Beveik 40 proc. lietuvių Kalėdų proga dovanoja nematerialias, rankų darbo ar simbolines, dovanas. Tik nepilnas trečdalis taip elgiasi dėl ribotų finansinių galimybių. Pagrindinės nematerialių dovanų dovanojimo priežastys – noras parodyti didesnį dėmesį brangiam žmogui arba nuomonė, kad tokios dovanos yra tinkamiausios Kalėdų proga. Tokias tendencijas atskleidė „Provident Finansai“ iniciatyva atlikta visuomenės apklausa.

„Išties šiandien vis dažniau girdime sakant, kad man nieko nereikia. Tačiau net ir taip sakantys greičiausiai sutiks, kad gauti artimo žmogaus ar draugo padarytą dovaną yra tiesiog gera. Todėl pamačius apklausos rezultatus kilo mintis projektui – „100 mažo biudžeto kalėdinių staigmenų idėjų“. Šio projekto tikslas – paskatinti žmones dovanoti nematerialias – rankų darbo ar simbolines dovanas.

Taigi vienoje vietoje surašėme 100 idėjų, o kadangi šventinį mėnesį daugelis mūsų patiriame didesnes išlaidas nei įprastai, apsibrėžėme, kad visos idėjos bus mažo biudžeto“, – apie projektą pasakoja korporatyvinių reikalų vadovė Laura Puidokaitė.

Kompanijos parengtame „100 mažo biudžeto kalėdinių staigmenų idėjų“ sąraše galima rasti ir visiškai nekainuojančių, ir tokių, kurioms pagaminti greičiausiai užteks to, kas yra namuose, ir šiek tiek kainuojančių kalėdinių dovanų idėjų pasiūlymų.

„Palaikau šį projektą, nes sutampa mano ir jo vertybės. Apskritai, manyčiau, kad nematerialias dovanas reikėtų dovanoti ne tik Kalėdų metu, tik Kalėdos yra apipintos dovanėlių tradicija ir tai yra labai gražu ir prasminga, – kalba Sigutė Ach. – Dalinimasis – tai vienas gražiausių veiksmų, kurį daro žmogus. Jei daliniesi, tai myli. O, cituojant Mažąjį Princą – „tikrų draugų nenusipirksi pas prekybininkus". Širdies dovanų nenusipirksi taip pat… Patys svarbiausi dalykai Žemėje yra nemokami arba kainuoja nebrangiai – tai oras, vanduo, vasara, sniegas ant šakelių, saulėlydis, vaiko juokas. Mūsų dovanos, perjuostos kaspinėliu yra tik simboliai to, kas iš ties svarbu. O simboliui auksinis kaspinėlis nebūtinas.“

Dailininkė tiems, kurie mano, kad rankų darbo  ir panašias dovanas gali daryti tik menininkai ir turintys daug laiko, atsako: „Siūlau pabėgėti iki artimiausio darželio ar pradinukų mokyklėlės. Pamatysite, kiek stebuklų mokytojos paskatinti sukuria vaikai. Taigi išvada paprasta – reikia tik noro. Tikrai nereikia ieškoti priežasčių, kodėl to negaliu padaryti.“

Šventiškai supakuotos 100 kalėdinių staigmenų idėjos šiandien buvo išdalintos vilniečiams ir miesto svečiams. Visas sąrašas skelbiamas internete, keletas idėjų užrašytos šventiškai dekoruotose autobusų stotelėse septyniuose Lietuvos miestuose.

Visas kalėdinių staigmenų idėjas galima rasti adresu www.provident.lt/kaledos.