Jų veidai idealūs, grimas paslepia kiekvieną odos netobulumą, pašalintos visos raukšlelės, nematyti jokio defekto... Na, o jei jis kažkada ir buvo, tai jo seniausiai jau nelikę plastikos chirurgų arba „Photoshop“ programos pagalba. Jų šypsenos vienodai idealios - be jokio dantų kreivumo. Reklamoje tokia moteris atrodo tikra gundytoja, todėl mums dažnai susidaro įspūdis, kad graži - tai būtinai seksuali. Visuomenėje šis stereotipas greitai prigijo...

Kartais iš tikrųjų būna taip, kad šios dvi charakteristikos (moters apibūdinimai) sutampa. Taip, čia tie atvejai, kai pradedame vieni kitiems pasakoti apie naujas „seksualumo bombas“, „sekso simbolius“. Nors šiandien ir Lietuvoje tokių vienadienių žvaigždučių vis daugiau, tačiau jų būta jau labai labai seniai. Pavyzdžiui, pamenate Marilyn Monroe? O gal Raquel Welch?

Tačiau istorijoje apstu ir tokių atvejų, kai moteris, kuri visai nepatraukia dėmesio savo fizine išvaizda, gal kam atrodo lyg ir „pilka pelytė", tačiau minias vyrų užburia savo seksualumu. Paklausiau kelių vyrų: ar taip jau būtinas grožis moteriškam žavesiui? Anaiptol - atsakė man dauguma. Į teiginį „Negi paprasta moteris gali būti seksuali" du trečdaliai vyrų atsakė „kartais", o trečdalis - „beveik visada“ arba „visada“.

Gali būti, kad bus sunku patikėti, tačiau tik vienas jų (penktąją dešimtį perkopęs, trijų santuokų patirtį turėjęs vyras) karštai pradėjo aiškinti, jog „tik seksualios ir labai puikios išvaizdos pupytės gali atkreipti jo dėmesį". 

Na, o dar vienas apklaustasis tyliai, tačiau labai užtikrintai man atskleidė, kad vengia moterų, kurios, jo nuomone, yra labai įspūdingos išvaizdos. Jam tokios grožio konkursų dalyvės neturi nieko bendro su seksualumu. „Jos lyg negyvos marmuro skulptūros - be šilumos, aistros“, - pasakė jis.

44 metų buvęs kolega įsijautęs kalbėjo, kad jis nesieja fizinio grožio ir moteriškojo žavesio. „Jeigu, žinoma, neturime omenyje kraštutiniškų situacijų, - pabrėžė jis, - pavyzdžiui, labai didelio antsvorio. Tiesą pasakius, turiu susikūręs savąjį moters grožio etaloną. Ir tai, kad Petrui ar Jonui kažkokia moteris atrodo nuostabiai patraukli, man gali nesukelti jokių emocijų.“

Kiti mano, kad viskas priklauso nuo to, kokie impulsai sklinda iš moters. „Aišku, paprasta moteris gali būti labai labai seksuali, jei ją supa seksualinė aura, - pasakė 30 metų vyras. - Aš pažįstu keletą moterų, į kurias gatvėje tikrai neatsisuka susižavėję vyrai, net galėčiau jas pavadinti neįsidėmėtinomis, tačiau šalia tinkamo vyro jos tapdavo seksualiomis gundytojomis, nuo kurių būdavo neįmanoma atsitraukti. Juk labai svarbu tai, kaip moteris pati save vertina. Moteriškoji giminė sugeba tą pasitikėjimą ir savo vertės žinojimą perduoti vyrui, o jis, savo ruožtu, signalą priima.“

Jeilio ir Harvardo universitetų atlikti tyrimai parodė, kad vidurinės klasės moterys, anksčiau besirūpinusios tik savo profesine karjera, susiduria su rimtomis problemomis, jeigu ima galvoti apie šeimą tik peržengusios trisdešimties metų ribą. Jų šansai ištekėti - apie 20 proc., o sulaukus 35 metų sumažėja iki 10 proc. Viena rašytoja net pareiškė, kad atsakas į vyrų trūkumą bus nauja koketavimo banga - „moterų vampyrių sugrįžimas“.

Kitaip tariant, sugrįžimas prie prigimtinio žavesio, kuris visą laiką skyrė dvi lytis. Gal moterys mažiau sieks būti gražios, o daugiau susirūpins savo patrauklumu, seksualumu, vidine harmonija? Juk tai, pasirodo, vyrus traukia lyg magnetas.