Rytais keliaujant į darbą, o vakarais - namo, nesunku pajusti naktinį šaltuką. O juk vasarinius drabužius taip sunku išmainyti į šiltus rudeninius...

Tačiau netinkamai aprirengusios ir sušalusios, netrukus pajuntame pirmuosius peršalimo simptomus - kosėjimą, gerklės skausmą ar slogą.

Šių infekcijos požymių nepulkite malšinti cheminiais preparatais, pirmiausia bandykite įveikti natūraliomis priemonėmis. Yra daugybė būdų, kaip atgauti jėgas, stiprinant sveikatą motulės gamtos siūlomais vaistais.

Natūralūs būdai įveikti slogą

Jei kankina sloga, sutarkuokite nedidelį svogūną, gautą košelę sudėkite ant marlės ir palaikykite priglaudusios prie nosies landų.

Kitas būdas panaudoti svogūną slogos gydymui - į nosies landas įkiškite vatos tamponėlių, suvilgytų šviežiomis svogūnų sultimis. Tik nepersistenkite, nes per ilgai laikydamos, galite sudirginti nosies gleivinę.

Jeigu namie auginate alijošių, išsispauskite iš jo sulčių ir kelis kartus per dieną jas lašinkite į nosį.

Slogą išsigydyti padeda ir sriuba. Stenkitės kiekvieną dieną suvalgyti sriubos porciją, ji sušildo ir atpalaiduoja nosyje esančias kraujagysles. Ypač gerai valgyti svogūnų sriubą arba aštresnę pomidorinę. Ją reikia valgyti karštą ir kvėpuoti jos garais.

Natūralūs būdai įveikti gerklės skausmą

Jei kankina gerklės skausmas, kad būtų švelniau nuryti maistą, gerkite šeivamedžio, liepžiedžių, debesylo žolelių arbatas. Į arbatą galima įsimesti keletą grūdelių lino sėklų, kad būtų gleivių, kurios pateptų gerklę ir ši „negirgždėtų".

Sergantiems tonzilitu rekomenduojama gydytis burokėlių sultimis. Tačiau jų sultys padeda atsikratyti ir paprasto gerklės skausmo. Į stiklinę burokėlių sulčių įpilkite šaukštą acto. Tokiomis sultimis skalaukite gerklę 3-4 kartus per dieną.

Vasarą prisikaupiame įvairių gėrybių, vienos jų - juodieji serbentai, kurie puikiai gydo peršalimą. Sumaišykite 4 šaukštus juodųjų serbentų sulčių, 1 šaukštą medaus, 2 šaukštus šviežių citrinų sulčių. Šį mišinį gerkite keletą kartų per dieną.

Na ir kaip gi be visagalio česnako - jį sveika ne tik valgyti, bet ir skalauti gerklę jo sultimis. Spaustuku sutrinkite 3-4 česnako skilteles, jas užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite nusistovėti, tuomet nukoškite. Skalaukite gerklę šiltu antpilu keletą kartų per dieną.

Natūralūs būdai įveikti kosulį

Jeigu kosite, krūtinę šildykite įvairiausių kruopų kompresu, pvz. virtų perlinių ar grikių kruopų kompresais. Į polietileninį maišelį ir rankšluostį suvyniotą ką tik išvirusią košę ant krūtinės laikykite iki kol atvės.

Jei kosulys neleidžia užmigti, sutrinkite 3 arbatinius šaukštelius aguonų ir užpilkite stikline karšto pieno. Šiek tiek palaikykite, tuomet nukoškite ir lėtai mažais gurkšneliais išgerkite.

Jeigu kamuoja kosulys sutrinkite graikinius riešutus ir lygiomis dalimis sumaišykite su medumis. Vieną arbatinį šaukštelį gauto mišinio užpilkite 100 ml šilto virinto vandens ir išgerkite mažais gurkšneliais.

Kosulį gydo ir svarainių sėklų nuoviras. 1 arbatinį šaukštelį nesmulkintų sėklų užpilkite 300 ml verdančio vandens ir 15 minučių kaitinkite verdančio vandens vonelėje, po 2 valandų nusunkite. Gautą nuovirą gerkite 3 kartus per dieną.

Tačiau nepamirškite, kad jei peršalimo nepavyksta įveikti per porą dienų, vertėtų nedelsiant apsilankyti pas šeimos gydytoją.