Kokią rinktis - medinę, plastikinę ar stiklinę? Kokiems produktams geresnė viena, o kokiems - kita?

MEDINĖ

Tradicinis variantas, kuris jau keletą dešimtmečių yra „ant bangos". Geras pasipelnymas veslininkams per Kaziuko mugę.
Privalumai: labai normali kaina ir ilgaamžiškumas, patvarumas. Lentelės iš beržo ir pušies - pačios minkščiausios, mažiausiai šipina peilį, tačiau gali įtrūkti, neatitarnavusios ir metų.
Gaminiai iš ąžuolo - patys patvariausi, tačiau gana sunkūs. Vidutinėss ([pagal kainą ir svorį) - buko ir bambuko pjaustymo lentelės.
Trūkumai: medis sugeria pjaustomų produktų - vaisių, daržovių, mėsos - sultis. Todėl atsiranda patogi terpė veistis bakterijoms, kenksmingoms žmogui. Tos šeimininkės, kurios teikia pirmenybę medžiui, turėtų įsigyti atskiras pjaustymo lentas daržovėms, duonai, žaliai mėsai, žuviai. Po naudojimo ypač kruopščiai nuplaukite.
Renkantis: ant lentelės šono turi matytis medžio rievės, kitu atveju rankoje laikote fanerą. Pjaustyti bus patogu, tačiau viršutinis sluoksnis pradeda byrėti.

PLASTIKINĖ

Lentelės iš šios medžiagos irgi populiarios, nes kainuoja nedaug, būna įvairiausių spalvų, dydžių bei formų, rašoma aif.ru.
Privalumai: jos nesugeria drėgmės, kurios yra produktuose, todėl iš higienos pusės jos yra geresnės nei medinės.
Trūkumai: nuo peilio lieka įpjovimų, kuriuose, laikui bėgant, gali pradėti veistis bakterijos. Tokios lentelės slysčioja ant stalviršio, todėl patartina pirkti gelinius lipdukus. Beje, nuo lentelės slysta ir patys produktai, todėl pjaustymo lentelių gamintojai stengiasi paviršių kurti grublėtą.
Renkantis: pasistenkite išsiaiškinti, iš kokio plastiko pagaminta lenta. Kai kurios jų yra itin minkštos - gali netyčia atpjautas gabalėlis patekti į maistą. Idealus - lentelė iš polipropileno.

STIKLINĖ

Jos į buitį atslinko visai neseniai. Ir visai efektingai atrodo.
Privalumai: stiklinė lentelė higienos požiūriu mažiau pavojinga nei medinė. Ji nesugeria nei drėgmės, nei kvapų. Jas lengva plauti, be to, yra dažniausia plonesnės ir lengvesnės už medines ar plastikines.
Trūkumai: labai greitai atšipina peilius, todėl geriausia stiklinę pjaustymo lentelę naudoti serviravimui ar pjaustyti minkštus gaminius, pavyzdžiui, pyragą arba sūrį. Vaisiams bei mėsai stiklinė lentelė netinka.
Renkantis: pageidautina, kad lentelė būtų su guminėmis spaudėmis dugne, kad neslystų nuo stalo paviršiaus.