Ir ne bet kokios, o daržovių. Kai tiks užklups šalčiai, būtiniausiai į savo valgiaraštį įtraukite mėsės sultinyje išvirtą sriubą. Bet ir tai dar ne viskas! Svarbiausia – žinoti, kokias būtent daržoves reikia kapot ir sviest į puodą, kad sriuba būtų pati naudingiausia.

Briuselio kopūstai. Jie neišvengiamai reikalingi mūsų organizmui žiemą. Juose yra daugybė B, C grupės vitaminų, geležies ir folio rūgšties. Reguliariai valgydamos sriubą su Briuselio kopūstais, pastebėsite, kaip gerėja jūsų nuotaika ir savijauta. Be to, Briuselio kopūstai užkerta kelią nerviniams susirgimams.

Nuotr. Shutterstock

Pomidorai. Raudonskruosčiuose pomidoruose daug kalio, todėl jie vertingi žmonėms, kenčiantiems nuo aukšto arterinio kraujo spaudimo ir sergantiems širdies bei kraujagyslių ligomis.

Nuotr. Shutterstock

Riešutai ir saulėgrąžų bei moliūgų sėklos. Gal jums ir keista, tačiau pagardinusios sriubą šiais skanėstais, tikrai neapsiriksite. Jų sudėtyje yra augalinės ląstelienos. Pavyzdžiui, lazdyno riešutai jums, tiksliau – organizmui, padės lengviau prisitaikyti prie besikeičiančių oro sąlygų (žiemą dažni svyravimai), o graikiniai riešutai sustiprins kepenų veiklą bei padės įveikti nemigą.

Nuotr. Shutterstock

GARDŽIOS SRIUBOS RECEPTAS

Reikės:

300 g briuselio kopūstų;

3–4 bulvių;

1 svogūno;

1 morkos;

3 pomidorų;

saliero gumbo;

susmulkintų petražolių;

2 lauro lapų;

saujos žemės riešutų ir moliūgo sėklų;

druskos, maltų pipirų.

Gaminimas:

Svogūną, morką, petražolę, salierą nuvalome, nuplauname ir supjaustome šiaudeliais. Pomidorą susmulkiname kubeliais. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir pakepiname supjaustytas daržoves apie 7 min. Į puodą įpilame 2 l vandens, užviriname, suberiame apkepintas daržoves, pasūdome ir verdame apie 5 min. Bulves nulupame, nuplauname, supjaustome kubeliais ir sudedame į puodą ir verdame 7 min. Sudedame briuselio kopūstus, lauro lapus ir verdame 7 min. Sriuba su briuselio kopūstais pasūdoma, pagardinama pipirais, papuošiame smulkintais petražolės gabaliukais ir pabarstyite trupintais riešutais bei moliūgo sėklomis. 

PRIMENAME

Laikytis dietų žiemą nelabai patartina, nes ir taip organizmas patiria stiprų stresą. Tačiau ir grūsti skrandį riebaus maisto neverta. Daržovių sriuba – geriausiai subalansuotas žiemos patiekalas. Valgykit ir nestorėkit!