Kalorijų neturi tik vanduo, o visi kiti gėrimai nėra jau tokie nekaltučiai. Be to, „skystos" kalorijos dar ir gudresnės nei „kietosios", taip smogia iš pasalų, kad paskui nesuprantame, kodėl tie kilogramai niekaip netirpsta.

Gėrimų kaloringumas (kcal/100 ml)

vanduo - 0
arbata - 1
arbata su cukrumi (1 šaukštelis) - 28
kava - 2
kava su cukrumi (1 šaukštelis) ir pienu - 75
kava su grietinėle ir šokoladu - 275 kcal

saldus gazuotas vanduo - 42
pieno kokteilis - 96
karštas šokoladas - 110
gira - 27
sultys: greipfrutų - 35, vynuogių - 75, skiestos vandeniu (morsas) - 46

alus: šviesus - 43, tamsus - 48
šampanas: sausas - 64, saldus - 100
degtinė - 100
konjakas - 239

Limonadas blogiau nei pyragaitis

Amerikiečių dietologai atliko įdomų eksperimentą. Vienai savanorių grupei visą mėnesį įprastinį vagiaraštį papildė 450kcal (saldžiųjų gėrimų), o kitai - tas pačias 450 kcal davė saldainiais ir pyragaičiais. Po mėnesio pirmosios grupės žmonės antsvorio turėjo daugiau nei antrosios grupės savanoriai.

O paaiškinimas labai paprastas. Kietas maistas, kurio įsisavinimui organizmas sueikvoja iki 10 proc. gaunamos energijos, perdirbamas lėtai, kelias valandas laikosi skrandyje, be to, žmogus ilgiau jaučia sotumo jausmą.

Skystas kalorijas organizmas įsisavina akimirksniu, beveik be nenergijos sąnaudų. Todėl žmogus nepastebimai išgeria skysčių daugiau nei norėjo. Be to, net ir suvalgome daugiau, jei valgydami užsigeriame, vis vilgome tą maistą skysčiais.

Atsargiai turėtume gaivintis ne tik gazuotais, bet ir kitais gėrimais, kurių paprastai nelaikome pavojingais mūsų svoriui. Neverta troškulį malšinti vaisių sultimis, ypač - iš pakelių. Cukraus jose ne mažiau nei gėrimuose su burbuliukais, todėl atsigėrus vėl norisi gerti.

O angliavandenių sultyse ne mažiau nei konditerijos gaminiuose. Pavyzdžiui, stiklinė vynuogių sulčių kaloringumu lygo šokoladinio torto gabaliukui. O pieno ir alkoholiniai kokteilių kalorijų turi dar daugiau.

Lieknėjančiųjų pasirinkimas - kava ir arbata

be cukraus ar kitokių saldiklių šie gėrimai iš tiesų yra beveik nekaloringi. Tarkim, puodelis kavos turi 2 kcal, o jau pasaldinus ir įpylus pieno į kavą, šios kaloringumas padidėja iki 75 kcal. O kava su grietinėle ir šokoladu „apdovanos" jus 275 kcal - o juk tokia yra karšto patiekalo energetinė vertė!

Ar ramu, jei etiketėje nurodyta "0 kcal"?

Yra gazuotų saldžių gėrimų, ant kurių etiketės nurodyta, kad šio produkto kaloringumas yra 0. ar galime pasikliauti skaičiais? Šis užrašas paprastai reiškia, kad vietoj įprasto cukraus gėrimui panaudotas cukraus pakaitalas. Atsigerti ir numalšinti troškulį tokiu gėrimu praktiškai neįmanom!

Pirma, dirbtinis saldiklis sugeba blokuoti troškulio receptorius, esančius burnoje, be to, jis blogai nusiplauna, todėl nuolat kyla noras jį nuplauti nauja porcija gėrimo.

Antra, esant aukštesnei nei 37 laipsnių temperatūrai aspartamas provokuoja metanolio (medžio spirito) susidarymą. O netgi mažas šios medžiagos kiekis gali tapti neurologinių susirgimų priežastimi.