Skaitykite 5braskes.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųskite programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

1. Citrinos

Kodėl jas valgyti sveika:

Vos viena citrina turi daugiau kaip 100 procentų vitamino C dienos normos. Šis produktas didina „gerojo“ cholesterolio kiekį ir stiprina kaulus.

Citrinose aptinkami citrusiniai flavonoidai gali padėti slopinti vėžinių ląstelių augimą ir pasižymėti priešuždegiminiu poveikiu.

Patarimas: 

Kai geriate žaliąją arbatą, pagardinkite ją riekele citrinos. Vienas tyrimas nustatė, kad šis vaisius didina organizmo gebėjimą absorbuoti arbatoje esančius antioksidantus maždaug 80 procentų.

Nuotr. Shutterstock

2. Brokoliai

Kodėl juos valgyti sveika:

Vienas vidutinis brokolio žiedynkotis turi daugiau kaip 100 procentų vitamino K normos, ir beveik 200 procentų rekomenduojamos vitamino C dienos normos. Šie du elementai yra gyvybiškai svarbūs kaulų formavimuisi.

Toks pats brokolių kiekis padeda užkirsti kelią daugybei vėžinių susirgimų.

Patarimas: 

Virkite brokolius mikrobangų krosnelėje! Tokiu atveju jie išsaugos iki 90 procentų vitamino C. Jeigu brokolius virsite garuose ar vandenyje, išsaugosite tik iki 66 procentus vitamino C.

Nuotr. Shutterstock

3. Juodas šokoladas

Kodėl jį valgyti sveika:

Vos 7 gramai juodojo šokolado per dieną gali sumažinti kraujo spaudimą kitų sveikatos nusiskundimų neturintiems asmenims.

Kakavos milteliai turi daug flavonoidų ir antioksidantų, kurie mažina „blogojo“ ir didina „gerojo“ cholesterolio kiekius.

Patarimas: 

Juodojo šokolado plytelėje yra apie 53,5 miligramų flavonoidų, pieniško šokolado plytelėje jų yra mažiau nei 14 miligramų.

Nuotr. Shutterstock

4. Bulvės

Kodėl jas valgyti sveika:

Vienoje raudonoje bulvėje yra apie 66 mikrogramai folio rūgšties, kuri būtina ląstelių formavimuisi. Maždaug toks pats šios medžiagos kiekis aptinkamas stiklinėje špinatų ar brokolių.
Viename batate (dar vadinamame saldžiąja bulve) su vėžiu kovojančio ir imuninę sistemą stiprinančio vitamino A kiekis net aštuonis kartus viršija vienos dienos jo normą.

Patarimas: 

Prieš valgydami bulves leiskite joms ataušti. Tyrimais įrodyta, kad tai padės sudeginti beveik 25 procentais daugiau riebalų ir už tai turėtume būti dėkingi riebalams atspariam krakmolui.

Nuotr. Shutterstock

5. Lašiša

Kodėl ją valgyti sveika:

Tai puikus Omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, kuris siejamas su mažesne depresijos, širdies ligų ir vėžinio susirgimų rizika.

60 gramų lašišos yra beveik 50 procentų niacino, kitaip dar vadinamo nikotino rūgštimi, dienos dozės. Šis elementas apsaugo nuo Alzheimerio ligos ir atminties netekimo.

Patarimas: 

Rinkitės natūraliomis sąlygomis, o ne ūkiuose augintą lašišą, kurioje yra 16 kartų daugiau toksiškų polichlorintų bifenilų nei laukinėse lašišose.

Nuotr. Shutterstock

6. Graikiniai riešutai

Kodėl juos valgyti sveika:

Turi daugiausia Omega-3 riebalų rūgščių, dėl to šie riešutai geriau nei bet kurie kiti gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį.

Moksliškai įrodyta, kad Omega-3 riebalų rūgštys gerina nuotaiką ir kovoja su vėžinėmis ląstelėmis. Be to, jos apsaugo nuo neigiamo saulės poveikio.

Patarimas: Suvalgykite kelis graikinius riešutus vietoj deserto. Juose esantis antioksidantas melatoninas padeda reguliuoti miegą.

Nuotr. Shutterstock

7. Avokadai

Kodėl juos valgyti sveika:

Avokaduose gausu sveikųjų riebalų, kurie, pasak vieno tyrimo, mažina cholesterolio kiekį maždaug 22 procentais.

Viename avokade yra daugiau kaip pusė skaidulų dienos normos ir 40 procentų folio rūgšties dienos normos, kuri gali sumažinti širdies ligų riziką.

Patarimas: 

Įdėjus avokado į salotas, nuo trijų iki penkių kartų geriau pasisavinamos tokios esminės maistinės medžiagos kaip beta-karotenas.

Nuotr. Shutterstock

8. Česnakas

Kodėl jį valgyti sveika:

Česnakas yra galingas ginklas prieš ligas, kuris gali aktyviai slopina įvairių bakterijų augimą.
Česnakuose esantis alicinas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, taip pat jis mažina cholesterolio kiekį ir kraujo spaudimą.

Patarimas: 

Alicino daugiausiai yra šviežiame smulkintame česnake. Stenkitės česnako nepervirti ir neperkepinti, nes ilgiau nei 10 minučių aukštos temperatūros veikiamas česnakas netenka šios svarbios maistinės medžiagos.

Nuotr. Shutterstock

9. Špinatai

Kodėl jį valgyti sveika:

Špinatuose yra liuteino ir zeaksantino – šie du imunitetą stiprinantys antioksidantai labai svarbūs akių sveikatai.

Naujausi tyrimai atskleidė, kad tarp visų su vėžiniais susirgimais kovojančių vaisių ir daržovių špinatai yra veiksmingiausi.

Patarimas: 

Špinatai yra sveikas ir papildomo skonio nesuteikiantis produktas, galintis tapti bet kokio kokteilio sudedamąja dalimi. Jūs jo net nejausite – pažadame! Supilkite į trintuvę vieną stiklinę špinatų, vieną stiklinę tarkuotų morkų, vieną bananą, vieną stiklinę obuolių sulčių, kokteilį pagardinkite ledu.

Nuotr. Shutterstock

10. Pupelės

Kodėl jas valgyti sveika:

Jeigu keturis kartus per savaitę suvalgysite vieną porciją ankštinių (pupelių, žirnių ar lęšių), širdies ligų rizika sumažės net 22 procentais.

Tas pats įprotis pastebimai mažina ir krūties vėžio riziką.

Patarimas: 

Kuo tamsesnės pupelės, tuo daugiau antioksidantų jose yra. Vienas tyrimas parodė, kad juodų pupelių luobelėse antioksidantų yra 40 kartų daugiau nei baltų pupelių luobelėse.

Nuotr. Shutterstock