Žinoma, kiekvienas atvejis yra skirtingas, tačiau neretai, įdėjus šiek tiek pastangų, galima santykius išsaugoti. Taip elgtis vertėtų ne tik dėl statistikos, bet dėl savo sveikatos. Pasirodo, yra atlikta aibė tyrimų, kurių metu paaiškėjo, kokį poveikį žmogaus sveikatai daro santuoka.

Stipri partnerystė su mylimu asmeniu gali padėti išvengti ligų, lemti sveikesnius įpročius bei pailginti gyvenimo trukmę. Vis dėlto santykiai ne visuomet būna tokie, kokių norėtume, ir tai gali atsiliepti sveikatai. Taigi, pateikiame keletą įdomių faktų apie susituokusių (įsipareigojusių) bei vienišų žmonių sveikatą.

Antsvoris

2012 metais atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad kartu apsigyvenus arba susituokus abu poroje linkę priaugti svorio, o išsiskyrus - svoris krenta. Kita vertus, tikrai nereikia skirtis vien tam, kad susigrąžintumėte ankstesnias formas. Darni pora šią problemą gali nesunkiai išspręsti. Jie gali vienas kitą motyvuoti lankytis sporto klube, drauge bėgioti, važinėtis dviračiais ir stengtis sveikai maitintis.

Stresas

Reguliarus lytinis gyvenimas mažina stresą. Tyrimai parodė, kad mylintis išsiskiria medžiaga oksitocinas, kuri sukelia šilumos bangą ir atsipalaidavimo jausmą, o tai tikra palaima stresą nuolat patiriantiems žmonėms.

Taigi, tie, kurie reguliariai mylisi, psichiškai yra sveikesni ir stabilesni. Taip pat tyrimo metu paaiškėjo, kad kartais pakanka laikymosi už rankų, apkabinimo ar bučinio, kad mūsų savijauta taptų geresnė. Malonūs mylimojo gestai gali ne tik sumažinti stresą, bet ir kraujospūdį!

Miego sutrikimai ir depresija

Kai susiruošiate miegoti su partneriu, kuriuo visiškai pasitikite, užmigti daug lengviau. Tai gali išspręsti nemigos problemas. Pasaulio Sveikatos Organizacija atliko tyrimą (jame dalyvavo 35 000 žmonių), kuris parodė, kad santuoka gali padėti kovoti su nerimu.

Ir atvirkščiai - jei namuose vyrauja nesantaika, dažni barniai ir pykčiai, tai gali tapti nemigos priežastimi. Santuoka gelbsti ir nuo depresijos. Tyrimai atskleidė, kad depresija dažniausiai suserga žmonės, kurie turi tik trumpalaikius santykius ir nėra linkę įsipareigoti.

Alkoholio vartojimas ir rūpinimasis sveikata

Jei vienas iš sutuoktinių ne itin sakingai vartoja alkoholį, dažnai ir kitas sutuoktinis pradeda tai daryti. Dažni nesutarimai bei prastas intymus gyvenimas taip pat turi įtakos alkoholio vartojimui.

O vienas tyrimas parodė, kad susituokę žmonės, ypač vyrai, labiau rūpinasi savo sveikata nei vienišiai. Pasirodo, taip yra dėl to, kad moterys įkalba savo vyrus pasitikrinti sveikatą laiku, ypač dėl prostatos vėžio.

Vėžys

Tyrimai parodė, kad susituokę žmonės po nustatytos vėžio diagnozės išgyveno ilgiau ne vieniši. Laimingai susituokę žmonės labiau palaiko vienas kitą sudėtingose situacijose, todėl tai mažina stresą. O kaip žinoma, būtent jis dažnai sukelia ligų paūmėjimą.

Shutterstock nuotr.