Veiksmingai kovodami su nešvarumais, valikliai su chemikalais gali paskatinti atsirasti įvairius dermatologinius susirgimus bei alergijų rūšis. Be to, vis daugiau žmonių šiuolaikines valymo priemones sėkmingai pakeičia paprastais produktais, kurių lengva rasti namuose.

Actas
Neskiestas actas veiksmingai kovoja su senomis dėmėmis. Jį galima naudoti ant keraminių, metalinių ir bet kokių kitų paviršių, išskyrus marmurą. Keletas arbatinių šaukštelių acto, užpiltų ant audinio skiautės, padės jums išvalyti vonią nuo rūdžių ir kitų nešvarumų.

Jei norite išvalyti dėmę iš jautresnio paviršiaus, actą pirmiausia reikia atskiesti vandeniu. Actą galima naudoti ir valant langus. Mūsų protėviai naudojo baltą actą, jei norėdavo, kad jų veidrodžiai, stiklai ir langai būtų nepriekaištingai švarūs.

ĮSIDĖMĖTI. Baltasis actas tinka naudoti visiems neblunkantiems audiniams, bet ne medvilnei ir linui.

Druska
Nuo senų laikų druską naudodavo, kai norėdavo pašalinti purvą nuo varinių daiktų. Ypač veiksminga yra druską maišyti su actu: taip šis derinys geba nuo koklių, kriauklių ir dušo užuolaidų pašalinti netgi grybelį ir pelėsius. O jei į druską išspaustumėte pusės citrinos sulčių ir gautu mišiniu patrintumėte purviną paviršių, poveikis bus kur kas geresnis nei naudojant šiuolaikines valymo priemones.

ĮSIDĖMĖTI. Druska gali subraižyti kai kurios metalus ir plastmasę. Nepadeda išlaikyti dažytų audinių spalvos skalbiant.

Valgomoji soda
Sodą galima naudoti ne tik tvarkant patalpas, bet ir avalynės, drabužių, kilimų bei minkštų baldų priežiūrai. Ji puikiai susitvarko su sunkiai išvalomomis vyno, rūdžių ir lūpdažių dėmėmis, esančiomis ant bet kokio audinio paviršiaus. Užtenka įlašinti į sodą keletą vandens lašų ir užtepti šią tirštą pastą ant paviršiaus - po keleto minučių neliks jokių dėmės pėdsakų. Tvarkant vonią ir virtuvę, taip pat galima naudoti sodos ir vandens mišinį.

ĮSIDĖMĖTI. Tinka kaip švelni valymo priemonė, nes gerokai mažiau nei cheminiai valikliai braižo paviršių. Sugeria kvapus, todėl sodos tirpalą patariama naudoti valant šaldytuve. Tinka nitratams iš daržovių ir vaisių valyti: daržo ar sodo gėrybes 15-20 min. pamerkti į chemikalus tirpinantį koncentruotos sodos tirpalą (1 l vandens : 1 sauja sodos). Po to gerai nuplauti.

Citrinų sultys
Jos puikiai tirpdo nešvarumus, todėl vonią ar kriauklę išvalysite nesunkiai. Citrinų sultys suteiks ypatingą spindesį metaliniams daiktams, taip pat veiksmingai pašalins pasenusias dėmes ant indų.

Perpjaukite citriną per pusę ir patrinkite purvinus indus arba virtuvės baldų paviršius - dėmės išnyks. Citrinos skiltele galima patrinti daiktus, padengtus storu dulkių sluoksniu - jie taps „naujutėliais". Be to, po tokio tvarkymosi namuose liks malonus aromatas.

ĮSIDĖMĖTI. Citrinos rūgštis gali pašalinti šviežias geležies rūdžių dėmes, bet netinka valyti įsisenėjusias dėmes.

Alkoholis
Tirpdo riebalus ir gali būti naudojamas kaip dėmių išėmimo priemonė iš kai kurių audinių (ne iš acetatinio ar dirbtinio šilko; sudėtyje yra cukraus, tad gali likti dėmių).

Amoniakas
Jis yra stiprus riebalus tirpdantis skystis. Niekad nenaudoti uždaroje patalpoje, nes jo garai nuodingi. Atskiestas vandeniu gerai valo stiklą ar veidrodžius.

Kaip dar galima buityje išsiversti be chemikalų?

Augalai. Muilo ir vandens mišinį užpurkšti ant lapų, paskui nuskalauti.

Orkaitė. Ištrinti tirštu sodos ir vandens mišiniu ir palikti kelioms valandoms. Jei prikepę riebalai iškart nenusivalo, užbarstyti sodos ir ,užlašinus kelis lašelius acto (apie 2 min. putoja), nuplauti vandeniu.

Kanalizacija. Unitazui užteks šepečio ir sodos, o vamzdžiams reikės stipresnės priemonės (ne rečiau kaip kartą per savaitę): 0,5 kibiro verdančio vandens, 1/4 puodelio sodos ir 1/4 puodelio acto mišinio. Norint panaikinti nemalonius kvapus, suberti stiklinę sodos, po to lėtai supilti tiek pat acto.

Veidrodžiai ir langai. Juos valyti acto, druskos ir vandens mišiniu arba tik karšto vandens ir acto mišiniu (santykis 1:1; prieš tai nuvalius sausu skudurėliu dulkes ir purvą).

Kriauklė ir vonia. Geriausias yra toks derinys: paviršių nuvalyti acte išmirkyta kempinėle, tada pabarstyti valgomąja soda ir gerai nušveisti drėgna šluoste.

Kilimai ir baldų apmušalai. Ant kilimo užbarstyti su gazuotu vandeniu sumaišytą sodą ir išsiurbti dulkių siurbliu.

Grindys ir baldai. Jei norite, kad jie blizgėtų, vašką paruoškite iš 1 dalies citrinų sulčių ir 2 dalių alyvuogių arba augalinio aliejaus (prieš naudojimą gerai suplakti).

Metalas. Valiklius pasiruošite iš 3/4 stiklinės acto ir 1 šaukšto druskos; žalvariui ir variui - citrina ir druska arba citrina ir soda; chromui - obuolių actas; sidabrui - kalcio karbonato (milteliai, parduodami vaistinėse) ir alyvuogių aliejaus pasta - užtepus leisti nudžiūti, tada nublizginti su minkšta balta medžiaga.

Kalkės. Į virdulį lygiomis dalimis įpilti acto ir vandens, užvirinti ir palikti atvėsti. Tada viską išpilti, įpilti šviežio vandens, užvirinti, vėl išpilti ir tik tada naudotis.