Nors kai kam tai ir neįprasta, tačiau nemažai daliai žmonių rūpi, kaip priaugti svorio. Dieta gali būti paskirta ne tik norinčioms atsikratyti antsvorio. Kūdos merginos taip pat kompleksuoja dėl savo išvaizdos. Per mažas kūno svoris sukelia ne vien kompleksų, bet ir sveikatos negalavimų, susijusių su virškinimo sistema, skydliaukės ar ginekologinėmis problemomis. Kartais tai gali tapti nervų sistemos sutrikimų priežastimi.

Žmogus gali būti per daug plonas dėl prastų mitybos ir/ar gyvenimo būdo įpročių. Be to, svorio trūkumas gali būti paveldimas. Jei liesumas nėra kai kurių patologijų pasekmė, situaciją galima nesunkiai išspręsti.

Štai ką rekomenduojame toms, kurioms reikalingas svorio prieaugis.

1. Patiekalų skaičių padidinti iki 4-6 kartų per dieną. Nepamiršti valgyti lėtai, kruopščiai kramtyti maistą.

2. Daugiau dėmesio skirti mitybai. Pagrindą turėtų sudaryti raumenis, o ne riebalus auginantys produktai. Tai yra grūdai, vaisiai, daržovės (ypač bulvės), pieno produktai, liesa mėsa. Įtraukti į dienos racioną riešutų, mėgstamiausias salotas gausiai pagardinti alyvuogių arba saulėgrąžų aliejumi. Patiekalus gardinkite apetitą skatinančiais prieskoniais: kalendra, petražolėmis, krapais, bazilikais, salierais.

3. Reguliariai mankštintis. Kiekvieną dieną reiktų skirti bent 20-30 minučių lengvai treniruotei. Pratimai pilvo, krūtinės, rankų ir kojų raumenims padės priaugti daugiau svorio (visos žinome, kad raumenys sveria daugiau nei riebalai). Tokia kasdienė mankšta padės „apvilkti" kaulus raumenimis.

Mitybos planas

Ankstyvi pusryčiai
2 stiklinės pieno ar jogurto,
2-3 arbatiniai šaukšteliai medaus.

Pusryčiai
Avižų arba grikių košė, pagardinta medumi ir smulkintais graikiniais riešutais,
Duonos riekė su sviestu,
Puodelis kakavos.

Pietūs
Tiršta daržovių sriuba su mėsos kukuliais,
Makaronai su sūriu ir kumpiu,
Pudingas arba ledai,
Kava su grietinėle.

Vakarienė
Ryžių sriuba su pienu,
Duonos riekė su sviestu,
Arbata su pienu.

Prieš miegą
Varškės sūris su uogiene arba razinomis.

Nors kai kurie juokaujdami pataria, kad turėtum valgyti bulves, mėsainius, pavalgius būtinai pagulėti, tai visiškai ne ta mitybos kryptis. Greitas maistas augina riebalus, o jums to nereikia, nors ir kaip giminaičiai, gnybdami į šoną, priekaištauja: "Kur tavo riebaliukai? Jetau, vieni kaulai ir skūra...".