Kadangi nesiruošiu nieko įkalbinėti ar mokyti, kaip gyventi, siūlau peržvelgti, kokius daiktus reikėtų rūšiuoti, apie kuriuos galbūt net nežinojote.

Atliekų rūšiavimo judėjimas įsigalėjo nuo 1970 metų, ir sulig kiekvienais metais vis daugiau žmonių prisijungia prie gamtos saugojimo. Koja kojon su žmonijos sąmoningumu žengia ir technologijos, kurios padeda perdirbti ir naujam gyvenimui prikelti vis daugiau daiktų.

Tai ne tik sumažina žemės taršą ir taupo gamtos išteklius, bet ir padeda mažinti prekių kainas, kurios pagaminamos iš perdirbtų medžiagų. Daugelis mūsų rūšiuoja (ar bent jau yra girdėję apie tokią galimybę) skardines, butelius, stiklainius ir laikraščius, bet tai nėra vieninteliai dalykai, kurie gali būti panaudoti dar kartą.

Štai daiktai, kuriuos išmetame į šiukšlių dėžę nežinodami, kad jie tinkami perdirbimui:

Prieš išmesdamos senus batus, pagalvokite apie tuos, kurie jų negali įpirkti. Pasiūlykite juos labdaros organizacijoms, kurios mielai priims dar tinkamus nešioti batus. O štai garsi sporto prekių kompanija „Nike" priima senus sportinius batus, juos perdirba ir naudoja bėgimo takelių ir kito sportinio inventoriaus gamybos pramonėje.

Panaudotas baterijas išmetę į šiukšlių dėžę, tikrai smarkiai kenkiate aplinkai. Baterijos gali išleisti nuodingus chemikalus į dirvožemį ir padaryti daug žalos. Šiandien kiekviename prekybos centre galime rasti dėžutę, skirta panaudotoms baterijoms. Taigi kaupiame, krauname į rankines ir, eidamos apsipirkti, pasirūpiname aplinka.

Elektrą taupančios lemputės ne tik veikia ilgiau, bet ir tinkamos perdirbimui. Šia savybe nepasižymi senamadiškosios svogūnus primenančios lemputės, todėl verčiau rinkitės tas, kurios dar ir sutaupyti padeda.

Seni dviračiai galbūt nėra verti jūsų laiko ir pastangų stengiantis juos suremontuoti, bet jie gali būti naudingi dviračių taisykloms. Nuvežkite seną dviratį į artimiausią dviračių servisą ir pasiūlykite jį atiduoti. Jie mielai priims ir panaudos tinkamas detales kitų dviračių remontui.

Kai pasibaigia spausdintuvo dažų kasetė, dauguma žmonių jas tiesiog meta į šiukšlių dėžę arba į plastiko perdirbimo konteinerį. Raštinės reikmenų ir kanceliarinių prekių parduotuvės, kur greičiausiai eisite pirkti naujos spausdintuvo kasetės, mielai priima tuščias kasetes, kurias papildo ir vėl parduoda.

Turbūt kiekvienuose namuose galima rasti senų, nenaudojamų raktų. Užuot išmetę juos, perduokite juos bet kokiam perdirbimo centrui, kuriame superkamas metalas. Nors raktai negali būti panaudoti antrą kartą, juos galima išlydyti ir padaryti ką nors naujo.