Žinoma, ne kiekvienas iš mūsų žino, kokie pakitimai ar veiksniai turėtų priversti sunerimti, todėl jau dabar skirkite kelias minutes, kad įvertintumėte savo odos būklę pagal šiuos 7 punktus.

1. Išsausėjusi oda

Taip, sausa oda dažnai kamuoja dėl įvairiausių priežasčių. Bet tai nereiškia, kad sergate odos vėžiu. Vis dėlto, jei pastebite vis atsirandančius ir dingstančius arba pasiliekančius rausvus sausos odos lopinėlius – derėtų kreiptis į gydytojus.

2. Staigus kraujavimas

Nepagrįstai gausus kraujavimas dėl paprasčiausių sužeidimų taip pat nėra geras ženklas. Šis simptomas yra būdingas ir kitoms ligoms. Jei tokia problema jums kartojasi jau kurį laiką, apsilankykite pas dermatologą. Jei jūsų oda sveika, galbūt tai kitos ligos požymis.

3. Spalvos pakitimai

Odos vėžys keičia odos ląsteles, tai dažnai pasireiškia kaip odos spalvos pasikeitimai, todėl stebėkite savo odos spalvą. Jei tam tikros odos sritys lėtai ar pasikartotinai keičiasi, suskubkite pasitarti su gydytoju. 

4. Oda po nagais

Melanoma gali patekti ir čia, todėl pasitikrinkite savo rankų ir kojų nagus. Vienas simptomų - juodi ar rudi taškai po nagais. Žinoma, tai gali būti tiesiog išdžiuvęs kraujas nuo sumušimo, tačiau, kaip patarlė sako, atsarga gėdos nedaro. 

5. Netaisyklingos formos

Nesvarbu, ar tai apgamas, išsausėjusi oda, patinimas, jei tai neturi taisyklingų formų, gali būti perspėjimas apie odos vėžį. Tokiu atveju svarbu neignoruoti problemos ir laiku pašalinti pavojingai atrodantį darinį, kol jis nesukėlė didesnių problemų. Ši lengva ir neskausminga procedūra gali užkirsti kelią vėžiui.

6. Žaizda, kuri negyja 

Turbūt daugelis žino, kad lėtai nykstanti mėlynė gali reikšti vėžį. Tačiau kalbant apie odos vėžį, tai nebūtinai mėlynė. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį ir į žaizdų gijimą, ypač jei tai užtrunka ilgiau nei paprastai. 

7. Ypač pleiskanota oda 

Išsausėjusi, pleiskanota oda niekam nepatinka. Dažniausiai šiai problemai išspręsti pasitelkiami įvairiausi kremai, tačiau ne visada jie yra pakankamai efektyvūs. Užuot leidę pinigus įvairioms priemonėms, apsilankykite pas dermatologą, kuris padės nustatyti tikrąsias to priežastis.