėliau nudažomas rudai. Pakeiskite cukrų medumi arba pratinkitės prie nesaldintos kavos ir arbatos.

Nuotr. Shutterstock

Druska yra reikalinga organizmui, bet natūraliai jos galima gauti net 75 proc. iš mūsų suvartojamo maisto, taigi sveikatos sumetimais, papildomai jos dėtis nereikia. Druską vartoju labai retai, o esant būtinybei, tokiai kaip mėsos ar žuvies marinatas, įpilu sojų padažo ar apibarstau Himalajų druska.

Pažinkite produktus pagal jų tikrą poveikį. Atsisakius kenksmingų produktų (ar bent jau stipriai sumažinus jų kiekius), patys pastebėsit energijos šuolį ir organizmo gyvybingumą.

Dauguma tinginukų ir nedraugaujančių su VALIA išdidžiai skanduoja „šiais laikais nieko nėra sveiko, viskas vien chemija, net vaisiai ir daržovės“. Tokie žmonės lyg ir turi omenyje „negaliu atsispirti šlamšto valgymui, jis velniškai skanus, dėl to kartosiu, kad nėra pasirinkimo“. 

Ar tikrai nėra sveikų produktų, kai močiučių daržai ir sodai gausiai brandina vaisius bei daržoves? Jei jau traškučiai ir importuoti vaisiai atrodo vienodai nesveiki žiemą, tai bent vasarai susigriebkite, kad drąsiau iš rūbų pliaže iššokti būtų. Tam, kad natūralios energijos atsirastų, o šaltąjį metų laiką praleistume sveiki, stiprūs ir užsigrūdinę. Svarbiausia stengtis pakeisti savo gyvenseną visam laikui, o ne kelioms dienos ar savaitėms.

Kaip gerbiama Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo feisbuko paskyroje sakė: „Siekite būti geresniais, nei buvote vakar!“. Užsispirkite ir pirmyn! 

Daugiau motyvuojančių idėjų bei sporto ir mitybos patarimų rasite Karolinos „Sveikos gyvensenos dienoraštis“ puslapyje feisbuke, spauskite ČIA