Kaip atsiranda onichomikozė?

Nagų grybelis yra viena iš labiausiai paplitusių su nago paviršiumi susijusių ligų, kuri gali pasireikšti net patiems didžiausiems pedantams ar labai prisižiūrintiems, tvarkingiems žmonėms.

Onichomikozė yra lengvai užkrečiama ir greitai plinta iš vieno nago prie kito per mikroskopines nago plokštelių daleles arba per epidermį, pažeistą grybelio. Sporto salės, bendro naudojimo dušai, pirtys, baseinai, fitneso centrai – vietos, kur žmonės vaikšto basi, yra tikri tokių ligų židiniai. Pasigauti grybelį galima ir per bendro naudojimo batus, pavyzdžiui, žaidžiant boulingą, svečiuojantis pas draugus arba tiesiog vienam vakarui apsikeičiant naujais batais su drauge.

Pradiniame etape atpažinti onichomikozę yra ganėtinai sudėtinga. Vieni teigia, kad jiems niežti toje vietoje, kur galimai, yra grybelis, kiti – net nežino, kaip jis atrodo. Panika prasideda, kai nago forma ir spalva ima kisti, atsiranda nemalonus kvapas, tuomet pasidaryti gražų manikiūrą ar pedikiūrą tampa neįmanoma. Grybelį galima išsigydyti, tačiau gydymo procesas gali užtrukti nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių. Visų pirma, tai yra susiję su tuo, kaip stipriai yra pažeistas nagas ir kokios rūšies uždegimas. Gera žinia ta, kad nepagydomų grybelių nėra.

Liaudies medicinos metodai gydant nagų grybelį

* Pasitelkiant liaudies gydymą kovoje su grybeliu, yra atrenkami natūralūs komponentai, turintys atnaujinančių, imunitetą stiprinančių ir antibakterinių savybių. Peržvelkime pačius veiksmingiausius gydymo metodus.

* Gaminant antpilą iš propolio, būtina 100 gramų medicininio spirito sumaišyti su dviem šaukšteliais bičių pikio. Visų pirma, pažeistą nuo grybelio vietą įmerkite į kalio permanganato vonelę 1-2 minutėms. Po to kruopščiai išsausinkite nago paviršių ir stenkitės gautą mišinį iš bičių pikio padengti nagą taip, kad jo patektų ir po nagu. Kad tai be vargo jums pavyktų – pirštą subintuokite. Keisti tvarstį reikia kartą per dieną, atkartojant visą prieš tai aprašytą procedūrą. Gydymas susideda iš 3 procedūrų, po kurių įprastai grybelis išnyksta.

* Žymiai radikalesnė procedūra - naudojant deguto muilą. Visų pirma, gerai išmuilinkite rankas, o po to apvyniokite jas bintu. Sutvarstytas rankas laikykite per naktį. Taip pat grybelio gydymui puikiai tinka šviežiai nuskintas auksinis ūsas.

Tereikia vakare uždegimo paveiktą nagą ar nagus pamirkyti šilto vandens vonelėje su kalio permanganatu arba ugniažole. Po to kuokštelį auksinio ūso reikia stambiai supjaustyti ir šio augalo sultimis apšlakstyti pirštą. Galiausiai apvyniokite grybelio kamuojamą vietą celofanu bei, kad būtų tvirčiau, apriškite tvarsčiu. Auksinio ūso poveikis išties stiprus – nagas suminkštėja. Ryte, nuėmus tvarstį, bus galima visiškai nukirpti nagą. Be to, buvusią nago vietą reikia padengti vaistinėje įsigytu degutu. Netrukus vietoj pašalintos nago plokštelės pradės augti sveikas nagas.