Nors iš tiesų tai - šiurpu. Žinome stebuklingų išgijimo atvejų, bet žinome, kai liga mikliai suėdė ne vieną žmogų. Per metus. Per pusmetį. Vieni sako, kad gelbsti šviesios, optimistiškos mintys ir džiaugsmingas gyvenimo būdas, kiti - kad laiku buvo diagnozuota liga.

Jei baiminatės eiti pas gydytojus (manyčiau, kad sveikatos patikra turėtų būti visiems privaloma), gal pravers atmintinė su požymiais, kurie būdingi visų rūšių vėžiniams susirgimams.

Nors ir neturite jokių problemų, reikėtų reguliariai tikrintis sveikatą. Turėtumėte žinoti, kad su vėžiu gali būti susiję tokie simptomai: pakitimai žarnyno ar šlapimo pūslės veikloje, neįprastas kraujavimas arba išskyros, neužgyjanti žaizda, sustorėjimas ar gumbelis krūtyje ar kitoje kūno vietoje, nevirškinimas ar sunkumai ryjant, pokyčiai karpose ar apgamuose, įkyrus kosulys ar užkimimas.

Žinoma, šie simptomai nebūtinai rodo vėžį; jie gali atsirasti dėl mažiau pavojingų susirgimų. Tik gydytojas gali nustatyti diagnozę, todėl, vos pastebėję minėtus pokyčius, nedelsdami kreipkitės į gydytoją. Nelaukite, kol pajusite skausmą - ankstyvas vėžys paprastai nesukelia skausmo.

Šitų kūno signalų nevertėtų ignoruoti, nes kuo anksčiau aptiksite vėžį, tuo galimybė ištraukti jus iš vėžio žnyplių bus didesnė.Taigi, į ką vertėtų atkreipti dėmesį ir sunerimti?

  1. Nemalonus maudimas. Pirminėje stadijoje nemalonių pojūčių skausmu negalima pavadinti, tačiau jaučiate diskomfortą tam tikroje kūno dalyje, tam tikrame organe.
  2. Greitas svorio kritimas. Auglys priverčia organizmą gaminti medžiagas, pažeidžiančias metabolizmo procesus, dėl ko žmogus sulysta per porą mėnesių. Todėl neskubėkite džiaugtis jei be jokių pastangų atsikratėte nereikalingų kilogramų.
  3. Nuolatinis silpnumas. Auglys sukelia anemiją, jaučiamas nuovargis, silpnumas, mieguistumas. Jeigu jūsų darbo krūvis nepadidėjo, bet ėmėte jausti neįprastai didelį nuovargį - įsiklausykite į organizmo siunčiamus signalus.
  4. Pakilusi kūno temperatūra. Auglio nuvarginta organizmo imuninė sistema į pokyčius reaguoja padidėjusia temperatūra.
  5. Odos ir plaukų pokyčiai. Dėl vidinių organų procesų sutrikimo pakinta ir išorė.

Jei nors kelis požymius pajutote, kreipkitės bent jau į savo šeimos gydytoją.