Jūsų dėmesiui: 6 mitybos klaidos, dėl kurių dažniausiai priaugame svorio.

Pirmoji  vartojame mažai skysčių

Esame įpratę, kad vandens geriame tik tada, kai esame labai ištroškę (kai karšta arba po intensyvios fizinės veiklos), tačiau taip labai kenkiame savo gerai savijautai ir išvaizdai. Visi puikiai žinome, kad per dieną reikia išgerti 2 litrus vandens. Geriausia gerti prieš valgant, tik atsikėlus ryte ir užsiimant aktyvia veikla.

Paprastas būdas prisijaukinti vandenį  ant darbo stalo laikyti litro talpos indą, kuris primins, kad reikia neužmiršti skysčių.

Antroji  valgome tik pietūs ir vakarienę

Per dieną reikėtų valgyti mažiausiai 57 kartus, o mes visur skubame, lekiame ir pamirštame šį taisyklingos mitybos įprotį. Pusryčiams rekomenduojama skirti 20 proc. visos paros bendro maisto kaloringumo, priešpiečiams  apie 10 proc., pietums  apie 30 proc., pavakariams  apie 10 proc., vakarienei  apie 20 proc., naktipiečiams  apie 10 proc.

Reikėtų nepamiršti ir to, kad valgius reikia suplanuoti tuo pačiu metu, pavyzdžiui, jei pietaujate 12 val., stengtis visada taip ir daryti. Organizmas pripranta prie konkretaus laiko, todėl atėjus jam išsiskiria virškinimo sultis.

Nuotr. Shutterstock

Trečioji  prisivalgome vakarais prieš miegą

Jei visos dienos kalorijų normą gaunate vienu prisėdimu prie vakarienė lėkštės  jums gresia ne tik antsvoris, bet ir bloga savijauta (miego sutrikimai, skrandžio skausmai). Žmogaus organizmas vakare ruošiasi miegui, todėl suvartotas maistas labai greitai virsta riebalais (kurių mes tikrai visai nenorime!).

Vakarienei reikia valgyti mažai kalorijų turintį, lengvai virškinamą maistą. Taip pat stenkitės prie stalo sėsti iki 19 val., o užkandžiavimus baigti likus porai valandų iki miego. Tuščiu skrandžiu geriau jausitės ir miegosite.

Ketvirtoji  pamirštame kramtyti

Per mažai sukramtytas ir dideliais kąsniais prarytas maistas gali sukelti stiprius pilvo skausmus, taip pat  vidurių užkietėjimą. Taip priaugsite svorio, nes neskubant suvalgoma daug mažiau. Nesinervinkite, mėgaukitės maistu, jį kramtykite lėtai (iki košės konsistencijos).

Penktoji  nuolatos užkandžiaujame

Aišku, 23 dienos valgymai nėra tinkamos mitybos pavyzdys, tačiau ir labai dažnas užkandžiavimas neveda prie gero. Tai neturėtų tapti jūsų įpročiu, nes skatina greitą nutukimą. Atsisakykite nesveikų užkandžių, tegul bulvių traškučius ir vytintas dešreles keičia daržovės bei trapučiai. Jie maloniai užpildys tuščią skrandį, tačiau nepakenks gražioms jūsų formoms.

Šeštoji  atsisakome pusryčių

Nors pasigirsta visokių nuomonių, tačiau dauguma dietologų sutinka  pusryčiai kiekvienam žmogui yra tiesiog privalomi. Jie yra nepamainomas visos dienos energijos šaltinis, padedantis mums labiau sutelkti dėmesį, džiaugtis geresne nuotaika.

Tinkamiausi pusryčių patiekalai: įvairios košės, vaisiai, javainiai, pieno produktai, kiaušiniai. Geriau nepiktnaudžiauti kaloringais sumuštiniais, įvairiais padažais, riebaluose permirkusiais miltiniais produktais ar kepta kiaušiniene. 

Nuotr. Shutterstock