Mėsą rinkitės tokią, kokią labiausiai mėgstate. Skaniausi šašlykai neturėtų būti per daug riebūs ar per daug sprangūs, geriausia – aukso viduriukas. Taigi rinkdamiesi atkreipkite dėmesį į mėsos riebumą, šviežumą, spalvą. Šašlykų mėsą supjaustykite maždaug 3–5 cm kubeliais, tuomet marinatas įsigers geriausiai. Šašlykams ruošti jokiu būdu nesirinkite šaldytos mėsos!

KEFYRO MARINATAS (1 kg mėsos)

Reikės:
1 l kefyro,
4 svogūnų,
1 šaukšto druskos,
10 g šviežių petražolių,
10 g šviežių mėtų,
10 g šviežių bazilikų,
10 šviežių krapų.

Gaminimas. Supjaustykite svogūnus žiedeliais, kefyrą sumaišykite su likusiais prieskoniais. Svogūnus ir mėsą sudėkite sluoksniais, o gautą marinatą užpilkite ant mėsos ir gerai sušmaišykite. Palikite per naktį šaldytuve pridengtus lėkštute ir prislėgtus.

CITRINŲ MARINATAS (1 kg mėsos)

Reikės:
3 citrinų,
kelių lauro lapelių,
4 svogūnų,
1 šaukšto šviežios trintos imbiero šaknies,
1 šaukšto ciberžolių.

Gaminimas. Svogūnus supjaustykite žiedeliais, citrinas ar kitus pasirinktus citrusinius vaisius su žievelėmis sutrinkite ir sumaišykite su likusiais prieskoniais. Svogūnus ir mėsą sudėkite sluoksniais, o gautą marinatą užpilkite ant mėsos ir gerai sumaišykite. Palikite per naktį šaldytuve pridengtus lėkštute ir prislėgtus.

ACTO MARINATAS (1 kg mėsos)

Reikės:
100 ml stiklinės acto,
200 ml vandens,
1 šaukštelio druskos,
kelių lauro lapelių,
0,5 šaukštelio cukraus,
maltų ir žirneliais juodųjų pipirų.

Gaminimas. Actą sumaišykite su vandeniu ir likusiais prieskoniais. Gautą marinatą užpilkite ant šašlykų. Palikite per naktį stovėti vėsiai pridengtus lėkšte ir prislėgtus.