Visi kartais vėluojame - pramiegame ar papuolame į eismo spūstis. Tačiau yra tokių žmonių, kurie vėluoja ne atitiktinai, o nuolat. Problema ta, kad vėluojantys žmonės kenkia patys sau, sudarydami atsainaus žmogaus įvaizdį, kuriam nesvarbus darbas, studijos, draugai ar santykiai.

Jei nuolat vėluosite, galite prarasti daugybę dalykų - nuo darbo pasiūlymo iki tvirtos draugystės užmezgimo. Todėl būtina tam užkirsti kelią. Pasak ekspertų, jūs galite atprasti nuolat vėluoti, jei šiek tiek pakeisite savo įpročius ir patobulinsite kasdienybę. Taigi, pradėkite gyventi laiku!

Pripažinkite, kad jums sudėtinga būti punktualiu žmogumi. Bet kokios problemos neįmanoma išspręsti, kol nepripažįstate patys sau, jog tai iš tiesų yra problema. Jei jūsų chroniškas vėlavimas kelia įtampą darbe ir/ar santykiuose su draugais bei artimaisiais (ir jūs tai pripažįstate), galite pradėti „gydymą".

Kai kuriems nevėluoti padeda paprasčiausias laikrodžio atsukimas 10-15 minučių atgal. Kiti, kurių pasamonėje netyla mintis, jog laikas yra netikslus, tiesiog pradeda ignoruoti laikrodį. Todėl siūloma laiką atsukti tik 3-5 minutes atgal - toks menkas laiko pakeitimas ne taip stipriai užsifiksuos jūsų galvoje.

Kiekviename kambaryje laikykite prietaisą rodantį laiką - laikrodį, telefoną, kompiuterį. Viena iš dažniausių vėlavimo priežasčių - laiko tėkmės nesuvokimas, todėl po nosimi visuomet patartina turėti laikrodį.

Planuojant laiką, optimistu būti neverta - jis vis tiek bėga greičiau nei norėtume. Todėl jei esate suplanavusi vakarienę 18:30 val., nemanykite, kad prieš 18 val. baigusi darbą suspėsite nuvykti iki namų, nusimaudyti, pasikeisti drabužius ir atvykti į susitikimą laiku. Realiai įvertinkite laiką ir prie kiekvieno suplanuoto žingsnio pridėkite dar po 10 minučių, taip galėsite be streso susiruošti ir atvykti į restoraną laiku.

Kelkitės iš lovos kaip įmanoma greičiau. Žinau, kad tai labai sudėtinga, bet reiktų atprasti naudotis snaudimo režimu, esančiu jūsų žadintuve. Taip pat nuolat vėluojantiems didelė nuodėmė žiūrėti televizorių iš pat ryto - jis dar labiau pradangina laiko nuovoką. Jei net žadintuvas jus sunkiai išbudina, pasidėkite jį toliau nuo lovos, kad šiam suskambus jums tektų pakilti iš lovos. Tik jokiais būdais išjungusi žadintuvą į ją negrįžkite! Dauguma žmonių tinkamai neįvertina savo miego poreikio, todėl pabandykite eiti miegoti anksčiau, kad leistumėte sau bent 7 valandų poilsį.

Įtikinkite save, kad jums visur reikia būti 15 minučių anksčiau. Savitaiga galingas dalykas. Jei jūs darbe turite būti 8:00 val., sakykite sau „aš turiu būti darbe 7:45 val.". Jei taip save įtikinsite, jums gali pavykti į darbą atvykti laiku, o tais retais atvėjais, kai iš tiesų atvyksite 15 minučių anksčiau, pabendraukite su ankstyvais kolegom. Taip ne tik pelnysite entuziastingos ir pareigingos darbuotojos įvaizdį, bet ir susirasite daugiau draugų darbe.

Stebėkite save, kad pamatytumėte, kur dažniausiai išeikvojate savo laiką. Apie tokias juodąsias laiko skyles kartais net nesusimąstome (pavyzdžiui elektroninio pašto tikrinimas, naršymas socialiniuose tinkluose), o jos suvalgo daugybę valandų. Kai suseksite savo laiką ryjančius įpročius, bandykite juos pakeisti - pašto tikrinimui skirkite tik 15 minučių kas tris valandas, o socialiniuose tinkluose nardykite dukart per dieną.

Gyvenkite tvarkingai. Betvarkė yra tiesiogiai susiejama su vėlavimu. Pagalvokite, kiek kartų vėlavote dėl to, kad neradote savo automobilio ar buto raktų, akinių nuo saulės ar piniginės? Kasdieniame gyvenime naudojamus daiktus laikykite prieškambaryje arba kitoje gerai matomoje vietoje - įpraskite juos visada dėti į tą pačią vietą.

Prieš eidama miegoti pasitikrinkite rytojaus orus ir tuomet susiruoškite drabužius rytdienai (nepamirškite apatinių ir batų) ir išsilyginkite. Taip pat įsidėkite į rankinę daiktus, kuriuos planuojate rytoj kur nors neštis (pvz. skėtį) - taip ryte turėsite daugiau laiko ramiai ruoštis.