Būtent dėl to labai mėgstu, trumpėjančiais rudens vakarais, kepti obuolių pyragus. O, kad nepabostų, ieškau vis naujų receptų ir idėjų.

Pačiu naujausiu atradimu dalinuosi ir su jumis. Šis pyragas labai drėgnas, saldus ir skanus.

Nepabijokite ruošti obuolių įdaro be papildomo vandens kiekio. Vandens tikrai nereikia - kaitinami obuoliai išskiria nemažai sulčių. Cukraus papildomai berti taip pat nereikia - saldumo visiškai pakanka iš želė milteliuose esančio cukraus.

Tešlai reikės:
350 g miltų,
250 g sviesto ar margarino,
100 g cukraus,
2 šaukštų grietinės,
2 kiaušinių,
1 šaukštelio kepimo miltelių.


Obuolių įdarui reikės:

2 kg obuolių,
2 pakelių geltonos spalvos želė.

Riešutinei masei reikės:
220 g graikinių riešutų,
120 g cukraus,
3 šaukštų medaus,
2 šaukštų pieno,
80 g sviesto.

Gaminimas. Pasiruoškite tešlą. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, suberkite cukrų, įmuškite kiaušinius, dėkite grietinę ir mažais gabaliukais supjaustytą sviestą. Suminkykite vientisą tešlą ir padalinkite į tris lygias dalis. Kiekvieną dalį iškočiokite į 25 x 30 cm dydžio lakštą. Kiekvieną lakštą atskirai kepkite iki 210 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 15 - 20 minučių, kol šie gražiai apskrus. Ataušinkite.

Pasiruoškite obuolių įdarą. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas, sutarkuokite burokine tarka, sudėkite į puodą ir uždengusios kaitinkite apie 10 minučių, kol suminkštės. Suberkite želė miltelius ir gerai išmaišykite. Šiek tiek ataušinkite.

Kol viskas aušta, pasiruoškite riešutų masę. Riešutus paskrudinkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių ir sukapokite. Cukrų, medų, pieną ir sviestą sumaišykite nedideliame puode ir kaitinkite, kol cukrus ištirps ir gausis vientisa masė. Įmaišykite riešutus. Ataušinkite.

Ant vieno tešlos lakšto dėkite pusę obuolių įdaro ir tolygiai paskleiskite. Dėkite antrą tešlos lakštą, tuomet paskleiskite likusį obuolių įdarą ir uždėkite paskutinį tešlos lakštą. Ant viršaus tolygiai paskleiskite riešutinę masę. Pyragą atšaldykite, kol sustings obuolių įdaras.

Skanaus!