Aš, kaip sakoma vienoje reklamoje, esu dabartistė. Gyvenu šia diena, o rytojui mažai ir lieka. Tuo tarpu Liucija, kuri save išlaiko pati, puikiai susitvarko savo finansus.
Vakar prie arbatos puodelio su ja apie tai ir kalbėjomės. Ji tikino, kad yra būdas nesiimant drastiškų priemonių pakeisti mano piniginės storį. Ar bent jau to storio stabilumą.
Kaip pasakojo Liucija, yra dvi idėjų mokyklos, susijusios su finansinės ateities planavimu: svajonių vizualizacija ir finansinių tikslų nustatymas, o pats veiksmingiausias yra jų derinys. Nors kai kurie ekspertai ginčijasi, kad tikslų nustatymas yra veiksmingesnis, nei vizualizacija, šiuos abu dalykus dar prieš 70metų savo knygoje Mąstyk ir tapk turtingas" (Think and Grow Rich) aprašė Napoleonas Hillas. Leidinyje derinamas konkretaus tikslo nustatymas su vizualizacija.
Finansinių tikslų idėja nėra kažkokia „tikėkimės ir melskimės strategija", greičiau tai taktinis jūsų proto treniravimas, kad šis būtų pastabus įvairioms galimybėms, kurios gali padėti jums veiksmingiau pasiekti tikslus.
Pavyzdžiui, jei jūsų tikslas yra išsimokėti visų kreditinių kortelių skolas iki metų pabaigos, jūs tiksliai pasižymėjote, kiek esate skolinga už kiekvieną kortelę bei susijusias palūkanų normas, sugalvojote planą (pirmiausia sumokėsite skolą su didžiausiomis palūkanomis ar mažiausią skolą) ir tada, tik tada, jūs įsivaizduojate save tai padariusią, jūsų smegenys pripranta prie galimybių, tokių kaip papildomas darbas, kurį galite susirasti, ir kuris padės jums išsimokėti skolas. Vizualizacijos tikslas yra atverti jūsų smegenims naujas strategijas ir veiksmus, kurių jūs galite imtis.
Gimtadienis ar Naujieji metai yra pati puikiausia proga susidėlioti savo finansines vizijas. Tai gali tapti savotišku ritualu, skirtu palaikyti discipliną. Anot finansų patarėjų, tai neleidžiančia svajonėms ir tikslams pasenti. Juos užsirašius patartina peržvelgti bent jau kas antrą savaitę, kad įsitikintumėte, jog viskas vyksta pagal planą.
Jei manote, kad tam neturėsite pakankamai valios, savo planuokite kartu su draugėmis (mudvi su Liuska žadame po Naujųjų vykti į Egiptą, tad pradėsiu taupyti jau dabar). Kai kuriems žmonėms labai svarbu bičiulių ar  artimųjų palaikymas - ypač keičiant senus įpročius. Tuo pagrįsti ir su antsvorio netekimu ar mityba susijusių užsienio tinklalapių, tokių kaip Weight Watchers, veikimo principas. Jų sėkmė parodo, jog daugeliui žmonių grupės dinamika nepaprastai pakelia dvasią ir motyvuoja.
Merginos juokiasi, jog virš darbo stalo esu pasikabinusi savo svajonių namo Floridoje nuotrauką, bet girdėjau, jog ši taktika - ne iš piršto laužta. Mūsų vaizduotė yra nepaprasta jėga, tačiau tokius dalykus, kaip idealių atostogų lankstinukas, vertėtų ant darbo stalo pasidėti įpusėjus kelią- susitaupius atitinkamą pinigų sumą joms. Kita vertus, finansų patarėjai gan kontraversiškai žiūri į žymiąją knygą „Paslaptis" (The Secret), kuri skatina žmones įsivaizduoti sąskaitas, esančias jų pašto dėžutėse, kaip loterijos bilietus tam, kad jie mažiau telktų dėmesį į skolas ir daugiau į tai, kad jie yra finansiškai sėkmingi, ir taip pritrauktų daugiau tos sėkmės sau. 
Taip, gyvenimo būdo treneriai moko, kad tai, į ką sutelkiate dėmesį, yra tai, ko sulauksite. Tad jei jūs sutelkiate dėmesį į baimę - nesėkmę, bankrotą, meilės praradimą, atleidimą ir t.t. - jūs padidinate šansus, kad tie dalykai ir atsitiks. Svarbiausia, šansai nedidėja dėl kažkokio keistoko smegenų virpulio ore, jie didėja dėl to, kad jūsų smegenys yra tokios susitelkusios į šias pasekmes, jog joms nebepavyksta pamatyti alternatyvių kelių, padėsiančių jums to išvengti.
Tačiau jei kambaryje yra kobra, nepatartina jos įsivaizduoti kaip pudelio. Tai yra kobra ir su ja reikia elgtis, kaip su kobra. Būtent tai ir yra jūsų sąskaitos pašto dėžutėje. Jei jūs jų laiku ar visiškai neapmokėsite, jų įkandimas gali būti mirtinas!