Jei Kalėdas važiavote sutikti pas tėvukus, gal ir nelabai teko ruoštis šventei. O štai Naujųjų sutikimui namuose galite ir pasistengti.

Įdaryti paukštį nėra lengva, darbas ilgas, bet pamėginti verta. Kaip ir iškepti tortą, o ne tik grietinės ir želė kremu pertepti iš parduotuvės pirktus biskvitus.

Taigi imamės kalakuto!

Reikės:
4-4,5 kg kalakuto,
3 saliero stiebų,
1 aštraus čili pipiriuko,
1 šaukšto kvapniųjų pipirų (nemaltų),
1 šaukšto juodųjų pipirų (nemaltų),
1 šaukštelio kalendros sėklų,
1 šaukštelio saliero sėklų,
stambios jūros druskos,
alyvuogių aliejus „Extra Virgin",
sviesto.

Įdarui reikės:
2 stiklinių Basmati ryžių ir laukinių ryžių mišinio,
600 g rūkytos dešros,
400 g neriebios šoninės,
2 didelių svogūno galvų,
4-5 šakelių šalavijo,
druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas. Nupjaukite kalakuto kojų ir sparnų galus, nes bekepant šios dalys dažnai prisvyla. Įdėmiai apžiūrėkite visą kalakutą - ar neliko kur nors plunksnelių likučių.

Įdėkite kalakutą į didelį indą ir užpilkite šaltu vandeniu, kad jį apsemtų ir virš jo dar būtų vandens maždaug per 3 pirštus. Skaičiuokite, kiek pilate vandens, nes jį reikės pasūdyti tokiu santykiu: 1 šaukštas druskos (be kaupo) - 1 l vandens.

Pamatavusios, kiek reikės vandens ir druskos, kalakutą išimkite. Nedideliais gabalėliais supjaustykite salierą ir čili pipiriuką. Į vandenį sudėkite salierą, čili, kvapniuosius ir juoduosius pipirus, kalendros ir saliero sėklas. Statykite tą indą su prieskoniais ant viryklės, užvirinkite bei virkite 10 minučių.

Atšaldykite marinatą iki kambario temperatūros. Į jį krūtinėle žemyn įdėkite kalakutą, uždenkite dangčiu arba plėvele ir 12-24 valandoms palikite vėsioje vietoje.

3 stiklinėmis verdančio vandens užpilkite ryžius, įberkite žiupsnelį druskos, užvirkite juos ir virkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių. Nuimkite puodą nuo viryklės ir ryžius atvėsinkite. Šalavijus supjaustykite juostelėmis, dešrą - 2 cm ilgio gabalėliais, šoninę ir svogūnus - nedideliais kubeliais.

Ant nedidelės ugnies pakepinkite šoninę, kad ji paskleistų savo riebalus. Įdėkite svogūnus ir maišydama kepkite apie 15 minučių. Sudėkite dešrytę ir kepkite dar 3-4 minutes. Keptuvę nuimkite nuo ugnies, sudėkite šalavijus, sumaišykite su ryžiais, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Visiškai atšaldykite įdarą (jei norite, jį galite pasiruošti iš anksto, pavyzdžiui, prieš 1 dieną ir laikyti šaldytuve).

Išimkite kalakutą iš marinato, nusausinkite, iš visų pusių įtrinkite alyvuogių aliejumi. Iš pradžių kimškite kalakutą per kaklą. Stenkitės kimšti įdarą kaip įmanoma giliau į kalakuto vidų. Sutvirtinkite odą keletu vandenyje išmirkytų dantų krapštukų, geležiniais segtukais arba susiūkite tvirtais siūlais.

Į kalakuto pilvą taip pat įdėkite įdarą, tačiau ne taip gausiai, kaip kaklo srityje, kad kalakuto viduje galėtų cirkuliuoti oras ir jis gerai iškeptų. Kruopščiai užsiūkite angą tvirtais siūlais. Likusį įdarą sudėkite į karščiui atsparų indą.

Ant grotelių, įstatytų į skardą, krūtinėle žemyn padėkite kalakutą. Į kepimo skardą įpilkite 2 stiklines vandens. Visą „konstrukciją" uždenkite aliuminio folija taip, kad viduje galėtų cirkuliuoti karštas oras su garais. Įdėkite kalakutą į įkaitusią 230 laipsnių orkaitę. Po 15 minučių sumažinkite temperatūrą iki 180. Kepkite 2,5 valandos.

Išimkite kepimo skardą su kalakutu iš orkaitės, nuimkite foliją, nupilkite visą kepimo skardoje esantį skystį į indą su likusiu įdaru. Kalakutą sutepkite lydytu sviestu ir grąžinkite į orkaitę. Vaizdelis turi atrodyti taip: kalakutas, grotelės, o po jomis - skarda su likusiu įdaru (kuris jau suvilgytas tuo skysčiu „nuo kepimo"). Kepkite kalakutą, kas 10-15 minučių vis patepdama jį sviestu, kol iškeps (apie 30-45 minutes).

Iškepusius kalakutą ir įdarą išimkite iš orkaitės, uždenkite folija ir palikite „pailsėti" apie 20-30 minučių. Po to ištraukite siūlus ir padėkite kalakutą į pašildytą lėkštę. Įdarą sudėkite į kitą pašildytą lėkštę, kad jis netrukdytų pjaustant kalakutą. Patiekite viską kartu.