Skaitykite 5braskes.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųskite programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Kadaise nebuvo jokių dietų. Žmonės tam neturėjo nei laiko, nei noro. Aišku, ir nutukimo problemos, kuri šiandien tikrai labai aktuali, nebuvo. Tuo metu puikiai atrodė ir ūkininkaujančios moterys, gyvenančios kaime, ir miesto damos. Žvilgtelėkite į tarpukario lietuvaičių nuotraukas: visos pasitempusios, gražių figūrų, sveikos ir energingos išvaizdos. 

Kaip sako mūsų močiutės, tokios puikios išvaizdos paslaptis labai paprasta: sezoninė mityba. Žmonės daug negalvodavo, ką valgyti, o maitindavosi tuo, ką gamta duoda. Žiemos ir rudens metu buvo valgoma daugiau vienos rūšies produktų, pavasarį ir vasarą – kitos. Dar vienas svarbus faktas – žmonės sąžiningai pasninkavo prieš Kalėdas ir Velykas. Juk tai puikus organizmo valymas

Šiandien dietologai ir sveikos gyvensenos specialistai labai daug kalba apie tinkamos mitybos principus: kiek ir kokiomis porcijomis reikėtų valgyti. Štai mūsų seneliai puikiai tai išmanė. Daugiausiai jie valgydavo per pusryčius (tai labiau primena dabartinį mūsų pietų meniu), per pietus valgydavo tai, kas likdavo nuo pusryčių, o vakarienei užtekdavo kažko labai lengvo. 

Mūsų močiutės vasarą negamindavo riebių mėsos patiekalų, valgė labai daug daržovių tiesiai iš šalia esančio daržo, mėgo pieno produktus (tačiau žiemą jų atsisakydavo). Gal ir nustebsite, tačiau žmonės stengdavosi nepiktnaudžiauti mėsa, jos užtekdavo tik kelis kartus per savaitę, o žiemą, aišku, dažniau. 

Taigi, šio savaitės mitybos plano mūsų senoliai nevadino dieta, tačiau taip atsikratydavo kelių papildomų kilogramų, priaugtų po žiemos, kai dienas praleisdavo troboje prie staklių. Per savaitę jūs galite numesti 3–4 kilogramus. Šios dietos laikytis užtenka vieną kartą metuose, todėl ji nepakenks jūsų sveikatai.

Pusryčiai:

puodelis kavos arba arbatos ir kelios riekelės juodo duonos.

Priešpiečiai:

 40 g baltojo sūrio.

Pietūs:

1 virtas kiaušinis;

120 g virtos mėsos (kiaulienos, veršienos, jautienos, avienos);

20 g baltojo sūrio;

Pavakariai:

puodelis kavos arba arbatos ir kelios riekelės juodo duonos.

Vakarienė:

120 g mėsos ir daržovių salotos, pagardintos augaliniu aliejumi.

Prieš miegą:

Puodelis mėtų arbatos – ramina ir tuo pačiu mažina svorį.