Tai nuramins ir sąžinę, ir viršvalandžius dirbusį skrandį. Iškrovos dienos metu įmanoma atsikratyti nuo 0,5 iki 1,5 kg puotos metu įgyto „balasto" ir sugrąžinti savo kūnui įprastas formas.

Yra pačių įvairiausių iškrovos dienų variantų, tačiau visų jų esmė - iki minimumo sumažintas suvartojamų kalorijų skaičius. Tokios dienos tinka ne tik po gausaus persivalgymo, tačiau ir prieš vakarėlį, kai norisi plokštesnio pilvuko.

„Tikriausiai nėra vieno ir geriausio iškrovos metodo. Vieni valgo tik vaisius, kiti - pieno produktus, grūdines kultūras arba apsiriboja vien skysčiais. Pasirinkimas priklauso nuo kiekvieno žmogaus, tačiau svarbu, kad žmogus valgytų tai, kas labiau patinka, ir tai, kas suteikia ilgesnį sotumo jausmą, mat ne visiems lengva pakeisti mitybos režimą kardinaliai, kad ir vienai dienai", - pasakoja gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė.

Pasak specialistės, iškrovos diena neturėtų būti itin kankinanti. Priešingu atveju gresia persivalgyti jau kitą dieną, o tai nubrauktų viską, ką pavyko pasiekti. Vienas iš galimų variantų - sriubos diena.

„Dažnai susigundoma itin įmantriais iškrovos dienų pavadinimais, tad sriubos diena gali pasirodyti itin paprasta. Tačiau ją galima lengvai ir paprastai pritaikyti be didelių kančių. Sriubos diena, ypač daržovių, itin rekomenduojama pavasarį, mat tai puikus būdas papildyti organizmą maistinėmis skaidulomis, vitaminais ir mineralais. Be to, daržovėse esančios maistinės skaidulos užtikrina ilgesnį sotumo jausmą. Taigi ji naudinga ne tik norintiems palaikyti ar sumažinti kūno svorį, bet ir siekianttiems kompensuoti daržovių mūsų racione trūkumą", - teigia gydytoja dietologė.

Sriubos dienos principas toks: reikėtų išsivirti 1,5-2 litrus mėgiamų daržovių sriubos ir išdalinti į 5-6 porcijas. Vadinasi, kas 2-3 val. reikėtų suvalgyti po 300 ml sriubos. Rekomenduojama sriubą virti iš įvairių daržovių (galima įdėti kruopų) ir paskaninti įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis.

„Žinoma, gali būti monotoniška visą dieną valgyti tą pačią sriubą (arba nepatogu nešiotis), tad galima paįvairinti sriubos dieną jau paruoštomis valgyti sriubomis. Iškrovos dienai tiktų „Mantingos" trinta brokolių ar trinta grybų sriuba, kurią patogu pasiimti su savimi ar gerti važiuojant automobiliu. Tai gera išeitis nespėjantiems namuose pavalgyti pusryčių, kurie užtikrina reikiamą energiją visai dienai ir padeda sumažinti persivalgymo tikimybę", - pastebi L. Viniarskaitė.

Brokolių ir grybų sriubos tinka dėl to, kad jos virtos tik iš daržovių, be to, mažai kaloringos. Grybų sriubos vienoje porcijoje yra 186 kcal, o brokolių - tik 120 kcal. Sudėtyje nėra konservantų ar skonio stipriklių (mononatrio glutamato). Taip pat jos turi nemažą kiekį baltymų (vienoje porcijoje nuo 3 g iki 3,9 g), iki 3 gramų skaidulinių medžiagų, taip pat vitaminų ir mineralų.

Labai svarbu, kad iškrovos dieną gertumėte daug skysčių. Geriausiai tiktų geriamas ar mineralinis vanduo. Išgerti reikėtų ne mažiau kaip 2 l per dieną. Taip pat iškrovai reikėtų pasirinkti ne itin fiziškai aktyvią, tačiau pakankamai užimtą dieną. Tokią dieną reikėtų suvartoti 500-700 kcal. Tai galioja tuo atveju, jei įprastą dieną žmogus suvartoja apie 2000 kcal.

Sriubos diena puikiai tiks pavasarį, nes daugelio valgiaraštyje trūksta daržovių. Tokią iškrovos dieną galima pasidaryti 1 kartą per savaitę. Tačiau svarbu žinoti, kad ne visiems žmonėms galima sumažinti maisto kiekį, todėl, norint nepakenkti sveikatai, dėl iškrovos dienos ir tinkamiausio jos varianto rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytojais specialistais.