Sveikos,

rašau jums, nes neturiu, su kuo pasidalinti mane užgriuvusia dilema. Esu laimingai ištekėjusi jau 6 metus, myliu ir gerbiu savo vyrą, tačiau jau nuo pavasario pradėjo megztis jausmai kolegai. Mes su juo daug laiko praleidžiame kartu... bendri projektai, komandiruotės, viršvalandžiai padarė savo - rūpesčiai ir iššūkiai, kaip žinia, suartina. Tai supratau, kai jis išvyko mėnesiui į stažuotę. Pradėjau jo ilgėtis. Tuomet pasipylė ilgi laiškai, pokalbiai internetu, vienas kitam prisipažinome apie jausmus. Kadangi nesu piemenė, žinau, kad tai ne susižavėjimas. Šis žmogus man tikrai brangus. Ir, nors ir fiziškai vyro neišdaviau, jaučiu didelę kaltę.
Kai draugės juokais užklausiau, ar įmanoma vienodai mylėti du žmones, ji tik pasijuokė, kad taip būna tik serialuose. Nejaugi aš sapnuoju? Ir ką man daryti?

Miela Karolina,
atsakymas į tavo klausimą yra taip. Tu gali vienu metu mylėti du vyrus. Bet kaip apsaugoti jų jausmus ir iš balos išlipti sausai? Tai jau sudėtingiau.
Gali nuskambėti keistai, bet, mano nuomone, pamilti du yra taip pat lengva kaip įsimylėti vieną. Nėra jokio skirtumo. Ar bent jau aš tokio nematau (kad ir kaip tai siutintų tavo antrąją pusę).
Meilė - tai emocija, pasireiškianti išgyvenant tam tikrus simptomus: jis jums įdomus, jums kartu smagu, jis patrauklus ir seksualus. Bum, ir jūs jau pamilote!
Keista ta jūsų draugė. Žmonės įsimyli. Kartais jausmai prašalaičiui sudrebina sąjungą, bet, kaip sakė aktorė Virginija Kochanskytė, jeigu ateina likiminė meilė, prieš ją nepakovosi. Turi tik pervertinti, kas tau svarbiausia santuokoje.
Nesijaudinkite. Tai, kad jūs pamilote bendradarbį, nereiškia, jog mažiau mylite savo vyrą.
Aš buvau panašioje situacijoje prieš metus. Kadangi Nielsas gyvena Danijoje, taip dažnai nesimatome. Mano gyvenime atsirado vyriškis. Jis man patiko. Aš jam patikau. Įsimylėjau. Bet taip pat mylėjau ir Nielsą. Buvau pasimetusi, bet laiminga. Mylėjau du žmones ir pati mėgavausi jų meile. Tik tuomet nesuvokiau, kad iš tikrųjų myliu juos abu. Žinojau tik tai, kad abiems meluoju. Tačiau dabar tame nematau nieko blogo. Juk tokioje situacijoje gali nutikti bet kas.
Vienas iš pagrindinių klausimų, kurį turėtum sau užduoti - ar tu tikrai nori mylėti du žmones? Tai, patikėk manimi, nėra lengva. Ir tai, kaip mano atveju, netruks amžinai. Jeigu širdžiai neįsakysi, protą pareguliuoti vis dėlto gali. Gali sustoti arba žengti žingsnį atgal.
Ir dar. Prieš darydama išvadas žinok, kad nevalia lyginti mylimųjų. Niekada. Savo ilgalaikiam partneriui gali puoselėti prieraišumą, subrandintus jausmus, tuo tarpu naujas mylimasis visada atrodys patrauklesnis, šviežesnis... Bet aistra trunka kelis mėnesius, o ne kelerius metus. Tad jeigu griebsies analizės, vertink vyrų patikimumą, o ne drugelių pilve kiekį.
Kas dar... meilė dviem žmonėms niekada nebus suparasta aplinkinių. Jiems atrodys, kad užmezgei niekingą romaniūkštį, nieko daugiau. Todėl geriau, kad ir kaip sunku, jo netęsti.
Vis dėlto, jeigu tavęs neįtikinau, ir tu nenori skirtis nė su vienu iš jų, apmąstyk kelis dalykus:
- Ar tavo vyras tave supras? Jeigu nori mylėti du vyrus, turi jiems abiems atskleisti visas kortas. Kaip manai, ar tavo sutuoktinio jausmai tau tokie besąlygiški, jog jis bandytų tave suprasti?
- Pavydas. Gali bandyti laviruoti tarp dviejų gyvenimų ir po lygiai dalinti savo meilę abiems vyrams, tačiau ar tikrai vyrai jausis laimingi ir neims vienas kitam pavydėti?
- Kerštas. Du vyrai - dvigubai daugiau džiaugsmo. Ką darytum, jei tavo antroji pusė nuspręstų atsigriebti ir susirasti dar vieną moterį.
- Etika. Jei gyventume Tibete, kur poliandrija (santuoka su keliais vyrais) yra legali, gal šio straipsniuko ir nebūtų. Negrasinu tau kalėjimu, tačiau dvigubi santykiai gali sukelti nemažų emocinių (arba, neduokdie, fizinių) pasėkmių. Ypač jei jie trunka ne vienerius metus.

Pabaigai norėčiau pridurti, kad turėtumei elgtis taip, kaip sako tavo širdis. Ši situacija savaime neišsispręs. Tokia jau ta meilė - ji komplikuota, o jeigu myli du žmones, problemos dvigubėja. Taigi, siūlau rimtai įvertinti savo naujuosius jausmus. Mes įsimylime, paskui išsimylime, tad gal neverta rizikuoti ilgamečiais santykiais dėl kažko, kas gali būti laikina. Išsiskirti visada suspėsi.