Žinoma, kontraceptinėmis priemonėmis, kuriose yra hormonų, gyvenimo neprailginsi. Tačiau kreipiamės į specialistę dėl dar mažai išnagrinėto kontraceptikų aspekto - jų poveikio moters grožiui, savijautai bei sveikatai.

- Daktare, kaip galima hormonais išspręsti visai kitas moters problemas - ne apsisaugojimą nuo nepageidaujamo nėštumo?

- Kontraceptinės tabletės gali būti skiriamos moteriai dėl įvairių priežasčių. Pavyzdžiui, jaunos merginos ypač kremtasi dėl išvaizdos - veido bėrimo, spuogų. Odą gali puikiai sutvarkyti ne kas kitas, o kontraceptikai. Hormonai estrogenai - būtini moters grožiui.

Daugelį moterų kankina PMS įtakojama nuotaikų kaita, mėnesinės būna nereguliarios, skausmingos - tam tikri kontraceptikai gali palengvinti tas dienas.

Kita problema - gausios menstruacijos, dėl kurių vystosi mažakraujystė, krenta hemoglobino kiekis.

Netekti tiek kraujo ir dar prastai jaustis - manyčiau, ne šiuolaikinės moters pasirinkimas. Todėl, jei moteris, atėjusi pasikonsultuoti su gydytoju, pasitikės juo ir pamėgins skirtą vaistą, gali jaustis geriau ir gyventi kokybiškiau: menstruacijos gali būti trumpesnės ir ne tokios gausios, pamažu atsistatys hemoglobino lygis.

Kaip sakau pacientėms, jūs pirma pabandykite, o jeigu netiks, galėsite bet kada nutraukti. Kontraceptikai nesukelia priklausomybės. Moterys pabando, o palyginusios pakitusią gyvenimo kokybę, nebenori grįžti į praeitį. Sako: „Kodėl buvau tokia kvailai užsispyrusi? Dabar net akyse šviesiau". Žinoma, taip gydyti tinka ne visas moteris ir tai turi nuspręsti medikas.

- Kokiu atveju dar gali būti skiriama hormoninė kontracepcija?

- Sergant endometrioze ar norint jai užkirsti kelią, bene vienintelis būdas - vartoti kontraceptikus.

Retais atvejais, tačiau pasitaiko, kad moteriai prasideda ankstyva menopauzė. Vos persirito per 30 metų, ir pradėjo kisti menstruacijos, reikštis visi menopauzės požymiai: karščio bangos, prakaitavimas, galvos svaigimas.

Dažniausiai tokie dalykai būna paveldimi. Kai pradedi domėtis pacientės šeimos istorija, tai pamatai, kad ir mamai, ir močiutei mėnesinės dingo anksti. Menopauzė rodo, kad prasideda visuotinis organizmo senėjimas: slenka plaukai, retėja kaulai, vysta oda - organizmas išeina iš rikiuotės.

- O ką tokiu atveju daryti - tau 30, o tu pagreitintai sensti?!

- Viena išeičių tokio amžiaus moteriai - hormoninė kontracepcija arba pakaitinė hormonų terapija. Tačiau kai pacientė jauna, mes rekomenduojame kontraceptikus. Ji privalo gauti tų hormonų, kurių jos organizmas nebegamina. Jei nieko netvarkys, ji ateis po 5-6 metų subyrėjusiu stuburu dėl kaulų tankio mažėjimo. Todėl tokios bėdoms reikia užkirsti kelią.

Pagalvokite: moteris jauna, energinga, aktyvi, o vargina menopauzė - karštis, prakaitavimas, nemiga, galvos svaigimas ir kiti požymiai. Specialistas turi padėti, kad ji gerai jaustųsi ir gyventų visavertį gyvenimą.

Estrogenai, moters hormonai, yra vienareikšmiškai svarbūs grožiui ir sveikatai. Jų netekus, viskas pradeda byrėti. Statistika rodo, kad iki menopauzės moterų beveik nevargina širdies ir kraujagyslių problemos. Tokio amžiaus vyrai nuo insulto ar infarkto miršta kur kas dažniau. Tačiau vos tik moteris perkopia 50-55 metų slenkstį ir netenka estrogenų teikiamos apsaugos, sergamumas ir mirties rizika susilygina su vyrų statistika.

Prieš keletą metų rinkoje pasirodė naujausios kartos kontraceptinės tabletės - pirmosios, kurių sudėtyje estradiolio. Tai toks pats hormonas, kaip ir moters kiaušidėse gaminamas estrogenas. Be to, šių kontraceptinių tablečių sudėtyje veikliosios medžiagos specialiai dozuojamos taip, kad atkartotų natūralių hormonų pusiausvyrą moters organizme. Taigi, kontracepcija nestovi vietoje, darosi vis pažangesnė, švelniau veikia medžiagų apykaitos procesus.

- Galima vartoti sojų pupeles - jose yra fitoestrogenų.

- Deja tiek tų estrogenų, kiek moteriai reikia, su maistu negaus. Taigi jos organizmas lėtai, bet vis tiek sens.

Hormonai moters grožiui ir gerai savijautai yra būtini. Beje, naujausiais duomenis numatyta, kad hormonais bus pradedama gydyti nuo insulto.

- Pakalbėkime apie kontraceptikus ir žalingus įpročius. Tarkim, jei moteris dažnai geria alkoholio ar vartoja antibiotikus, ar tai sumažina kontraceptikų poveikį?

- Derėtų žinoti, kad kontraceptikų poveikį silpnina preparatai su jonažole. Atrodytų, ką gali padaryti ta raminanti žolytė, kurios dažnai dedama į homeopatinius antidepresantus? Deja vartojant kontraceptikus ir jonažoles, rizika pastoti padidėja.

Jei moteris yra vyresnė nei 35 metų ir rūko, ji turėtų mesti rūkyti, jeigu nori ir toliau vartoti kontraceptikus. Hormoniniai kontraceptikai ir rūkymas - nesuderinami. Tirštėja kraujas, gali atsirasti trombų, padidėja mirties, insulto rizika. Taigi, jeigu trūksta motyvacijos atsikratyti žalingo įpročio rūkyti, šis argumentas gali išeiti į naudą.

- Dažnai moterys piknaudžiauja „kito ryto" piliulėmis. Pavyzdžiui, nesaugiai pasimylėjo ir jau skuba į vaistinę tabletės. Joje - labai didelis hormonų kiekis. Kaip dažnai galima griebtis skubiosios kontracepcijos, kurią būtina išgerti ne vėliau kaip per 72 valandas po nesaugaus lytinio akto?

- Negalima vartoti daugiau kaip 4 tokių tablečių per mėnesį. Po vartojimo galimi tokie šalutiniai

poveikiai: pykinimas, vėmimas, galvos skausmas, pilvo skausmas, nereguliarus kraujavimas, svorio padidėjimas, krūtų skausmas. Tokie pojūčiai gali tęstis nuo kelių dienų iki savaitės. Taip pat gali sutrikti mėnesinių ciklas - jos būti gausesnės arba atvirkščiai - mažesnės. Be to, gali pakisti ir ciklo trukmė.

- Kada jų vartoti nepatartina? - Skubiosios kontracepcijos piliulės vartoti negalima, jei pacientė serga širdies ligomis, esant aktyviai kepenų ligai, funkcinėms kiaušidžių cistoms, jei įtariami ar diagnozuoti augliai, jei moteris yra nėščia. Jeigu moteris vartoja KT, bet pamiršo išgerti ir turėjo nesaugius lytinius santykius, skubiąją kontracepciją vartoti galima.

- Kai kalbama apie kontraceptikus, didžiausios moterų baimės dvi - vėžys ir nevaisingumas. Ką gali ir ko ne kontraceptinės tabletės?

- Noriu pasakyti - moksliniais tyrimais aiškiai įrodyta: kontraceptikai vėžio nesukelia. Taškas. Todėl visi gąsdinimai yra grynai iš tamsumo. Netgi dar daugiau - jau įrodyta, kad kontraceptikai apsaugo nuo žarnyno ir kiaušidžių vėžio.

Dėl nevaisingumo - irgi netiesa. Beje, šią abejonę moterys mini dažniau nei vėžį. Jaunos moterys nori rinktis tabletes, daryti karjerą, dar neplanuoja vaikų, tačiau norėtų jų ateityje susilaukti. Taigi šis klausimas - „Ar po KT galėsiu pastoti?" - ginekologo kabinete nuskamba gana dažnai.

Kai kuriais atvejais pats moters nevaisingumas gydomas kontraceptinėmis tabletėmis. Dar vienas argumentas: jei kontraceptikai jau gyvuoja 50 metų ir sukelia tokias pasekmes, tai tuomet turėtų niekas negimti, tačiau taip nėra. Taigi visos baimės ir niekuo nepagrįstos.

- Populiarus mitas - po kontraceptikų vartojimo reikia organizmą išvalyti, leisti jam pailsėti ir tik tada planuoti nėštumą. Kai kurios moterys netgi klausia - kiek laiko turi praeiti, kad galėčiau pastoti?

- Dar vienas tamsus klaidžiojimas. Tada aš pacienčių klausiu: o nuo ko reikia tam organizmui išsivalyti? Kontraceptikai jame nesikaupia. Tai hormonai. Neišgėrei vienos tabletės - ir jau gali pastoti, nes veikliosios medžiagos labai greitai pasišalina iš organizmo.

Pagaliau - nutraukus kontraceptinių tablečių vartojimą, didžiausia tikimybė pastoti yra tie pirmieji mėnesiai. Kiaušidės pradeda pačios funkcionuoti ir reaguoti į ženklus, kad joms reikia „pradėti veiklą".

Keista, kad moterys kontraceptikus (nors tai yra hormonai) vertina kaip nuodą savo organizmui, o štai į rimtesnius veiksnius numoja ranka. Tarkim, visą žiemą sirgo, gėrė antibiotikus, tačiau labai lengvabūdiškai planuoja nėštumą. O juk tie vaistai tikrai kaupėsi organizme, po antibiotikų jam būtina išsivalyti ir atsistatyti.

Dar vienas momentas - kompiuterinė tomografija. Moteris po tyrimo gavo spinduliuotės, tačiau nemato priežasčių, kodėl negalėtų planuoti nėštumo. O juk po tokių procedūrų tikrai reikia palaukti, kad nebūtų apsigimimų.

Rūkymas taip pat priskiriamas prie organizmą žalojančių veiksnių. Jei gausiai rūkote ir planuojate pastoti, turėtumėte palaukti, kol organizmas atsikratys toksinų.