Pasaulyje garsus chiropraktikas Erikas Bergas siūlo pagaliau nustoti vadintis vaisių vardais ir pristato klinikiniais duomenimis paremtą, inovatyvią figūros tipų klasifikaciją. Atėjo laikas su šiais didžiulio populiarumo užsienyje sulaukusiais tipais susipažinti ir mums.

Figūros tipą lemia vidaus organų veikla

25 metų patirtį figūros tobulinimo ir dietų srityje sukaupęs alternatyvios medicinos guru Erikas Bergas bandymus tobulinti figūrą neatsižvelgus į organizmo vidaus procesus prilygina galimybei loterijoje išlošti milijoną. Todėl nusprendusioms gražinti savo figūrą jis pataria pirmiausia įvertinti, koks vidaus organas „dominuoja" figūros iškilumų ir apvalumų formavimosi procesuose. Jūsų teismui pristatome keturis Bergo suformuluotus figūros tipus:

Antinksčių tipas. Jei nepavyksta svorio problemų įveikti įprasta dieta ar padidintu fiziniu krūviu, tikėtina, kad priklausote būtent antinksčių figūros tipui. Pagrindinė netobulos figūros priežastis šio tipo atstovėms yra ne kas kita, o stresas. Mat bet koks stresas skatina antinksčius išskirti vis didesnį kiekį kortizolio, kitaip dar vadinamo svorio hormonu. Milžiniški kortizolio kiekiai organizme lieka nesunaudoti ir virsta matomiausiose figūros vietose „nusėdančiais" riebaliukais.

Chiropraktikos specialistas ragina šio tipo atstoves nepamiršti, jog drastiškos dietos ar didelis fizinis krūvis - taip pat stresas organizmui. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad reikėtų atsisakyti fizinio aktyvumo ar subalansuotos mitybos. Pasirinkus fizinio aktyvumo programas, į kurias įtraukti organizmo atstatymo ir atsipalaidavimo užsiėmimai, teigiami figūros pokyčiai garantuoti. Prie tokių atsipalaidavimo metodų priskirtini ir Lietuvoje populiarėjantys seansai itališkoje ozono dušo kapsulėje.

Skydliaukės tipas. Šio tipo atstovės pasižymi itin moteriškomis formomis, nes jų organizmą valdo moteriškas hormonas - estrogenas. Esant skydliaukės veiklos sutrikimams, sutrinka ir organizmo išskiriami estrogeno kiekiai. Medicininiai tyrimai atskleidė, kad moterys dažniausiai susiduria su padidėjusiu estrogeno kiekiu, dėl kurio liemens ar klubų srityje itin lengvai „nusėda" figūrai grakštumo ir lengvumo nesuteikiantys kilogramai.

Būtina atsižvelgti ir į tai, kad skydliaukės tipo atstovės dažnai skundžiasi nuolatiniu plaukų slinkimu, skilinėjančiais nagais, odos problemomis. Dėl šios priežasties figūros tobulinimas alinančiomis dietomis ir nepilnaverte mityba kelia riziką bendrai organizmo būklei ir odos, plaukų bei nagų grožiui. Todėl tokioms moterims patariama kreipti išskirtinį dėmesį į subalansuotą, ląsteliena gausią mitybą. Idėjų, kaip kūrybingai praturtinti savo valgiaraštį, galite rasti čia.

Kiaušidžių tipas. Šio tipo atstovės neretai skundžiasi varginančiais PMS simptomais - pilvo ir galvos skausmais, pilvo pūtimu, prasta savijauta, pablogėjusia nuotaika. Šių nemalonių pojūčių kaltininkas - padidintas kiaušidžių aktyvumas. O didžiausias šio figūros tipo savininkių siaubas - į neproporcingą „pilnėjimą" linkusi apatinė kūno dalis.

Todėl kiaušidžių tipo moterims būtina ne tik subalansuota mityba, bet ir fizinė veikla, nukreipta į probleminių kūno vietų - šlaunų ir užpakaliuko - priežiūrą (Daugiau apie tokio pobūdžio „lokalizuotosios" figūros priežiūros metodą - čia). Beje, medicinos specialistai pabrėžia, kad fiziniai pratimai, skirti apatinės kūno dalies formavimui, kartu treniruoja ir dubens dugno raumenis. O išlavinti dubens raumenys palengvina mėnesinių simptomus.

Kepenų tipas. Tai bene lengviausiai atpažįstamas figūros tipas. Jam įprastai būdingas gana normalus ar net lieknas kūno sudėjimas, kurį „gadina" tik ryškiai išsikišęs pilvukas. Svarbu pastebėti, jog šio figūros tipo savininkių pilvukus užpildo ne tik nereikalingi riebaliukai, bet ir organizme besikaupiantys skysčiai.

Kepenų tipo atstovėms labai svarbu jau pradinėje figūros tobulinimo stadijoje padėti kepenims normaliai funkcionuoti, nes būtent kepenys yra atsakingos už medžiagų, o kartu ir riebalų apykaitą. Patariama maitintis maisto produktais, kurie pernelyg neapkrauna kepenų, vartoti daug rupaus maisto produktų ir vengti didelių kofeino ir cukraus kiekių.

Ekspertinės konsultacijos

Tačiau žymusis chiropraktikas, kurio figūros tipų klasifikaciją Jums pristatėme, taip pat pabrėžia, jog figūros teorijomis vadovautis savarankiškai nevertėtų. Figūros tobulinimo eksperto žodžius įrodo Britanijoje atliktas tyrimas, kurio metu nustatyta, kad net devynios iš dešimties moterų savo figūros tipą identifikuoja klaidingai. O kur dar teisingos klasifikacijos pasirinkimas...

Todėl, norint pasiekti maksimalių ilgalaikių ir sveikatai visiškai nepavojingų rezultatų, patartina kreiptis į profesionalus, kurie individualiai įvertina figūros tipą, nereikalingų riebalų kiekį ir taisytinas kūno vietas. Ekspertinei kūno analizei, paremtai moderniosios antropometrijos principais, Vilniuje galite užsiregistruoti čia.