Prisiklausę pasakų, kaip skrieja dangumi rogės su elniais, kaip Kalėdų senelis lenda pro kaminą, kaip jam reikia padėti pieno ir sausainių (žiemos kelionėje praalko, be to, tai bus padėka už sukartą kelionę), vaikams iškyla dar daugiau klausimų.

Pavyzdžiui, kaip įeis Senelis, jei neturime židinio, o lauko durys nakčiai uždarome? Kaip jis spėja aplankyti visus pasaulio vaikus? Kodėl niekada nepažadina vaikų, o padeda dovanėles, kai šie miega? Kodėl kartais atneša ne tai, ko paprašei laiške? Ir apskritai - didieji vaikai šaiposi ir tikina, kad nėra jokio Kalėdų senelio... MAMA/TĖTI, tai kaip yra iš tikrųjų?!

Pateikiu kelis scenarijus, kelis sprendimus, kaip sklandžiai sulaukti Kalėdų senelio vizito ir sukurti šventinę nuotaiką mažiesiems.

Sniego pėdsakai. Šįmet sniego užderėjo tiek, kad tikrai bus nesunku padaryti batų antspaudus ir dar užnešti sniego į namus. Jei gyvenate name, pritepenkite didelius pėdsakus (tiks ir vyro žvejo batai), kruopščiai nuveskite kelią link durų ir net palikite sniego ir pamėtykite ledukų (tiks ir iš kameros) iki pat eglės, nulaužkite varveklį. Net jei vaiką pažadinsite riksmu: „Oho, kas čia dabar prinešė sniego?", jei sniegas ir šiek tiek aptirps, nieko tokio - juk vanduo! O mažyliui tikrai tai bus įrodymas, kad Senelis BUVO.

Daiktiniai įkalčiai. Išsiblaškęs ir skubantis Kalėdų senelis labai realiai gali palikti ir kokį „netyčinį" įkaltį prie eglės ar ant palangės, šalia praverto lango (ten irgi gali būti snieguotų batų pėdsakų) - varpelį, kepurę, o gal net pirštinę. Tik nepersistenkite - barzdos Senis gal tegu nepameta...

Senelio žioplumas. Jei vaikas pabudęs neras dovanos, nes Senelis kažkaip vis painiojo namų duris bei kaminus, užmigo beskriedamas rogėmis ar per ilgai ryte užsižaidė su Snieguole, tai svarbiausia mažylio tėvams išlikti ramiems. Net neabejoti, kad tas Senelis ateis. Ir kai jau vaikas tampys lūpą, kai mamytė guos ir pasakos Senelio užklimpimo sniego pusnyse istoriją, tinkamą mažylio ausims, tėvelis galės tą Senį pričiupti, gerai pakratyti ir iškrėsti slėptas dovanas. Išmanumo ir miklumo prireiks. Sunku bus apsisukti, jei visa šeima - viename kambaryje. Tačiau visuomet galima vaiką nuvilioti į vonios kambarį išsivalyti dantų ir sparčiai suveikti Kalėdų „stebuklą".

Gerasis kaimynas. Kalėdų senelio funkcijas galite perleisti kaimynui ar labai geram giminaičiui, pavyzdžiui, vaiko krikštatėviui. Jeigu vaikai maži ir labai tiki Seneliu, tai paprašykite, kad tas Senelis TIKRAI ryte ateitų. Įspūdis bus paveikesnis nei įkaltis. Ypač kai vaikas dar nėra pabudęs, atskubėjęs basas su flanelės pižama iš pat šilto guolio prie eglės...
P.S. Senelio žioplumas bus dvigubas, jei Snieguolę patikės gerajam kaimynui. Gali įvykti nenumatytų, bet tikėtinų stebuklų. Nebūtinai malonių.

Garso sirenos. Jei labai keblu prisišaukti tą Senelį, o vaikas jo laukia, tai galite vaiką prižadinti garsiai, tarkim: „Domai, žiūrėk, kas po egle!". Būtinai parašykite vaiko vardą - nes juk kaip žinojo Senelis, kurio Domo čia dovana?

Laiškas. Prie dovanos galite pridėti ir laišką - kaip atsakymą į vaiko parašytąjį Kalėdų seneliui. Šis, labai gerai pažinodamas, vaiką, gali surašyti ir savo pastebėjimus: kaip mažylis padėjo mamai šįmet, „prisiminti", kaip jis verkė vasarą, kai susipurvino pelkėje (hm, nors bendrai čia - retas atvejis; dažniau vaikai džiaugiasi prikrėtę šunybių). Tačiau supratote - galite surašyti tai, kas vaiką privers išsižioti iš nuostabos, kai skaitysite tą atsakymą Kalėdų rytą...

Alkaniukas. Jei su vaiku padėjote Seneliui sausainių ir pieno, tai tegu tas nakties svečias ir suvalgo keletą skanėstų, nugeria pieno. Kalėdų senelis negali būti toks nedėmesingas ir nedėkingas.

Lobiai po egle. Beje, nepamirškite ir dovanėlių kitiems šeimos nariams - seneliams, tėveliams, gal netgi šuniui ar katei. Kalėdų senelis neaplenkia nė vieno - VISI gauna dovanų, dideli ir maži.

Kur dėti? Jei nusprendėte nepuošti Kalėdų eglės, tai vaikui elementariai gali kilti klausimų, kur tas Senelis kraus dovanas. Nuraminkite vaiką, pasakykite, kad svarbiausia, jog jis rastų namus, o padėti gali visur. Dar net nuostabiau užkelti dovaną ant spintos, padėti vaiko kambaryje ant lovos ar tiesiog ant unitazo (geriau matomoje vietoje). Vaikui svarbiau ne KAIP, o KĄ atnešė Senelis. Jei gyvenate nuosavame name, padėti galite ir prie lauko durų iš išorinės pusės. Toks numeris nelabai rekomenduojamas daugiabučio gyventojams - gali įsėlinti Grinčas ir pavogti dovanas.

Nykštukų ir fėjų dovanos. Vaikas paprastai pirmiausia apsidžiaugia gautomis dovanomis savo namuose. Tačiau gali kilti klausimų, kodėl jam DAR dovanų atnešė ir pas tetą Elytę, ir pas močiutę Janiną... Tada galite pasakyti, kad Senelis yra visažinis ir įtarė, jog mažylis svečiuosis tuose namuose. Todėl paliko dovanų ir ten. Pagaliau - mįslingai kraipykite galvą ir stebėkitės, koks tas Senelis pokštininkas, kaip myli vaiką. Greičiausiai todėl, kad vaikas buvo labai labai geras...