Prakaitas pats savaime neturi stipraus kvapo, nes jį sudaro 98-99 proc. vandens ir tik 0,5-1 proc. organinių ir neorganinių medžiagų. Norint išvengti gausaus prakaitavimo ir negero kvapo, reikia deramai rūpintis higiena ir tinkamai pasirinkti prakaitavimą mažinančias priemones.

Gausus prakaitavimas vargina daugelį. Ir ne tik karštą vasarą, kaip būtų galima tikėtis. Įtampa, nervingumas, susijaudinimas stipriai padidina prakaitavimą. Ar žinote, kad aktyviai sportuojant galima išprakaituoti daugiau nei 10 l prakaito per dieną?

Paprastai vyrai prakaituoja daugiau nei moterys (jos gausiau prakaituoja menopauzės metu ar prieš mėnesines), ir tai lemia greitesnė jų medžiagų apykaita. Daugiau prakaituojame, kai nusilpsta imuninė sistema, po gydymo antibiotikais ir pan.
Kartais pernelyg stiprus prakaitavimas gali būti onkologinių plaučių, kraujo, skydliaukės ar kitų ligų simptomas.

Prakaitavimas stresinėse situacijose

Daugelis esame pastebėję, kad stresas ir prakaitas - praktiškai neatsiejami. Smarkiai išsigandusį žmogų „išpila" prakaitas, nes taip simpatinė nervų sistema padeda sutelkti jėgas kovai su užpuolikais. Tai labai svarbu laukinėje gamtoje, tačiau ką daryti civilizuotiems žmonėms, ypač tiems, kuriems pasisveikinant reikia ištiesti prakaituotą ranką? Glitus ir prakaituotas delnas bus palaikytas nervingumo požymiu. Todėl specialistai pataria, jeigu dažnai tenka dalyvauti svarbiuose susitikimuose, kur rankos paspaudimas būtinas, geriausia iš anksto įveikti būsimą stresą: viską detaliai apgalvoti, pasiruošti galimoms situacijoms, parepetuoti susitikimą ir atsipalaiduoti.

Atsipalaidavimas ir filosofiškas požiūris į nesėkmes sumažina delnų prakaitavimą, nes karščiuojant ar esant aukštai aplinkos temperatūrai, prakaituoja visas organizmas, o streso metu pirmiausia ima prakaituoti delnai, pėdos, kakta.

Gausiai prakaituojančių kojų priežiūra

Vyrus dažniau nei moteris vargina kojų prakaitavimas. Tokiu atveju patartina avėti natūralios odos avalynę, bet ne sintetinę.
Reikėtų taip pat mūvėti medvilnines, pusvilnones, o ne sintetinio pluošto kojines; jas būtina skalbti ir keisti kasdien.

Kojų prakaitavimą mažina ir įvairios vonelės. Pavyzdžiui, rekomenduojama kojas mirkyti vėsiame vandenyje su valgomąja ar jūros druska; naudinga įlašinti mėtų, arbatmedžio ir alavijo aliejaus.
Reikėtų kasdien naudoti vėsinamuosius pėdų purškiklius, specialius pabarstus, dezodorantus. Jie gaivina ir saugo kojas nuo prakaitavimo bei blogo kvapo. Naudokite specialius kremus, akmenis ar dezodorantus. Naudingi ir antiperspirantai, kurie stabdo kojų prakaitavimą.

Kai gausiai prakaituoja pažastys

Labai nemalonu, kai gausiai prakaituoja pažastys. Tamsios prakaito dėmės nepuošia nei vyrų, nei moterų, o ir pasitikėjimo tai nesuteikia. Todėl vertėtų dėvėti lengvus nevaržančius judesių rūbus iš natūralaus pluošto - lino, medvilnės.
Reikėtų dažnai skusti pažastų plaukus, kad ant jų nusėdę prakaito lašeliai neturėtų terpės bakterijoms daugintis.

Kasdienei priežiūrai galima naudoti dezodorantus, kurie prislopina ar mažina prakaito kvapą, dar geriau - antiperspirantus, kuriuose esančios metalo druskos mažina prakaitavimą. Antiperspirantų yra rutulinių ir purškiamųjų, kai kurie turi kvapiųjų medžiagų. Jų sudėtyje esančios medžiagos slopina ilgalaikį prakaitavimą, patikimai sumažina prakaito gamybą ir apsaugo nuo nemalonaus kvapo. Ir kaip atrasti tai, kas yra tikrai veiksminga? Svarbu pasirinkti priemonę atsižvelgiant į odos tipą. Jautriai odai reikėtų ieškoti švelnesnės priemonės, bekvapės, be dažų ar sintetinių priedų. O kiek kiekviena iš jų padės, - tai individualus dalykas.

Natūralus mineralas nuo prakaito visam kūnui

Yra tekę išgirsti nemažai gerų atsiliepimų apie natūralų dezodoruojamąjį mineralą nuo prakaitavimo. Tolimuosiuose Rytuose žmonės nuo seno naudojo mineralus kaip dezodorantą, kad kūno kvapas būtų gaivus. Tai natūralus gamtos produktas, todėl tinka naudoti net ir tiems, kurių oda jautri. Natūralaus dezodoranto sudėtyje nėra kvepalų, emulsiklių ar alkoholio, o vieno mineralo gabalėlio užtenka metams ar ilgiau.

Mineralą reikėtų naudoti taip: sudrėkinus vandeniu, patepti juo švariai nuplautas pažastis, pėdas ar kitas prakaituojančias kūno vietas. Mineralas ant odos paviršiaus palieka nematomą ir nejuntamą apsauginį sluoksnį, kuris stabdo prakaito kvapą sukeliančių bakterijų atsiradimą.

Kaip sumažinti prakaitavimą?

1. Kelis kartus per dieną prauskitės po vėsiu dušu, nes šaltas vanduo skatina dar gausesnį prakaitavimą.

2. Daugiau gerkite mineralinio vandens, žaliosios arbatos.

3. Venkite stiprios kavos, gėrimų su alkoholiu ar kofeinu.

4. Venkite riebaus, aštraus maisto, nes prakaitas tampa nemalonaus kvapo.

5. Daugiau valgykite vaisių, daržovių, žuvies.

6. Dauguma moterų klaidingai mano, kad dezodorantai ir antiperspirantai yra tas pats. Įvairūs dezodorantai veikia kūną išoriškai ir paties prakaitavimo nemažina, o tik maskuoja, prislopina prakaito kvapą.

7. Grožis ir kvapas - neatsiejami dalykai. Nei dezodorantas, nei antiperspirantas nepadės išvengti nemalonaus prakaito kvapo, jeigu nesilaikysite elementarios higienos taisyklių. Jeigu prakaitavimas išskirtinai trukdo gyvenimo kokybei, ieškokite priežasties.

8. Nepiktnaudžiaukite alkoholiu - jis stimuliuoja kraujo tekėjimą į odos audinius.

9. Numeskite nereikalingus kilogramus. Stambus žmogus prakaituoja daugiau, bet koks fizinis krūvis karščio metu jam tampa išbandymu - širdis nesugeba susitvarkyti su kraujo cirkuliacija.

10. Stenkitės būti ramesnė. Net ir nedidelis jaudulys skatina prakaitavimą. Jei sunku išvengti streso, mokykitės ramybės kvėpavimo pratimais.