Patiekalų iš žalių trilapių dobilėlių nesiūlome, o štai vitaminingų ir gardžių sriubų iš špinatų, žirnelių ir kitų žalumynų – prašom. Taigi - žaliasis patiekalas - sriuba.

... ŽIRNELIŲ SU BAZILIKAIS

Reikės:
850 ml daržovių sultinio,
300 g šaldytų žirnelių,
1 ryšelio bazilikų,
200 ml grietinės,
1 salotų gūžės,
druskos,
maltų juodųjų pipirų,
saulėje džiovintų pomidorų.

Gaminimas. Žirnelius virkite vandenyje 3 minutes. Bazilikus ir salotas nuplaukite, nusausinkite ir suplėšykite.
Žirnelius nuvarvinkite kiaurasamtyje, paskui susmulkinkite plaktuvu kartu su salotomis ir baziliku.
Viską supilkite į puodą ir užpilkite daržovių sultiniu, užvirkite, pagardinkite druska, pipirais ir nukaiskite.
Dėkite grietinės, išmaišykite, išpilstykite į lėkštes ar bokalus, papuoškite baziliko lapeliais, saulėje džiovintais pomidorais ir valgykite.

... RŪGŠTYNIŲ SU SŪRIU

Reikės:
25 g sviesto,
2 bulvių,
2 skiltelių česnako,
150 g „Dor Blue" sūrio,
400 g rūgštynių,
ryšelio svogūnų laiškų,
1 svogūno galvos,
grietinės,
druskos.

Gaminimas. Rūgštynes ir svogūnų laiškus nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Svogūną ir bulves supjaustykite kubeliais, česnaką - dar smulkiau.
Puode išlydykite sviestą, apkepinkite jame svogūną, česnaką ir bulves (4 min.). Įpilkite 1 l vandens, palaukite, kol užvirs ir, sumažinusios ugnį, virkite 5 minutes. Tada dėkite rūgštynes ir virkite dar 5 minutes.
Visa tai perpilkite į plaktuvą ir plakite, kol bus tyrė.
Kad sriuba būtų švelni ir puri, ją pertrinkite per sietelį atgal į puodą. Statykite jį ant ugnies ir užvirkite. Nukaiskite, palaukite, kol atvės.
Dėkite į sriubą grietinės, druskos, pipirų ir išmaišykite. Svogūno laiškus susmulkinkite, sūrį supjaustykite kubeliais ir verskite į puodą. Arba galite jų užsiberti atskirai, kai būsite įsipylusios sriubos į lėkštę.

... ŽALUMYNŲ SU KIAUŠINIU

Reikės:
1,5 l vištienos sultinio arba vandens,
6 kietai virtų putpelių kiaušinių,
4 ryšelių kalendrų,
1 ryšelio petražolių,
100 g špinatų,
200 g tepamo sūrio,
0,5 stiklinės maltų migdolų,
druskos,
maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas. Migdolus pakepinkite ant sausos keptuvės 3 minutes, nuolat maišydamos. Žalumynus nuplaukite ir nusausinkite. Sudėkite kalendrą, petražoles, špinatus, migdolus ir sūrį į plaktuvą ir plakite, kol bus tyrė. Nenustodamos plakti, įpilkite 2 stiklines vištienos sultinio.
Užkaiskite likusį sultinį, supilkite tyrę ir užvirkite. Sumažinusios ugnį, įberkite druskos, pipirų ir virkite 7 minutes.
Kiaušinius perpjaukite pusiau - jais papuošite į lėkštes išpilstytą sriubą.

... ŽIRNIŲ SU MĖTOMIS

Reikės:
1 nedidelio svogūno,
1 limetos žievelės,
600 g žaliųjų žirnelių (šaldytų),
saujelės mėtų lapelių.
25 g sviesto,
100 ml riebios grietinėlės,
300 vištienos sultinio.

Gaminimas. Svogūną supjaustykite labai smulkiai. Nutarkuokite limetai žievelę, o mėtas susmulkinkite.
Storadugniame puode ištirpinkite sviestą, suberkite svogūną. Kepkite ant vidutinės ugnies nuolat maišydamos apie 3 minutes, kol suminkštės, tačiau nepakeis spalvos.
Tada suberkite žirnelius ir supilkite karštą sultinį. Užvirkite ir virkite 3 minutes, nukaiskite, leiskite atvėsti 5-6 minutes. Perpilkite į plaktuvą ir plakite, kol gausite tyrę (nebūtinai labai vientisą).
Perpilkite ją į puodą, įpilkite pusę grietinėlės, suberkite pusę mėtų, pasūdykite ir sudėkite smulkintą limetos žievelę.
Virkite ant lėtos ugnies, nuolat maišydamos, o kai užvirs, nukaiskite. Tegu sriuba būna uždengta dangčiu kokias 10 minučių. Pilkite į lėkštes, dėkite grietinėlės ir mėtų.
Sriubą galite valgyti ir karštą, ir šaltą.