Ir svarbiausia - tokie užkandžiai paruošiami greitai (pavyzdžiui, užtepėlė) ir lengvai! Lazdeles, beje, puikiai tiks apvynioti vytinto kumpio juostelėmis. Jei valgysite lazdeles be apsiaustėlio, galite jas mirkyti į įvairiausius pagardus: kastinį, tepamą varškės sūrį su žalumynais ar saulėje džiovintais pomidorais, pagriebti pikantiškų salotų kąsnelį.

Vis įdomesnė alternatyva skrudintai duonai, kurioje laaabai jau daug riebalų...

MASKARPONĖS IR KREVEČIŲ UŽTEPĖLĖ

 Reikės:
350-400 g nelukštentų krevečių,
250 g maskarpon
ės sūrio,
1 petražolės šaknies,
125 g
grietinėlės (20% riebumo),
1 ryšelio petražolių,
maltų baltųjų pipirų,
juodųjų pipirų žirnelių,
druskos,
4-5 grie
žinėlių citrinos.

Gaminimas. Petražolės šaknį supjaustykite į 4-5 dalis. Į verdantį vandenį sudėkite šaknį, citrinos griežinėlius, juodųjų pipirų žirnelių bei druskos. Tame marinate krevetes virkite apie 7 minutes. Kai jos atvės, išlukštenkite.
Jūros gėrybes ir petražolių žalumynus pabarstykite druska bei maltais baltaisiais pipirais, susmulkinkite smulkintuvu.
Sūrį sumaišykite su grietinėle ir išplakite plakikliu, o paskui į tą masę sudėkite krevečių tyrę.
Gautą maskarponės ir krevečių užtepėlę tepkite ant duonos skrituliukų (gali būti bulvių traškučiai ar sausainiukai) ir papuoškite petražolėmis.

LAZDELĖS SU BAZILIKAIS

Reikės:
šiek tiek smulkintų šviežių baziliko lapelių,
25 g mielių (šviežių),
1 stiklin
ės šilto vandens,
1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
1 šaukštelio druskos,
1 kiaušinio,
400 g
kvietinių miltų,
3 skiltelių česnako.

Gaminimas. Plakiklyje susmulkinkite baziiliką ir česnaką. Užmaišykite tešlą iš mielių, vandens, alyvuogių aliejaus, druskos, kiaušinio ir miltų. Į tešlą sudėkite baziliką bei česnaką, gerai išmaišykite iki vientisos masės ir palikite kilti 30 min. Vėl išminkykite. Tada tešlą iškočiokite ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Iš tų juostelių jau rankomis išvoliokite mažas gyvačiukes, perlenkite pusiau ir susukite galus (atrodyti turi kaip suvytas siūlas).
Tada dėkite tas suktas lazdeles ant pergamento, įkloto į kepimo skardą, ir palikite 15 min., kad mielės dar pakiltų. Lazdeles kepkite 20 min. 200 laipsnių orkaitėje.

LAZDELĖS SU SEZAMO SĖKLOMIS

Reikės:
250 g miltų,
5 g sausų mielių,
2
šaukštelių maltos paprikos,
50 g
sezamo sėklų,
175 ml šilto vandens,
žiupsnelio druskos.

Gaminimas. Šiltame vandenyje išmaišykite mieles, paskui suberkite miltus, prasijotus kartu su druska ir paprika. Minkykite tešlą apie 4 min., tada indą uždenkite ir palikite tešlą 1 val.
Paskui ją paminkykite, padėkite ant miltais pabarstyto stalviršio ir iškočiokite panašiai 15 х 30 cm stačiakampį. Nubarstykite tešlą puse sezamų sėklų, jas įspausdamos į paviršių.
Supjaustykite 1 cm pločio juostelėmis. Jas susukite, šiek tiek tešlą tempdamos. Lazdeles apvoliokite likusiose sezamo sėklose, dėkite ant miltais pabarstytos skardos ir palikite 20 min. Kepkite lazdeles 220 laipsnių kaitrumo orkaitėje 8 minutes.