Vasara be saulės ir vandens - ne vasara. Kai plaukai drėkinami sūriu vandeniu ir kaitinami saulės - ultravioletiniai spinduliai juos ypač smarkiai veikia. Plaukai negailestingai džiovinami, todėl galiukai pradeda šakotis, atrodo nušiurę.

Kirpk.
Norint išvengti besišakojančių galiukų, kosmetologai rekomenduoja kirpti plaukus, kuo trumpiau - tuo geriau. Visų pirma, bus ne taip karšta, antra - plaukai greičiau prisisotins vitaminų ir deguonies.

Puoškis skrybėlėmis.
Jei jūs ruošiatės ilgai būti saulėje, pavyzdžiui, paplūdimyje ar turistiniame žygyje, prieš išeidamos, patepkite plaukus priemone nuo ultravioletinių spindulių, kurios sudėtyje yra hidrolizuoto keratino. Tokie losjonai ir purškalai atstato plaukus ir apsaugo juos nuo galimo žalingo aplinkos poveikio.

Taip pat būtina nešioti galvos apdangalą, kuris gerai vėdinasi, pavyzdžiui, šiaudinę skrybėlę, skarelę ar kitokio natūralaus pluošto kepuraitę. Toms, kurios dažnai dažo plaukus arba juos garbanoja cheminiu būdu, galvos apdangalai tiesiog privalomi, kad pažeistus plaukus apsaugotumėte nuo papildomo saulės poveikio.

Džiovink natūraliai.
Pagrindinė plaukų priežiūros taisyklė - plaukai turi būti švarūs ir neperdžiovinti, viskas turi būti daroma su saiku. Todėl karštuoju metų laiku stenkitės rečiau džiovinti plaukus džiovintuvu. Nebūtina išdžiovinti plaukų iki galo, šiek tiek drėgnus maloniai prapūs vasaros vėjelis. Žinoma, šlapia galva geriau į lauką neeiti, nes net per didžiausius karščius gali perpūsti ausis ar kaklą. Išsimaudžius upėje ar ežere, kur vanduo gėlas, plaukus taip pat reikia vengti džiovinti karštoje saulėje. Bet koks karštis - saulės, pirties ar plaukų džiovintuvo - plaukams kenkia. Geriausia, kai plaukai išdžiūsta savaime, vidutinėje temperatūroje.

Nuplauk druskas.
Pliažuose prie jūros turėtų būti gėlo vandens dušai - odai ir plaukams perplauti. Kadangi Lietuvoje to dar nėra, vos tik išlipus iš jūros gėlu vandeniu reiktų perplauti bent „sūrius" plaukus. Jeigu esate linkusi didžiąją dalį vasaros praleisti prie jūros ar baseinuose, reiktų prieš maudynes pasipurkšti nenuplaunamo kondicionieriaus, kuris padėtų išvengti jūros druskos bei chloro daromos žalos plaukams.

Drabužius rinkis atsakingai.
Pasirodo, plaukų galus žaloja ir sintetinių pluoštų rūbai (jei plaukai juos liečia). Dėvint nenatūralaus pluošto rūbus, ilgesnius plaukus reiktų sukelti į viršų, kad nesiliestų. Tam puikiai tinka į kuoduką ar uodegėlę surišti plaukai.

Šviesink be peroksido.
Jei norite turėti natūraliai atrodančias šviesias sruogeles, tiesiog įšukuokite nedidelį kiekį citrinos sulčių į plaukus - tai reikėtų padaryti prieš praleidžiant kelias valandas saulėje. Saulė nušviesins citrinos sulčių paveiktas plaukų sruogas ir turėsite žaismingai atrodančius plaukus be ėjimo į grožio saloną. Tačiau nepersistenkite - per dažnai atliekama procedūra gali per daug išsausinti plaukus.

Plauk be vandens.
Keliaujant užsienyje ar atostogaujant gamtoje, gali praversti sausas šampūnas. Kai nėra galimybių išsimaudyti, o prakaitas nusėda ir ant plaukų, šie atrodo lyg susiriebalavę. Sausame šampūne, kuris atrodo tarsi talkas yra medžiagų, kurios labai gerai sugeria riebalus - dėl šios priežasties plaukai atrodo kaip išplauti, švarūs. Tačiau, sausą šampūną patogiau naudoti trumpaplaukėms. Prižiūrint ilgus plaukus, gali kilti keblumų, kadangi šią priemonę bus gana sudėtinga pašalinti ir galva atrodys tarsi ištraukta iš miltų.

Pamaitink ir atgaivink.
Jei plaukai per daug saulėje neišdžiovinami, jų maitinti papildomai ir nereikia. Tačiau jei oda ir plaukai iš prigimties yra sausi, net ir saugantis saulės plaukus reikia pamaitinti. Geriausia palepinti plaukus naminėmis kaukėmis. Galite išbandyti štai šią kaukę:

5 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus sumaišykite su vienos citrinos sultimis. Masę užtepti ant sausų plaukų ir palaikykite 30 minučių, po to nuplaukite švelniu šampūnu. Procedūrą rekomenduojama kartoti kas dvi savaites.